ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Στην Αττική υπάρχει πληρότητα 75% στις ΜΕΘ

Τι είπε η Ματίνα Παγώνη...
Κορονοϊός: Στην Αττική υπάρχει πληρότητα 75% στις ΜΕΘ

Ο κορονοϊός έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να έχουν ανέβει δραματικά.

Κορονοϊός: Παράλληλα έχουν ανέβει και οι ασθενείς στις ΜΕΘ, από τη στιγμή που έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά στη χώρα μας σχετικά με τον ιό.

Πίεση στο ΕΣΥ προκαλεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και του αριθμού όσων νοσηλεύονται ή είναι διασωληνωμένοι τις τελευταίες ημέρες στη χώρας μας.

«Τα νοσοκομεία είναι οριακά. Αν συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός της αύξησης τα νοσοκομεία δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν», προειδοποίησε μιλώντας στο star.gr η Ματίνα Παγώνη πρ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

«Οι πληρότητες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι στο 70- 75% και στην υπόλοιπη Ελλάδα γύρω στο 45%» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι καθημερινά, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, τα δεδομένα αλλάζουν.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εμφανιστούν και άλλες ιώσεις, όπως και η γρίπη, κάνοντας δυσκολότερο το έργο των νοσοκομείων. Οι γιατροί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου και ζητούν άμεσα ενίσχυσή του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ενδεικτικό της επιδείνωσης που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι η αύξηση του δείκτη R0 που καταγράφει τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Ο δείκτης R0, που ελπίζαμε όλοι να είναι κοντά στο 1, έχει ξεφύγει. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πλέον τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ και ότι οι ασυμπτωματικοί, τους οποίους δε γνωρίζουμε, είναι πολλοί και μεταδίδουν τον ιό καθημερινά», σημείωσε η κ. Παγώνη.

Όπως πρόσθεσε, ο αριθμός των covid τεστ που διενεργούνται, rapid και μοριακού ελέγχου, έχει φτάσει πλέον τα 25.000 καθημερινά, καταγράφοντας έτσι εκτός από τα κρούσματα και τους ασυμπτωματικούς που είναι δύσκολο να εντοπιστούν διαφορετικά.

Πόσο πιθανό είναι ένα lockdown στην Αττική
Αν και στην Αττική καταγράφεται καθημερινά ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, σύμφωνα με την κ. Παγώνη για την ώρα υπάρχουν κάποια περιθώρια για την επιβολή πρόσθετων μέτρων, πριν την εφαρμογή ενός lockdown.

«Πρώτα θα δούμε αν φέρουν αποτελέσματα τα δύο τελευταία μέτρα που έχουμε πάρει, δηλαδή η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αλλαγή των ωραρίων και μετά θα παρθούν αυστηρότερα μέτρα. Αυτό θα το δούμε περίπου γύρω στις 8 με 10 Νοεμβρίου, 15 ημέρες από τη στιγμή που επιβλήθηκαν», σημείωσε η κ. Παγώνη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε η επιβολή ενός lockdown αποτελεί μία σύνθετη απόφαση, αποτέλεσμα της αξιολόγησης πολλών παραγόντων, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων.

Σύμφωνα με την ίδια, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μπορεί να αλλάξει, εάν όλος ο κόσμος συμμορφωθεί με τα μέτρα, φορέσει τις μάσκες του παντού και τηρήσει τις αποστάσεις.

Τότε θα μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε την καμπύλη και από εκεί και πέρα να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων.

Πού οφείλεται η σημερινή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας;
Σύμφωνα με την πρ. της ΕΙΝΑΠ πολλοί είναι οι παράγοντες που φέρουν ευθύνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρας μας.

«Χαλαρώσαμε, είναι τα ΜΜΜ όπου παρατηρείται συνωστισμός, είναι τα πάρτι, οι πλατείες τα βράδια χωρίς μάσκα και οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν. Δεν μπορούμε όμως να στοχοποιούμε ομάδες. Είναι πολλοί οι παράγοντες, που όλοι μαζί συνετέλεσαν σε αυτό», είπε.

Πηγή: Star.gr.

Ελληνοτουρκικά: Κορβέτα της τουρκικής ακτοφυλακής περιπολεί στις ακτές του Καστελόριζου (vid)

Ρώσοι: Έτσι έδιωξε η ελληνική φρεγάτα το Oruc Reis από το Καστελόριζο – Θα το βύθιζε

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Στην Αττική υπάρχει πληρότητα 75% στις ΜΕΘ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.