ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικουρικές συντάξεις: Πότε και πως θα πληρωθούν

Όλο το χρονοδιάγραμμα για την απονομή των συντάξεων σε δημοσίους υπαλλήλους και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
Επικουρικές συντάξεις: Πότε και πως θα πληρωθούν

Επικουρικές συντάξεις: Επιταχύνει τις διαδικασίες ο ΕΦΚΑ, ώστε να εκκαθαρίσει το στοκ των 45.000 εκρεμμών επικουρικών συντάξεων έως το τέλος του καλοκαιριού και να προχωρήσει στην καταβολή εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ο ΕΦΚΑ στοχεύει να καταβάλει 20.000 επικουρικές συντάξεις και 3.000 εφάπαξ, ενώ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου το στοίχημα είναι να εκκαθαριστούν οι υπόλοιπες 25.000 αιτήσεις, προκειμένου να επιτευθχεί ο μηδενισμός των παλαιών εκκρεμοτήτων.

Όπως προβλέπει λοιπόν το σχέδιο που εχει εκπονηθεί από τη διοίκηση του φορέα, κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου και Ιουνίου ο ΕΦΚΑ αναμένεται να εκδώσει χιλιάδες επικουρικές συντάξεις, κυρίως από τα ταμεία του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ και ΤΑΔΚΥ), ενώ σε επεξεργασία βρίσκονται επιπλέον 12.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης από ταμεία του ιδιωτικού τομέα για τις περιπτώσερις με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.

Βασική επιδίωξη, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, είναι έως το τέλος του καλοκαιριού να μηδενιστούν οι ληξιοπρόθεσμες αιτήσεις που υπερβαίνουν τους τρεις μήνες.

Παράλληλα, σχεδιάζεται να αποπληρωθούν περίπου 3.000 εφάπαξ μέχρι τέλος Μαΐου, ώστε να υποχωρήσει κάτω από τα 10.000 το στοκ με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, που αποτελεί ένα κομβικό όριο για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων.

Σημειώνεται ότι, χωρίς να υπάρχει οριστική απόφαση χορήγησης κύριας σύνταξης (ακόμα και εάν υπάρχουν λάθη στο τελικό ποσό), δεν μπορεί να απονεμηθεί το εφάπαξ που αναλογει σε κάθε περίπτωση του ασφαλισμένου.

Οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα πέραν των τριών μηνών ανέρχονταν σε 85.000. Εξ αυτών έχουν εκκαθαριστεί 40.000, με ισάριθμες απονομές συντάξεων στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες 45.000 επικουρικές, αλλά και όσες νέες αιτήσεις καθυστερήσουν πέραν του τριμήνου, θα επιδιωχθεί να εκδοθούν έως τον Αύγουστο, δηλαδή μέσα στο προσεχές τετράμηνο






Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επικουρικές συντάξεις: Πότε και πως θα πληρωθούν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.