ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ελέγξει τις εφημερίδες μέσω ΕΣΡ και να τις κλείσει με πρόστιμα!

Απίστευτη πρόταση από την κυβέρνηση που δείχνει για ακόμα μία φορά τους τρόπους που θέλει να επιβληθεί.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ελέγξει τις εφημερίδες μέσω ΕΣΡ και να τις κλείσει με πρόστιμα!

Ξεφεύγουν για τα καλά τα πράγματα με την κυβέρνηση να θέλει πλέον να έχει τον έλεγχο όλων των ΜΜΕ και να ορίζει εκείνη το σωστό και το λάθος.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκε στη Βουλή κυριολεκτικά νύχτα, μία τελείως αντισυνταγματική τροπολογία, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με αυτή, θέλει να ελέγχει μέσω του ΕΣΡ όλες τις εφημερίδες και να κόβει πρόστιμα όπου εκεί κρίνει ότι πρέπει να κοπούν, χτυπώντας κατευθείαν στην τσέπη των εκδοτών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τροπολογία αυτή, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που δεν έχει αρμοδιότητα πάνω στις εφημερίδες, θα μπορεί να επιβάλει επαναληπτικά πρόστιμα.

Αυτό φυσικά αντίκεται στο άρθρο 14 του Συντάγματος και προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για τις τακτικές αυτές.

Σκοπός φυσικά όπως είπαμε είναι ξεκάθαρα οι εκδότες, καθώς τα πρόστιμα που θα επιβάλει το ΕΣΡ αν δεν μπορούν να πληρωθούν από την εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα, καλείται να τα καταβάλει ο μέτοχος.

Με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του θα μπορούν να φιμώσουν όποιους θέλουν, ενώ θα αφήσουν όλους τους άλλους να αλωνίζουν.

Διαβάστε και θα καταλάβετε:

«Στο άρθρο μόνο του ν. 1178/1981 προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:

ιι3Α. α) Σε κάθε εφημερίδα που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα ορίζονται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης, οι οποίοι αμφότεροι είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

β) Στο έντυπο της εφημερίδας που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο και της εταιρικής μορφής με την οποία λειτουργεί, αναγράφονται ο νόμιμος εκπρόσωπος, ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης. Σε περίπτωση Κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10000) ευρώ.

γ) Στο έντυπο της εφημερίδας που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο και της εταιρικής μορφής με την οποία λειτουργεί, αναγράφεται ο μέτοχος ή εταίρος που κατέχει άμεσα ή έμμεσα το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας Φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ»

Ολόκληρη η τροπολογία εδώ.

Σχετική ανάρτηση για το σκανδαλώδες θέμα έκανε και ο δημοσιογράφος και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ελέγξει τις εφημερίδες μέσω ΕΣΡ και να τις κλείσει με πρόστιμα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.