ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα σενάρια φωτιά για τη νέα ασθένεια

Τα σενάρια για την οξεία ηπατίτιδα που χτυπά τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών.
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα σενάρια φωτιά για τη νέα ασθένεια

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Μπορεί ο κορονοϊός και η πανδημία να βρίσκονται σε σχετική αποκλιμάκωση, αλλά ένας νέος συναγερμός για τη δημόσια υγεία έρχεται να σημάνει και πάλι «συναγερμό».

Ήδη έχουν εντοπιστεί περίπου 200 ανεξήγητα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εκ των οποίων το ένα ήταν θανατηφόρο, ενώ σε 17 χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Τα ερωτήματα

Όπως είναι λογικό, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, με την ελπίδα οι έρευνες σύντομα να φωτίσουν το σκοτεινό πεδίο αυτής της οξείας ηπατίτιδας.

Αυτά αφορούν το αίτιο ή τα αίτια, την εκδήλωση της λοίμωξης, την πολύ σοβαρή έκβασή της, την συχνότητά της, τον ρόλο του κορονοϊού, των καιρικών συνθηκών και τον πληθυσμό που αφορά.

Τα συμπτώματα

Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: πόνο στην κοιλιά, εμετό και διάρροιες, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων. Επίσης, ίκτερος που εμφανίζεται με ωχρότητα στα μάτια και το δέρμα του πάσχοντος παιδιού.

Η προστασία

Οι γιατροί συνιστούν ψυχραιμία στους γονείς και έμφαση στα απλά, συνήθη μέτρα υγιεινής, δηλαδή το καλό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή συνωστισμού.

Η υποκαταγραφή κρουσμάτων

Ουδείς γνωρίζει ακόμη τον πραγματικό αριθμό των περιστατικών. Κι αυτό διότι δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν ανήλικοι με ήπια ή και καθόλου συμπτωματολογία.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το ιικό φορτίο είναι οι κλιματολογικές συνθήκες. Προς το παρόν οι επιστήμονες παρατηρούν συγκρατημένα ότι η πορεία της οξείας ηπατίτιδας ξεκίνησε από βόρειες χώρες και συνεχίστηκε σε πιο νότιες.

Το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, περίπου το 10% των παιδιών που εμφάνισαν την άγνωστης αιτιολογίας ηπατίτιδα οδηγήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Η ουσία είναι πως είτε ποσοτικά προσεγγιστεί το θέμα είτε ως προς τη μείζονα χειρουργική πράξη, είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα σενάρια φωτιά για τη νέα ασθένεια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.