ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κλιματική αλλαγή φέρνει «τροπικούς εισβολείς» στις ελληνικές θάλασσες – Γιατί χρειάζεται προσοχή

Ανησυχία για τους... επισκέπτες των ελληνικών θαλασσών - Απειλή για την αλιεία και τον τουρισμό.

Κλιματική αλλαγή: Ο μωβ τρόμος στις θάλασσες με τις μέδουσες συνεχίζεται, τη στιγμή που η εμφάνιση τροπικών ψαριών αποτελεί κίνδυνο! 
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Κλιματική αλλαγή: Μέσα από το Sportime είχατε διαβάσει για την μελέτη που φανερώνει πόσο πολύ απειλείται η Μεσόγειος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και ο μωβ τρόμος στις ελληνικές θάλασσες με τις μέδουσες, τη στιγμή που η εμφάνιση τροπικών ψαριών αποτελεί κίνδυνο και την αλιεία!

Το καλοκαίρι λοιπόν μπήκε, οι βουτιές ξεκίνησαν, ωστόσο αυτές πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή. Κι αυτό διότι μετά τις μωβ μέδουσες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες, στη Θεσσαλονίκη κολυμπούν γαλάζιες μέδουσες.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, «οι συγκεκριμένες μέδουσες έρχονται από τα θαλάσσια ρεύματα. Άγονται και φέρονται από την κίνηση των υδάτων. Αν και κάθε χρόνο έχουμε μέδουσες, πλέον είναι μεγαλύτερη η πυκνότητά τους».

Παράλληλα, οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο της επιταχυνόμενης εισβολής των «λεσεψιανών μεταναστών», ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών στην αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλον τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου, στις ελληνικές θάλασσες κολυμπούν περίπου 130 «λεσεψιανοί μετανάστες».

Οι βασικότεροι, και αυτοί που έχουν πάρει και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, είναι τα λεοντόψαρα και οι λαγοκέφαλοι. Υπάρχει, επίσης, προβληματισμός για το Plotosus lineatus, το ψάρι που μοιάζει με χέλι.

Έτσι λοιπόν οι ψαράδες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται λόγω της μείωσης του πληθυσμού των ψαριών, ενώ ανησυχούν για την ασφάλειά τους καθώς ταξιδεύουν συχνότερα πιο μακριά για την ψαριά τους και υπό ακραία καιρικά φαινόμενα.




Exit mobile version