ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Σκρέκας: «Tον Σεπτέμβριο θα απορροφήσουμε το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα» – Με λεφτά των φορολογούμενων!

Ο Κώστας Σκρέκας παρουσίασε ως... κυβερνητική «απορρόφηση» την εξοργιστική επιδότηση των παρόχων με λεφτά από το κρατικό ταμείο.
Κώστας Σκρέκας: «Tον Σεπτέμβριο θα απορροφήσουμε το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα» – Με λεφτά των φορολογούμενων!

Κώστας Σκρέκας: Με τους πολίτες να βρίσκονται εκτεθειμένοι στον τυφώνα της ενεργειακής ακρίβειας, οι αστείες επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δίνουν το πράσινο φως για να συνεχιστεί η οικονομική λεηλασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στις ανακοινώσεις που έκανε για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, παρουσιάστηκε μια υποτιθέμενη «κάλυψη» των τρομακτικών αυξήσεων ή αλλιώς ένα «κυβερνητικό φρένο στην ενεργειακή λαίλαπα».

Ωστόσο η αλήθεια είναι πως το μόνο που πράττει η κυβέρνηση είναι να επιδοτεί (και να προστατεύει) την ακρίβεια και την κερδοφορία των παρόχων, καλύπτοντας μέρος των αυξήσεων με χρήματα των φορολογουμένων και όχι της… κυβέρνησης. Με έμμεσες φορολογήσεις όπως είναι ο Φ.Π.Α και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, τα κονδύλια που ξοδεύονται για να «φρενάρει» η ενεργειακή κούρσα προέρχονται από την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών.

Με λίγα λόγια, όποτε έχουμε νέες αυξήσεις στην κιλοβατώρα το δημόσιο ταμείο ρημάζεται για να επιδοτούνται οι εταιρείες ενέργειας!

Για τον μήνα Σεπτέμβριο o Κώστας Σκρέκας είπε πως «απορροφούμε το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh». Ποιοι απορροφούν αυτό το ποσοστό αύξησης στην πραγματικότητα, αν όχι οι πολίτες που πληρώνουν τα «σπασμένα»;

«Για αυτόν τον μήνα η Κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας επιδότηση στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα ελληνικά νοικοκυριά και εκτιμώντας πως «θα έχουμε έναν χειμώνα γεμάτο δυσκολίες».

Το ζήτημα είναι πως με την πολιτική της κυβέρνησης, οι μεγάλες δυσκολίες έχουν έρθει αρκετά πριν τον χειμώνα, αφού ήδη χιλιάδες καταναλωτές αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς, κινδυνεύοντας να τους κοπεί το ρεύμα. Ο πρόεδρος τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης μιλώντας στο OPEN, αποκάλυψε πως μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 285.000 εντολές για διακοπές ρεύματος, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των εντολών θα ξεπεράσει τις 400.000!

Και βέβαια αν αυτή η εκτίναξη στην τιμή του ρεύματος συμβαίνει ήδη σε εποχή που δεν υπάρχει τόσο υψηλή ζήτηση, καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να γίνει όταν μπει ο χειμώνας!

Παρά την έκδηλη αγανάκτηση των πολιτών για την λεηλασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι ληστρικές τιμές των παρόχων παραμένουν ανέγγιχτες από την κυβέρνηση, ενώ παρουσιάζεται το επικοινωνιακό «τρικ» των υποστηρικτικών μέτρων «σε μηνιαία βάση», για να δοθεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση… ευεργετεί τον λαό μήνα με τον μήνα…

Αυτές είναι όλες οι επιδοτήσεις:

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Νοικοκυριά

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

• Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο απορροφάται το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Επίδομα ανεργίας: Αυτές οι αλλαγές έρχονται από το φθινόπωρο

• Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κώστας Σκρέκας: «Tον Σεπτέμβριο θα απορροφήσουμε το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα» – Με λεφτά των φορολογούμενων!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.