ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πόλεις σφουγγάρια η λύση για τις πλημμύρες της νέας εποχής

Τι περιλαμβάνει το μοντέλο που εμπνεύστηκε Κινέζος αρχιτέκτονας και μπορεί να απορροφήσει τεράστιους όγκους νερού
Οι πόλεις σφουγγάρια η λύση για τις πλημμύρες της νέας εποχής

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Στην Ελλάδα του 2023 ή θα καιγόμαστε ή θα πνιγόμαστε. Τους τρεις συνεχόμενους καύσωνες του Ιουλίου, ακολούθησαν πρωτοφανείς πυρκαγιές και έπειτα… άνοιξαν οι ουρανοί.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, μόνο η υλοποίηση έργων θα κάνουν τα αστικά κέντρα και τις παραθαλάσσιες περιοχές ανθεκτικότερα.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» και η Μάχη Τράτσα, εντός του αστικού ιστού τα πολεοδομικά σχέδια διεθνώς περιλαμβάνουν πλέον έργα για τον περιορισμό του όγκου πλημμύρας με επιφάνειες μεγάλης διαπερατότητας, μετατρέποντας τις πόλεις σε «σφουγγάρια», ώστε να απορροφούνται τα νερά των πλημμυρών.

«Τέτοιες επιλογές περιλαμβάνουν τάφρους διήθησης, περατά πεζοδρόμια, πράσινες στέγες, ομβροδεξαμενές, τεχνητούς υγροτόπους κ.λπ. εντός του αστικού ιστού» σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδατικών Πόρων, κ. Γιώργος Τσακίρης και εξηγεί:

«Η πλημμύρα ταχείας απόκρισης, συνήθης στις πόλεις, δημιουργείται από ραγδαία βροχή λόγω των αδιαπέραστων επιφανειών του οικισμού. Πρέπει ο πολεοδομικός σχεδιασμός, εκτός από τις ζώνες πρασίνου, να περιλαμβάνει και ζώνες υψηλής διηθητικότητας».

Η ιδέα από την Κίνα

Η ιδέα της «σπογγώδους» πόλης προτάθηκε για πρώτη φορά το 2000 από τον αρχιτέκτοντα Yu Kongjian, ιδρυτή της Turenscape, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες αρχιτεκτονικής τοπίου της Κίνας.

Το σκεπτικό του ήταν η δημιουργία αστικών περιοχών που θα συγκρατούν και θα επαναχρησιμοποιούν τα όμβρια ύδατα, ανακατευθύνοντάς τα σε περιοχές που χρειάζονται νερό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, θα πρέπει επίσης να γίνει πιο εντατική οριοθέτηση των ρεμάτων και να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Θεωρεί επίσης αναγκαία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως τον καθαρισμό δρόμων, ώστε να μη μεταφέρονται σκουπίδια με τη βροχή και φράζουν το δίκτυο ομβρίων, αλλά και των πεδινών ρεμάτων και να ενισχυθεί η μεταφορική τους αποτελεσματικότητα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι πόλεις σφουγγάρια η λύση για τις πλημμύρες της νέας εποχής», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.