ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Νέα λίστα ντροπής με ζεστό κρατικό χρήμα σε κανάλια – 6,8 εκατ. ευρώ δίνονται «λόγω Ουκρανίας»!

Κυβέρνηση: Από τις λίστες Πέτσα, φτάσαμε σήμερα στη λίστα... Μπρατάκου - Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές 7 καναλιών
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Νέα λίστα ντροπής με ζεστό κρατικό χρήμα σε κανάλια – 6,8 εκατ. ευρώ δίνονται «λόγω Ουκρανίας»!

Λεφτά υπάρχουν, αρκεί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το Μαξίμου εδώ και 5 χρόνια έχει δείξει ουκ ολίγες φορές ότι δεν παραλείπει να εξευμενίζει τους καναλάρχες και τις απαιτήσεις τους, με αντάλλαγμα φυσικά να μην ασκούν τα κανάλια την κριτική που πρέπει για τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτικής Μητσοτάκη πως όποτε προκύπτει μια οποιαδήποτε κρίση (εσωτερική ή εξωτερική) και πρέπει να εξυπηρετηθεί κάποιο συγκεκριμένο αφήγημα, τότε «περιέργως» αναφύονται και οι διάφορες «λίστες» που λιπαίνουν την μηχανή της «ενημέρωσης».

Κάπως έτσι οι περιβόητες «λίστες» που μοιράζουν ζεστό χρήμα, έγιναν κάτι σαν θεσμός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που πάντα ποντάρει πολλά στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Εκείνες οι πρώτες λίστες ντροπής του Στέλιου Πέτσα, είχαν ως δικαιολογία ότι τα ΜΜΕ ενισχύονταν για να συνεισφέρουν στην ενημέρωση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αφότου μας… τελείωσε ο κορονοϊός, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία για να γίνει βολική πρόφαση για τα νέα «δώρα» προς τους καναλάρχες.

Η νέα επιχορήγηση που «φουσκώνει» τα ταμεία των καναλαρχών μέσω… Ουκρανίας, αφορά μόνο τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας και ανέρχεται στο ύψος των 6,8 εκατομμυρίων ευρώ που φυσικά προέρχονται από τα κρατικά ταμεία. Η απόφαση είχε αναγγελθεί προεκλογικά με ΦΕΚ στις 21 Απριλίου 2023, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει των εκλογών. Τελικά υλοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου, με υπογραφή του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Γιάννη Μπρατάκου.

Η επιχορήγηση αφορά τις εισφορές των συγκεκριμένων 7 καναλιών (Mega, Alpha, ΣΚΑΪ, Open, Star, ANT1, Μακεδονία TV) για το έτος 2022 προς τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ), οι οποίες θα καλυφθούν με αποκλειστική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

Η δικαιολογία γι’ αυτό το γενναίο «δώρο» προς τα κανάλια με λεφτά του ελληνικού λαού, είναι ότι τα «κανάλια επλήγησαν οικονομικά από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας». Το Μαξίμου δηλαδή συσχετίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις οικονομικές επιπτώσεις που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν τα κανάλια μόνο και μόνο για να προστατέψει τα κέρδη τους (και να λάβει το ανάλογο αντάλλαγμα), ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορεί να ενισχύσει τα χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν γονατίσει από την ακρίβεια, ακριβώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Φαίνεται ότι η «χασούρα» των ολιγαρχών είναι το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την ώρα που οι πολίτες παλεύουν μόνοι τους με τις εφιαλτικές ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια έχοντας ως μοναδικό βοήθημα από την κυβέρνηση τα ψίχουλα των market pass, το Μαξίμου επιχορηγεί με εκατομμύρια ευρώ τους τηλεοπτικούς σταθμούς για να εξασφαλίσει την εύνοια τους και να κάμψει την κριτική τους. Μάλιστα στην εν λόγω απόφαση προβάλλεται η ανάγκη για «πλουραλισμό και ποιότητα στον δημόσιο διάλογο», ενώ η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα εξακολουθεί να στραγγαλίζεται μεθοδικά και πολυεπίπεδα, και η χώρα μας διασύρεται διεθνώς ευρισκόμενη στην 107η θέση στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα ακριβή ποσά που θα δοθούν στα κανάλια, συγκεκριμένα:

Star Channel: 1,175 εκατ. ευρώ

Open: 400.926 ευρώ

Μακεδονία TV: 78.291 ευρώ

ΑΝΤ1: 1,878 εκατ. ευρώ

Alpha: 1,304 εκατ. ευρώ

ΣΚΑΪ: 1,045 εκατ. ευρώ

Mega: 957.240 ευρώ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο αιτιολογικό της υπουργικής απόφασης αναφέρεται:

– «Η ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, καθώς προάγουν την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ποιότητα στο δημόσιο διάλογο».

– «Το γεγονός ότι οι ως άνω επιχειρήσεις επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, καθώς και από τα αντίμετρα που ελήφθησαν».

– «Η ανάγκη στήριξης των εργαζομένων που απασχολούνται στις ως άνω επιχειρήσεις, της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και της αποτροπής επιδείνωσης του εργασιακού περιβάλλοντος στο ως άνω πεδίο οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

– «Η δυνατότητα οικονομικής στήριξης των ως άνω επιχειρήσεων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 86 του ν. 4674/2020, η οποία πρέπει να λάβει χώρα με αντικειμενικά και ισότιμα κριτήρια. Υπό την έννοια αυτή, πρόγραμμα οικονομικής στήριξης δύναται να αποτελέσει η συνολική ή μερική κάλυψη της εισφοράς της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του α.ν. 248/1967 (Α’ 243) για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ίδια για όλους τους δυνητικούς δικαιούχους, προκειμένου να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία και η συνέχιση παροχής των υπηρεσιών που προσφέρουν σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής διαταραχής που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Από τις λίστες Πέτσα, φτάσαμε σήμερα στη λίστα... Μπρατάκου - Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές 7 καναλιών.

Από τις λίστες Πέτσα, φτάσαμε σήμερα στη λίστα... Μπρατάκου - Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές 7 καναλιών.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Νέα λίστα ντροπής με ζεστό κρατικό χρήμα σε κανάλια – 6,8 εκατ. ευρώ δίνονται «λόγω Ουκρανίας»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.