ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόκκινος συναγερμός για τα ποσοστά αιθαλομίχλης – Ποιοι κινδυνεύουν

Συναγερμός στην Ελλάδα για τα υψηλά ποσοστά αιθαλομίχλης που απειλούν πολλές περιοχές.
Κόκκινος συναγερμός για τα ποσοστά αιθαλομίχλης – Ποιοι κινδυνεύουν

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Αττική για τα αυξημένα ποσοστά που παρουσιάζει η αιθαλομίχλη, με πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα, με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων να σοκάρει, οι Έλληνες πολίτες φαίνεται πως έχουν βρει και φέτος την λύση στα τζάκια.

Η καύση ξύλων αποτελεί για ακόμη μια χρονιά τη νούμερο ένα επιλογή των Ελλήνων με αποτέλεσμα η Αττική να έχει «πνιγεί» από την αιθαλομίχλη που έχει κυριολεκτική καλύψει την Αθήνα.

Μάλιστα, τα ποσοστά αιθαλομίχλης ήταν από τέσσερις έως έξι φορές πάνω από το ημερήσιο όριο ενώ καίριο πλήγμα έχει δεχθεί η Βόρεια Αττική που είδε την αιθαλομίχλη να έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 130 μικρογραμμάρια.

Ακόμη, οι μετρήσεις που έκανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έδειξαν πως ένα ποσοστό της τάξης του 15-20% της αιθαλομίχλης αποτελείται από επιβλαβή σωματίδια άνθρακα.

Φυσικά, αυτά τα επιβλαβή σωματίδια προέρχονται από την μεγάλη καύση ξύλων ή οτιδήποτε άλλο καίγεται στο τζάκι κάθε οικείας.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Νίκος Μιχαλόπουλος προχώρησε σε δηλώσεις για το γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Σε αυτές ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρει πως η καύση βιομάζας σε τζάκια και σόμπες στο κέντρο της Αθήνας ευθύνεται για το 30% των χειμερινών συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύσκολης και αποπνικτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι μέσα σε ένα μήνα 16 πολίτες έχασαν την ζωή τους, στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν.

Πλέον οι Έλληνες καταφεύγουν σε κάθε λύση προκειμένου να βρούνε απάντηση στον τσουχτερό χειμώνα και η πρώτη επιλογή είναι τη δεδομένη στιγμή τα τζάκια και οι σόμπες που εκτός από την ατμοσφαιρική ρύπανση, οδηγεί και σε ουκ ολίγες τραγωδίες.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κόκκινος συναγερμός για τα ποσοστά αιθαλομίχλης – Ποιοι κινδυνεύουν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Χρήστος Μαγγίνας

Ο Χρήστος Μαγγίνας γεννήθηκε στις 16/08/1996 στην Αλεξανδρούπολη και είναι απόφοιτος ΑΕΙ. Από μικρή ηλικία είχε το πάθος της ενασχόλησης με την αθλητική δημοσιογραφία. Από τον Ιανουάριο του 2021 ανήκει στην ομάδα του Sportime.gr.