ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλασσικός Μητσοτάκης για καταστροφές σε Έβρο – Θεσσαλία: Φταίει το κλίμα, οι διαχρονικές παθογένειες και οι πολίτες που δεν ασφαλίζονται!

Αντί λογοδοσίας για τις καταστροφές, ο Κ. Μητσοτάκης αυτοθαυμάστηκε και επιτέθηκε στους πληγέντες- «Δεν θα υπάρχει πάντα το κράτος πατερούλης»
Κλασσικός Μητσοτάκης για καταστροφές σε Έβρο – Θεσσαλία: Φταίει το κλίμα, οι διαχρονικές παθογένειες και οι πολίτες που δεν ασφαλίζονται!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε συνήθεια που έγινε… λατρεία, έχει εξελιχθεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το να παίζει «κρυφτό» με τις ευθύνες και να τις μεταθέτει οπουδήποτε αλλού παρά στον εαυτό του. Τα τελευταία 5 χρόνια κάθε φορά που καλείται να μιλήσει στη Βουλή για φυσικές καταστροφές και τραγωδίες (και δυστυχώς συμβαίνει συχνά αυτό), επιστρατεύει μια σειρά από θλιβερές δικαιολογίες που μερικές φορές είναι τόσο ευφάνταστες που θα τις ζήλευε και ο καλύτερος μυθιστοριογράφος. Για παράδειγμα, θα μείνει σίγουρα αξέχαστο το… «πυρονέφος της νύχτας» που είχε επικαλεστεί για τις μεγάλες πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Έβρο.

Αυτή τη φορά, στη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που γίνεται για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παρουσιάσει ένα πιο κλασσικό πακέτο δικαιολογιών, σταθερά δοκιμασμένο από τον ίδιο για την κοροϊδία του ελληνικού λαού. Τις καταστροφές των νομών, τις απέδωσε στο παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, στις «επιθέσεις της φύσης», σε παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού κράτους και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας (με έναν Περιφερειάρχη που όμως ήταν εκλεκτός του ίδιου του πρωθυπουργού).

Όχι μόνο δεν απολογήθηκε στο παραμικρό για τους 2 μεγάλους νομούς που καταστράφηκαν, αλλά μάλιστα κούνησε και το δάχτυλο στους πολίτες, ρίχνοντάς τους την «ατομική ευθύνη», γιατί «δεν θα υπάρχει πάντα το κράτος πατερούλης», για να μοιράζει ψίχουλα στους πληγέντες, αφού πρώτα τους άφησε να καούν ή να βουλιάξουν.

Κατά τα άλλα, όλα λειτούργησαν καλά, και ο πρωθυπουργός έδωσε στον εαυτό του επιτελικά… συγχαρητήρια, αδιάφορος για τη γνώμη των πυρόπληκτων και των πλημμυροπαθών σε Έβρο και Θεσσαλία, που έμειναν απροστάτευτοι και εγκαταλελειμμένοι από το κράτος, να ζουν σε «βομβαρδισμένα» τοπία.

Είπε ότι «αντιμετωπίσαμε το θερμότερο καλοκαίρι και φθινόπωρο στην ιστορία του πλανήτη» χωρίς να προκύπτει από πουθενά αυτός ο αυθαίρετος ισχυρισμός και χωρίς να αναφέρει ότι τις φωτιές δεν τις προκαλεί η… κλιματική κρίση, αλλά οι εμπρηστές και η ανθρώπινη αμέλεια. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε λέξη για τα δίκτυα εμπρηστών που κατέκαψαν τη χώρα για ένα ακόμα καλοκαίρι, που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα τους ξεσκέπαζε με τον Βασίλη Κικίλια να δηλώνει ότι θα συλληφθούν όλοι οι… αλιτήριοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεν ότι «θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων θεομηνιών από το κράτος μας», αλλά όχι για να κάνει έστω την ελάχιστη αυτοκριτική, αλλά για να αποδώσει τις ευθύνες σε «παθογένειες δεκαετιών» (γενικά και αόριστα) και στην κλιματική κρίση. Αν υπήρχαν παθογένειες δεκαετιών (που σαφώς υπήρχαν και υπάρχουν), αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει ότι επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ καμένης γης στη χώρα μας, αφού τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε (μόνο εκείνος) ότι τα έργα της κεντρικής κυβέρνησης άντεξαν το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel (ασχέτως αν βούλιαξε όλος ο κάμπος) και έτσι έριξε ένα έμμεσο «καρφί» για τις υποδομές που κατέρρευσαν και ανήκαν στην ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον Κώστα Αγοραστό, χωρίς να τον κατονομάσει. Τον απερχόμενο γαλάζιο περιφερειάρχη – δηλαδή – που ο πρωθυπουργός εξέλεξε και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές πριν έναν μήνα, και έβαλε μέχρι και τον Λευτέρη Αυγενάκη να εκβιάσει τους Θεσσαλούς να τον ψηφίσουν.

Αποποιούμενος κάθε ευθύνης, ο πρωθυπουργός δήλωσε αναρμόδιος για την προστασία του Πολίτη, δηλώνοντας από το βήμα της Βουλής ότι «καμιά υποδομή δεν θα μπορούσε να αποτρέψει αυτή την καταστροφή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο 2 εκατ. ευρώ και παρότρυνε τους πολίτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους με το κίνητρο κοροϊδίας της μείωσης 10% του ΕΝΦΙΑ, ενός ληστρικού φόρου δηλαδή που οι πολίτες πληρώνουν χωρίς καμία λογική, μόνο και μόνο για να έχουν ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους. Την ίδια στιγμή η ασφάλεια κατοικίας στοιχίζει πολλαπλάσια, από αυτό το 10% που τους χαρίζεται από τον ΕΝΦΙΑ.

«Δεν θα υπάρχει πάντα το κράτος πατερούλης» είπε ο πρωθυπουργός, προτρέποντας και τους αγρότες να ασφαλίσουν τις καλλιέργειές τους διότι «έχουν λάβει σημαντικά ποσά σε αποζημιώσεις». Φυσικά. Το κράτος είναι «πατερούλης» μόνο για να μαζεύει καταχρηστικούς φόρους και να παρακολουθεί τους πολίτες. Στην ώρα της φυσικής καταστροφής και της αποζημίωσης ο… «πατερούλης»… εξαφανίζεται ή εμφανίζεται ίσα – ίσα για να πει ότι κάτι έκανε…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κλασσικός Μητσοτάκης για καταστροφές σε Έβρο – Θεσσαλία: Φταίει το κλίμα, οι διαχρονικές παθογένειες και οι πολίτες που δεν ασφαλίζονται!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.