ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιβύη: Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τα ονόματα των αδικοχαμένων στρατιωτικών 2 μέρες μετά – Συγκλονίζει ο πατέρας του 27χρονου Γιώργου

Λιβύη: Νεκροί είναι η αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου, η επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και ο αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης
Λιβύη: Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τα ονόματα των αδικοχαμένων στρατιωτικών 2 μέρες μετά – Συγκλονίζει ο πατέρας του 27χρονου Γιώργου

Δύο εικοσιτετράωρα παρήλθαν μετά την τραγική ανευθυνότητα του ΓΕΕΘΑ να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες για τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής παρουσιάζοντας αρχικά μερικούς… ελαφρώς τραυματίες από την τραγωδία στη Λιβύη. Ενώ τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για νεκρούς, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας προτίμησε να βασιστεί στις σκόρπιες πληροφορίες που έφταναν από μία – ακυβέρνητη ουσιαστικά – χώρα που έχει βυθιστεί στο χάος.

Ή τουλάχιστον αυτό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης και του ΓΕΕΘΑ, για να καλύψει αυτόν τον ανήθικο εμπαιγμό προς τις οικογένειες που τη μια στιγμή καθησυχάστηκαν και την άλλη έμαθαν ότι οι άνθρωποί τους βρήκαν φρικτό θάνατο.

Δύο μέρες μετά το επιχειρησιακό φιάσκο που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 5 Έλληνες, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 3 στρατιωτικών που πήγαν να πράξουν το ανθρωπιστικό καθήκον τους και δεν γύρισαν ποτέ ζωντανοί στην πατρίδα τους.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ονόματα των τριών στελεχών των ΕΔ: «Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των σορών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Κατόπιν ταυτοποίησης των σορών, διαπιστώθηκε ότι οι θανάσιμα τραυματισμένοι είναι:

Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Λιβύη: Νεκροί είναι η αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου, η επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και ο αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης.

Η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Λιβύη: Νεκροί είναι η αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου, η επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και ο αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης.

Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Λιβύη: Νεκροί είναι η αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου, η επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και ο αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης.

Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι άλλοι δύο από τους πέντε νεκρούς Έλληνες, είναι ο Φίλιππος και η Άντζελα Μανδαλιού, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη που πήγαν εθελοντικά να βοηθήσουν στην αποστολή ως διερμηνείς.

Ενώ οι συνθήκες κατά τις οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο οι πέντε Έλληνες παραμένουν «θολές» και τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά, η κυβέρνηση που μέχρι χθες βρισκόταν σε ένα αλαλούμ για το ζήτημα, σήμερα κατέληξε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι πρόκειται για «ξεκάθαρο τροχαίο ατύχημα».

Ενώ ο αμετανόητος Κωνσταντίνος Φλώρος – ως συνήθως – δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη (όπως έκανε και για το φιάσκο στην Αγχίαλο και τα πλημμυρισμένα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο) και η κυβέρνηση – ως συνήθως – προσπαθεί να υποβιβάσει μια ακόμα τραγωδία, οι συγγενείς των νεκρών αδυνατούν να πιστέψουν πώς έχασαν τους ανθρώπους τους από τη μία μέρα στην άλλη.

Και σαν να μην έφτανε το ανείπωτο βάρος της απώλειας που σηκώνουν, έχουν απέναντί τους και μια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που εξειδικεύονται πλέον στη συγκάλυψη ευθυνών και που δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη με τον τρόπο που χειρίζονται ως τώρα την υπόθεση της τραγωδίας.

Ο χαροκαμένος πατέρας του 27χρονου Γιώργου Βούλγαρη που πέθανε στο μοιραίο συμβάν στη Λιβύη, μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για την απώλεια του γιου του με σπαρακτικά λόγια που συγκλονίζουν:

«Καταπληκτικός ήταν, αλλά ήταν “λίγος”. Ήταν και στο Σουδάν. Τι να σας πω για τη μνήμη του; Ότι έφυγε πρόωρα; Τι άλλο να πω; Έφυγε στα 27 του», είπε και περιέγραψε στη συνέχεια τον χαρακτήρα του παιδιού του: «Τι παιδί ήταν; Τι άνθρωπος; Το πιο ήρεμο παιδί. Όχι επειδή ήταν δικός μου. Δεν υπήρχε πιο ήρεμος δεν είχε αντιδικίες ποτέ με κανέναν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τον Στράτο δεν τον αγαπούσε μόνο, έδινε και την ψυχή του. Ειδικά για αυτό που έκανε, αυτό που ήταν σε αυτό το κομμάτι».

Μιλώντας για την προσωπική ζωή του 27χρονου, ο πατέρας του είπε: «Ήταν παντρεμένος με σύμφωνο συμβίωσης. Παντρεμένος ήταν. Ναι έχει τώρα τρία χρόνια. Αν υπήρχε κάποιο παιδάκι θα ήταν λίγο παρήγορο για μας και θα λέγαμε μεγαλώνουμε με το παιδί του».

Ο απαρηγόρητος πατέρας του Γιώργου είπε ότι ο άτυχος υπαξιωματικός είχε και δύο αδελφές: «Είναι και αυτές στο Στρατό και οι δύο. Το έμαθε η μία η κόρη μου. Επειδή είναι μέσα στο ΓΕΣ κάποιος της είπε από εκεί, αλλά μου είπε ότι στην αρχή δεν το είπαν, ότι “έγινε ένα ατύχημα, αλλά να μην αγχώνεσαι”, μου λέει. “Μην τρομοκρατείσαι” μου λέει, “δεν είναι κάτι αυτό”. Μετά το βράδυ, το άκουσα στις ειδήσεις».

Φαίνεται λοιπόν ότι και ο πατέρας του Γιώργου Βούλγαρη έπεσε θύμα της αρχικής παραπληροφόρησης του ΓΕΕΘΑ, που έκανε λόγο για τραυματίες. Ούτε να φανταστεί δεν μπορεί κανείς το φρικτό σοκ που πρέπει να υπέστη, όταν η πληροφορία για «τραυματισμό», έγινε σε λίγες ώρες βεβαιότητα για τον θάνατο του γιου του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Λιβύη: Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τα ονόματα των αδικοχαμένων στρατιωτικών 2 μέρες μετά – Συγκλονίζει ο πατέρας του 27χρονου Γιώργου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.