ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Πόσο μπορεί να μολύνει μετά από 20 λεπτά στον αέρα

Νέα έρευνα έρχεται να λύσει την απορία για την μολυσματικότητα του Κορονοϊού μέσω του αέρα. Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας.
Κορονοϊός: Πόσο μπορεί να μολύνει μετά από 20 λεπτά στον αέρα

Κορονοϊός: Τα στοιχεία για την εξέλιξη του Κορονοϊού και την πορεία της πανδημίας αλλάζουν καθημερινά με τους επιστήμονες να μελετάνε ακόμη τον ιό για την καλύτερη αντιμετώπισή του.

Έχουμε ήδη δει το πόσο εύκολα κολλάει κάποιος αν φοράει ή αν δεν φοράει μάσκα. Ακόμη, γράψαμε για τη μελέτη με λανθασμένα θετικά rapid test αλλά και την αποκάλυψη για τα μονοκλωνικά που δε καλύπτουν τη μετάλλαξη όμικρον.

Σήμερα, μία νέα μελέτη από Βρετανούς επιστήμονες, έρχεται να ρίξει φως στη μολυσματικότητα του Covid-19 μέσω του αέρα.

Σύμφωνα με τη παραπάνω έρευνα, ο Κορονοϊός μπορεί να χάσει μέχρι και το 90% της μολυσματικότητάς του στα 20 λεπτά τα οποία βρίσκεται στον αέρα. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας συμβαίνει στη διάρκεια των πρώτων 5 λεπτών!

Οι Βρετανοί έκαναν προσομοιώσεις όταν εκπνέεται ο ιός στον αέρα σε διάφορες συνθήκες. Οι ίδιοι τόνισαν πως η σωστή χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων αλλά και ο καλός αερισμός των χώρων βοηθάνε στην αποφυγή του ιού.

Ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας, Τζόναθαν Ράινε του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δύλωσε στη «Guardian»:

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης στον ιό βρίσκεται όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον. Όταν κανείς απομακρύνεται, το αερόλυμα όχι μόνο αραιώνεται αλλά και ο ιός αποδυναμώνεται και χάνει τη μολυσματικότητα του σε λίγα λεπτά.»

Τα σωματίδια που περιέχουν τον ιό και εκβάλλονται από τους πνεύμονες αναπνέωντας , χάνουν αρχικά την υγρασία τους και στη συνέχεια αυξάνεται το pH τους. Ο ιός έτσι δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να μολύνει έναν άνθρωπο. Η ταχύτητα με την οποία θα συμβούν τα παραπάνω εξαρτάται αρκετά από την υγρασία στο περιβάλλοντα χώρο με όσο μεγαλύτερη είναι να αυτή τόσο πιο καλό να θεωρείται για τον Covid-19.

Όταν η υγρασία πέφτει κάτω από το 50% στον αέρα ο ιός χάνει τη μισή μολυσματικότητά του περίπου στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα. Σε υγρό περιβάλλον όμως κοντά στο 90% ο ιός έπεφτε στο 10% μετά από 20 λεπτά.

Η θερμοκρασία σύμφωνα με την έρευνα δεν φάνηκε να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο βαθμό μολυσματικότητας του ιού παρά την αντίληψη ότι οι υψηλές θερμοκρασίες τον «εξουδετερώνουν».

Βαγγέλης Λάσκαρης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Πολύνεκρο τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ: Άφωνο παρακολουθεί το πανελλήνιο μια ακόμα φρικτή τραγωδία μετά το εργοστάσιο «Βιολάντα»

Πολύνεκρο τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ: Άφωνο παρακολουθεί το πανελλήνιο μια ακόμα φρικτή τραγωδία μετά το εργοστάσιο «Βιολάντα»

Ανείπωτος θρήνος για τη νέα συμφορά - 26 χρόνια μετά το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο ΠΑΟΚ και η Ελλάδα θρηνούν ξανά νέα παιδιά

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Interview για Καρυστιανού: Μηδενική «ζημιά» από τις δηλώσεις για τις αμβλώσεις – Αμετάβλητη η απήχησή της στο εκλογικό κοινό

Δημοσκόπηση Interview για Καρυστιανού: Μηδενική «ζημιά» από τις δηλώσεις για τις αμβλώσεις – Αμετάβλητη η απήχησή της στο εκλογικό κοινό

Το 51% των πολιτών δεν δυσαρεστήθηκαν καθόλου από τις δηλώσεις για τις αμβλώσεις - Ίδιο το ποσοστό που ούτως ή άλλως έβλεπε θετικά το κόμμα Καρυστιανού

Κοινωνία
Κοινωνία: Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανείπωτο παιχνίδι της μοίρας – Χαρούμενες οι 5 εργάτριες στο τραπέζι της βασιλόπιτας λίγες ώρες πριν τον όλεθρο

Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανείπωτο παιχνίδι της μοίρας – Χαρούμενες οι 5 εργάτριες στο τραπέζι της βασιλόπιτας λίγες ώρες πριν τον όλεθρο

Ανύποπτες για το τι έμελλε να συμβεί, οι 5 γυναίκες περνούσαν ανέμελες στιγμές χαράς με τους συναδέλφους τους σε γιορτή της εταιρείας

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Ανείπωτος θρήνος – Πέντε γυναίκες νεκρές στο νυχτοκάματο ενός εργοστασίου σε μια χώρα που κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Τραγικά νούμερα για το δημογραφικό - Μόλις 66.532 γεννήσεις είχαμε το 2025 εκ των οποίων μόνο τα 40.000 ήταν ελληνόπουλα

Κοινωνία
Κοινωνία: Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Μεροκάματα θανάτου στην Ελλάδα του 2026 - Οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι αν δεν είχε γίνει κοπή της βασιλόπιτας το προηγούμενο βράδυ

Κοινωνία
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην ασφάλεια των αερομεταφορών - «Πάμε και όπου βγει» και στον αέρα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Παπαγαλίζοντας τη γραμμή Μερτς, η Ελίζα Βόζεμπεργκ πρόσβαλε τη νοημοσύνη εκατομμυρίων αγροτών λέγοντας ότι είναι «ελλιπώς ενημερωμένοι»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Δημοκρατία ιδιωτικής χρήσεως - Η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» μια τροπολογία για τη συνεπιμέλεια και «όλως τυχαίως» η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν η πρώτη που την αξιοποίησε

Ελευθέριος Ανδρώνης