Εσωκομματικό μπουρλότο Μπακογιάννη – Κικίλια: «Είσαι αλαζόνας» – «Είμαστε κράτος δικαίου, όχι καφενείο φίλων»
Για τα μάτια των... Χανίων η Ντόρα Μπακογιάννη «μάλωσε» τον Βασίλη Κικίλια για να προστατέψει έναν λιμενάρχη που είναι φίλος της!
Σαν να μην ήταν αρκετός «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Νίκο Δένδια, η οικογένεια Μητσοτάκη άνοιξε και δεύτερο «μέτωπο» με τον υπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια. Μια ωραία… ατμόσφαιρα είναι στη Νέα Δημοκρατία και το δείχνουν καθημερινά.
Αφορμή για τη νέα πολιτική «βεντέτα» ήταν η απόφαση του Β.Κικίλια να βγει σε διαθεσιμότητα ο λιμενάρχης Χανίων, ώσπου να διεξαχθεί η ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό 72χρονου επιβάτη από 36χρονο ταξιδιώτη, κατά τον κατάπλου επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου στο λιμάνι της πόλης.
Η πρώτη που πέταξε το γάντι ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, δίνοντας τοπικιστικό χαρακτήρα στην επίθεσή της προς τον Β.Κικίλια, μιλώντας υπέρ των… γνωστών της στην Κρήτη και επεμβαίνοντας απροκάλυπτα στο έργο ενός υπουργού! Η αδερφή του πρωθυπουργού μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ προς υπεράσπιση του λιμενάρχη και κατηγόρησε για «αλαζονεία» τον υπουργό Ναυτιλίας, κάνοντας λόγο για αυταρχισμό και «στίγμα» που υφίσταται αδίκως ο λιμενάρχης.
Η κα Μπακογιάννη περιέγραψε τον ξυλοδαρμό σαν ένα… συνηθισμένο συμβάν και ισχυρίστηκε ότι η απόφαση Κικίλια να θέσει σε διαθεσιμότητα τον λιμενάρχη έχει ξεσηκώσει «όλα τα Χανιά» όπως ισχυρίστηκε, ενώ έφτασε να πει ακόμα ότι ο υπουργός εκθέτει την κυβέρνηση.
Ανάμεσα σε άλλα, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι: «Ω του θαύματος, ο Λιμενάρχης τίθεται σε διαθεσιμότητα, ξεκινάει ΕΔΕ, λες και έγινε κάτι το οποίο ήταν πρωτοφανές και δεν έχει ποτέ ξανασυμβεί. Και βγαίνουνε όλα τα Χανιά. Όταν σας λέω όλα τα Χανιά, μιλάμε όλοι οι βουλευτές, τέσσερις είμαστε στα Χανιά οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του Πολάκη. Όλη η τοπική αυτοδιοίκηση, ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και λέει ‘’για όνομα του Θεού’’.
Για έναν άνθρωπο που συνταξιοδοτείται σε δύο μήνες, δηλαδή να φύγει με ένα στίγμα αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος έχει υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια στο λιμενικό για την παρορμητική απόφαση του υπουργού να προχωρήσει, χωρίς φαντάζομαι να ξέρει και όλα τα σχετικά στοιχεία.
Και είναι ακριβώς αυτό που σας έλεγα πριν. Δίνει μια μάχη ο Μητσοτάκης, λέει ότι οι φαινόμενα αλαζονείας πρέπει να παταχθούν και να ‘το. Στα Χανιά το έχουμε και το έχουμε ακέραιο. Αυτή την εικόνα, η οποία τώρα αδικεί μια ολόκληρη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που έκανε χθες αυτό, θα μου πείτε δεν είναι Αθήνα, δεν είναι το κέντρο, ποιος να ασχοληθεί και τα λοιπά με τα Χανιά, με ένα λιμενάρχη.
Μα η εξουσία ασκείται και με ανθρωπιά. Δεν ασκείς την εξουσία αλαζονικά, διατάσσομεν», είπε η κα Μπακογιάννη
Κυβερνητικός βουλευτής να βάζει στη… θέση του υπουργό για κάτι τόσο προσωπικό, σίγουρα δεν έχει ξανασυμβεί. Όμως με τον νεποτισμό που διακρίνει το σύστημα Μητσοτάκη, δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Η Ντόρα Μπακογιάννη συνηθίζει να συμπεριφέρεται ως δεύτερο «αφεντικό» της γαλάζια παράταξης, ιδιαίτερα όταν προστατεύει τοπικιστικά συμφέροντα και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα Χανιά Κρήτης.
Σκληρή απάντηση Κικίλια
Η απάντηση από τον Βασίλη Κικίλια δεν άργησε να έρθει για την ωμή «οικογενειακή» παρέμβαση της κας Μπακογιάννη. Ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε στο ίδιο σκληρό ύφος μέσω του Real Fm:
«Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος έχει γρονθοκοπηθεί σε ένα πλοίο στο λιμάνι των Χανίων. Θα μπορούσε να τραυματιστεί θανάσιμα. Υποβλήθηκε μήνυση από τον παθόντα. Δεν μπορεί να ζητά κανείς να κάνουμε ότι δεν συνέβη τίποτε “για λόγους ανθρωπιάς”. Η ανθρωπιά δεν είναι άλλοθι για συγκάλυψη.
Διατάχθηκε ΕΔΕ που είναι θεσμική διαδικασία, όχι τιμωρία», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε την επίθεση αναφέροντας:
«Αδυνατώ να αντιληφθώ τη λογική της αποδοχής των ξυλοδαρμών, ως απλά ένα σύνηθες φαινόμενο. Αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας. Έχουμε κράτος δικαίου, όχι καφενείο φίλων και γνωστών. Ειδικά για τον Λιμενάρχη Χανίων, είθισται στη διαδικασία μιας ΕΔΕ, να μην παραμένει στη θέση ευθύνης ο διερευνώμενος, για να μην παρακωλύεται η έρευνα».
Στα πυρά Κικίλια για την Ντόρα Μπακογιάννη πρέπει να επισημανθεί η βαριά λέξη «συγκάλυψη» που επιτηδευμένα φαίνεται να χρησιμοποιεί ο υπουργός. Είναι η λέξη που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» για τη ρητορική της αντιπολίτευσης για το έγκλημα στα Τέμπη. Μια λέξη για την οποία έχει… αλλεργία το «στρατόπεδο» Μητσοτάκη.
Η εχθρική σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κικίλια είναι κάτι που κρατάει τα 2- 3 τελευταία χρόνια και δεν προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη αυτή η νέα κόντρα με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Να θυμίσουμε ενδεικτικά ότι στα τέλη του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφηνε επιδεικτικά ακάλεστο τον Βασίλη Κικίλια (ως τότε υπουργό Πολιτικής Προστασίας) ακόμα και σε διυπουργικές συσκέψεις που επιβαλλόταν να παρευρίσκεται.
Το ζήτημα με την Ντόρα Μπακογιάννη είναι ότι επικαλείται την… ανθρωπιά για να αντιταχθεί σε μια θεσμική διαδικασία, ενώ πριν λίγες μέρες δήλωνε ότι την ενοχλούν τα… «καντηλάκια του ΙΚΕΑ» που ανάβουν για τα θύματα των Τεμπών μπροστά στη Βουλή.