ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Αυτές οι περιοχές είναι σε κόκκινο συναγερμό

Οι 26 περιοχές «υψηλού κινδύνου» στην Αττική
Πυρκαγιές: Αυτές οι περιοχές είναι σε κόκκινο συναγερμό

Πυρκαγιές: Tουλάχιστον 1,7 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας το 2023 στην Ελλάδα, αφήνοντας μάλιστα πίσω 28 νεκρούς.

Σε ό,τι αφορά την πολύπαθη Αττική, οι εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της οποίας έχουν κατά καιρούς δεχτεί καίρια πλήγματα, τα στοιχεία είναι εξίσου ανησυχητικά, καθώς τα επτά τελευταία χρόνια κάηκε το 33% των δασών, καθιστώντας την ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών επιτακτική.

Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη την παρούσα κατάσταση σε πολλές περιοχές του Λεκανοπε δίου, τα πράγματα δεν διαφαίνονται και τόσο ευοίωνα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και μαρτυρίες κατοίκων «εύφλεκτων» περιοχών που συνέλεξε «Το Βήμα» και ο Γιώργος Φωκιανός, τουλάχιστον 26 σημεία χαρακτηρίζονται «βόμβες» και απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων.

Ανατολικά της Πεντέλης

Ο δασολόγος, τέως διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και τέως πρόεδρος του Φορέα Δια χείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας Γιώργος Καρέτσος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές ανατολικά του Πεντελικού Όρους.

«Πρόκειται για όλα τα παραλιακά σημεία στην Πεντέ λη και νοτιοανατολικά αυτής. Από τη Μαραθώνος δεξιά και αριστερά βλέπουμε πολύ μεγάλο βαθμό δόμησης νόμιμο ή και παράνομο – μέσα στο δάσος».

Βραυρώνα, Κακιά Θάλασσα, Χαμολιά, Ζούμπερι, Αγιοι Απόστολοι, Κάτω Ποσειδωνία, Διόνυσος Κερατέας, Αγία Κυριακή και Αγία Τριάδα είναι μερικοί από τους οικισμούς που τίθενται σε κατάσταση συναγερμού.

«Στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, δε, η Ιπποκράτειος Πο λιτεία, που έχει πρόσφατα πληρώσει το τίμημα, βρίσκεται επίσης στη λί- στα υψηλού κινδύνου. Ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος και στη Δυτική Αττική, εκεί που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά της Κινέτας, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στα ορεινά.

Το πρόβλημα εντείνεται από την αυθαιρεσία και τη δόμηση εντός των δασών. Κυρίως, βέβαια, μιλάμε για “φτωχοκαταπατήσεις”.

Πρόκειται για την περιοχή από τη Μάνδρα μέχρι τις Ερυθρές, όπου εκατέρωθεν των μεγάλων οδικών αξόνων είναι χτισμένα χιλιάδες σπίτια μέσα σε δασικές εκτάσεις και αμφιβάλλω κατά πόσο είναι νόμιμα. Κάποιες από αυτές τις περιοχές, εξάλλου, έχουν ήδη καεί», ανέφερε.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πυρκαγιές: Αυτές οι περιοχές είναι σε κόκκινο συναγερμό», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.