ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με «ελέφαντα στο δωμάτιο» παρομοίασε την ακρίβεια – Μόνο που τον συντηρεί ο ίδιος και «ποδοπατάει» τα νοικοκυριά

Υποκρισία και πολιτικαντισμός - Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολίτες ότι η ακρίβεια... υποχώρησε, αλλά θα το καταλάβουν κάποτε στο... μέλλον!
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με «ελέφαντα στο δωμάτιο» παρομοίασε την ακρίβεια – Μόνο που τον συντηρεί ο ίδιος και «ποδοπατάει» τα νοικοκυριά

Μια κλασσική πολιτικάντικη τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη για κάθε ζήτημα που τα κάνει «θάλασσα», είναι να δηλώνει ότι είναι «απόλυτη προτεραιότητα» του να το αντιμετωπίσει. Το έχει πει αναρίθμητες φορές. «Προτεραιότητα» η δημόσια υγεία (και είδαμε που έχει καταντήσει), «προτεραιότητα» η αποκατάσταση της Θεσσαλίας, «προτεραιότητα» η ασφάλεια, «προτεραιότητα» οι φοροελαφρύνσεις, «προτεραιότητα» το μεταναστευτικό και πάει λέγοντας.

Και όπου… «προτεραιότητα», εκεί και η… ωμότητα της κοροϊδίας. «Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια. Να τη πάλι η… προτεραιότητα.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την ακρίβεια σαν τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», μόνο που «ξέχασε» να πει ότι αυτόν τον ελέφαντα τον συντηρεί η κυβέρνηση, βαφτίζοντάς τον ως… εισαγόμενο (δηλαδή ως δήθεν εισαγόμενη ακρίβεια). Και εκείνος που κάνει ότι δεν βλέπει αυτόν τον ελέφαντα που ποδοπατά αλύπητα τα νοικοκυριά, είναι η ίδια η κυβέρνηση που δεν τολμά να φρενάρει τα «όργια» των μεσαζόντων με ριζικά μέτρα.

Ενώ τα νοικοκυριά έχουν γονατίσει για 3 ολόκληρα χρόνια, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα μέτρα – ασπιρίνες που λαμβάνει για τα μάτια του κόσμου. Και μάλιστα έφτασε σε σημείο αποθράσυνσης να πει ότι οι πολίτες δεν… καταλαβαίνουν τη δουλειά που κάνει η κυβέρνηση! Η «μακροοικονομική αλήθεια είναι διαφορετική από εκείνο που αισθάνονται οι πολίτες για την ακρίβεια», είπε χωρίς ντροπή ο πρωθυπουργός. Δηλαδή ο πολίτης βλέποντας το πορτοφόλι του να αδειάζει στα μέσα του μήνα, πρέπει να σκεφτεί ότι θα τον σώσει η «μακροοικονομική αλήθεια» του Μητσοτάκη!

Εννοείται ότι ο πρωθυπουργός αναμάσησε τα παραμύθια περί εισαγόμενης ακρίβειας που οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας και την ενεργειακή κρίση, χωρίς να εξηγεί βέβαια γιατί πολλά προϊόντα στην Ελλάδα πωλούνται έως και σε διπλάσια τιμή. Το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι «μπορέσαμε να αναχαιτίσουμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και οι τιμές είναι, πλέον, σε επίπεδα προ κρίσης», ξεχνώντας τα εκατομμύρια που πλήρωσαν οι Έλληνες με τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής που επέβαλλαν οι πάροχοι (και επιβάλλουν ακόμα).

Αποτινάσσοντας τις ευθύνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε και πάλι τον «πληθωρισμό της απληστίας» ως ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί «ευρωπαϊκή ρύθμιση». Πρόκειται φυσικά για παραπλανητικό αφήγημα αφού σύμφωνα με τη Eurostat, το 2023 το κόστος της διατροφής στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,9%, τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό στην ΕΕ μετά τη Μάλτα που έφτασε το 10,2%.

Δεν είναι λοιπόν ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά πρωτίστως ελληνικό. Και γι’ αυτό το πρόβλημα ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε ούτε ένα επιπλέον μέτρο, αλλά αρκέστηκε στην… επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να μπει υποτίθεται φρένο στην ασυδοσία των πολυεθνικών. Θα πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες δηλαδή πότε θα αποδώσει καρπούς η επιστολή του Μητσοτάκη στο «περιβόλι» των πολυεθνικών και των λόμπι που αποτελεί η Κομισιόν.

Περιγράφοντας μια εικονική πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι «μύθος ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Η ελληνική οικονομία δεν λειτουργεί εν κενώ. Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα».

Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά έκοψε κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αφού και ο ίδιος παραδέχτηκε πριν 3 μέρες ότι συντηρεί τη φοροαφαίμαξη των πολιτών για τα κρατικά έσοδα. Επικαλέστηκε ξανά το αφήγημα ότι δεν θα περάσει στον καταναλωτή η μείωση, υποστηρίζοντας ότι το «κόψιμο» του ΦΠΑ εφαρμόστηκε στην Ισπανία και απέτυχε.

Όμως χωρίς ελέγχους στην κερδοσκοπία των μεσαζόντων, είναι αυτονόητο ότι δεν θα αποδώσει η μείωση της φορολογίας. Και αυτό είναι που ο Μητσοτάκης δεν θέλει να κάνει.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Με «ελέφαντα στο δωμάτιο» παρομοίασε την ακρίβεια – Μόνο που τον συντηρεί ο ίδιος και «ποδοπατάει» τα νοικοκυριά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.