ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα» – «Άδειασε» τους γαλάζιους ηττημένους για να αποτινάξει την πολιτική ευθύνη της ήττας

Αρνείται να λάβει το μήνυμα των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ζήτησε από τους υπουργούς να μην έχουν έπαρση ενώ ο ίδιος δεν παραδέχεται την ήττα
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα» – «Άδειασε» τους γαλάζιους ηττημένους για να αποτινάξει την πολιτική ευθύνη της ήττας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορεί το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς της κυβέρνησης να ήταν πως πρέπει να πορευτούν «χωρίς έπαρση» και να «βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε», άλλα η υπέρμετρη αλαζονεία του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν του επέτρεψε να κάνει ούτε καν στοιχειώδη αυτοκριτική για την μεγάλη ήττα που υπέστη η παράταξή του στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ενώ κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ουσιαστικά ζήτησε από τους «τοξικούς» υπουργούς να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία υπεροψίας, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει μια υπερφίαλη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος, αρνούμενος να παραδεχτεί τα ηχηρά μηνύματα που του έστειλε επί προσωπικού ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Μητσοτάκης πολιτικοποίησε πλήρως τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στήριξε όλους τους υποψήφιους σε Περιφέρειες και μεγάλους Δήμους, θέτοντας το πρόσωπό του ως πολιτική εγγύηση της νίκης. Αυτή η νίκη δεν ήρθε, άλλα αντιθέτως ήρθε συντριβή σε μεγάλες Περιφέρειες και εμβληματικούς Δήμους της χώρας. Και από την επόμενη μέρα των εκλογών, το επικοινωνιακό αφήγημα άλλαξε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποστασιοποιήθηκε από τους ηττημένους και έκανε λόγο για αποτυχίες… «προσώπων», προκειμένου να βγει το Μαξίμου από το κάδρο της πολιτικής ήττας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Δεν αναγνώρισε ότι ο λαός μέσω της καταψήφισης των γαλάζιων υποψηφίων, αποδοκίμασε εν συνόλω την κυβερνητική πολιτική, παρά απλώς είδε μερικά… «μεμονωμένα περιστατικά» αποτυχίας από πρόσωπα που μάλλον δεν ήταν άξια να ακολουθήσουν τις επιταγές της… Αριστείας του. Και με μια τέτοια αλαζονική νοοτροπία, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να… εγκαταλείψουν τις τάσεις έπαρσης. Εδώ μπορούμε να πούμε ότι ταιριάζει απόλυτα η παροιμία: «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Ο πρωθυπουργός για να καλύψει το επικοινωνιακό του προφίλ, ουσιαστικά «κρέμασε» στα μανταλάκια όλους τους γαλάζιους ηττημένους, που σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο ανιψιός του, Κώστας Μπακογιάννης. Μίλησε για «πρόσωπα» που κρίθηκαν και όχι για πολιτικές που αποδοκιμάστηκαν. Συγκεκριμένα είπε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, που μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ:

«Συνεδριάζουμε, βεβαίως, και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που κατέγραψαν εν μέρει και τις διαθέσεις των πολιτών μετά τις θεομηνίες. Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές».

Σύμφωνα με το περίεργο σκεπτικό του πρωθυπουργού, οι αυτοδιοικητικές εκλογές μάλλον έχουν μόνο… έναν γύρο, αφού ο ίδιος αρνείται να λάβει τα μηνύματα της δεύτερης Κυριακής. Ουσιαστικά με αυτήν την αλαζονική προσέγγιση «άδειασε» ακόμα περισσότερο τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς που ο ίδιος επέλεξε και ηττήθηκαν στον β’ γύρο, αφού αναγνωρίζει μόνο αυτούς που κέρδισαν από την πρώτη Κυριακή και απαξιώνει να ασχοληθεί με αυτούς που έχασαν στη δεύτερη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Συγκεκριμένα είπε πάνω σε αυτό ότι «το βασικό πολιτικό συμπέρασμα, πάντως, προέκυψε από την πρώτη Κυριακή, εκεί όπου οι συνδυασμοί και τα κόμματα που τους στήριξαν αναμετρήθηκαν αυτοτελώς και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία».

Εν ολίγοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είδε» ότι οι ψηφοφόροι… επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, ενώ αυτή έχασε τους δύο μεγαλύτερους Δήμους της χώρας και έχασε περίπου τις μισές Περιφέρειες της Ελλάδας από υποψήφιους άλλων κομμάτων και γαλάζιους αντάρτες…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα» – «Άδειασε» τους γαλάζιους ηττημένους για να αποτινάξει την πολιτική ευθύνη της ήττας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.