ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Μόνο για λίγους η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα – Περιορισμένες δόσεις στην Ελλάδα

Ο δρόμος για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ανοίγει. Πότε και σε ποιους ωστόσο θα χορηγείται;
Κορονοϊός: Μόνο για λίγους η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα – Περιορισμένες δόσεις στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Η αλήθεια είναι πως εδώ και καιρό γνωρίζαμε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα (ΜΑ) αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά της νόσου COVID-19. Πλέον, ήρθε η ώρα για την εισαγωγή τους και στη χώρα μας, έστω και αν αυτή γίνει… υπό όρους.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το τι είναι αυτά τα αντισώματα και γιατί μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου. Τα συγκεκριμένα λοιπόν αντισώματα παράγονται είτε μέσω κυττάρων «Β» του ανοοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς που αναρρώσει από μια λοίμωξη, είτε μέσω εργαστηριακής παραγωγής.

Για το συγκεκριμένο θέμα άλλωστε μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως υπήρχαν ενθαρρυντικές μελέτες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Από ‘κει και πέρα, την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε κοινή σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια 220.000 δόσεων.

Ερχόμαστε τώρα στο σημαντικότερο ίσως ζήτημα. Πόσες δόσεις και πότε όμως θα έρθουν στην Ελλάδα;

Ο Ηλίας Μόσιαλος πριν μερικές ημέρες σόκαρε με τηνανάρτηση που έκανε, ζητώντας για ακόμη μια φορά να χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα μόνο σε εμβολιασμένους!

Από τη μεριά του, το Υπουργείο Υγείας για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων και των καιρών, καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για την συγκεκριμένη θεραπεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και την υγεία τους.

Τα συγκεκριμένα προσδιορίζονται για ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω, και για τους οποίους δεν απαιτείται συμπληρωματικό οξυγόνο.

Και επειδή καμιά φορά πάντα μια… επίσημη έγκριση πείθει λίγο παραπάνω, η συμφωνία που αναφέραμε ήρθε ως επακόλουθο της θετικής επιστημονικής γνωμοδότησης βάσει του Άρθρου 5(3) του Κανονισμού 726/2004 που εκδόθηκε από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMΑ) τον περασμένο Μάρτιο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Μόνο για λίγους η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα – Περιορισμένες δόσεις στην Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.