ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Οργή για το νέο προκλητικό χαράτσι – Η ΡΑΕ τιμωρεί τους καταναλωτές επειδή μείωσαν την κατανάλωση και «έπεσαν» τα έσοδα!

Λογαριασμοί ρεύματος: Η κυβέρνηση πρώτα πίεσε τον κόσμο να κάνει οικονομία στο ρεύμα, και τώρα τον «χαρατσώνουν» γιατί έχασε έσοδα ο ΔΕΔΔΗΕ
Λογαριασμοί ρεύματος: Οργή για το νέο προκλητικό χαράτσι – Η ΡΑΕ τιμωρεί τους καταναλωτές επειδή μείωσαν την κατανάλωση και «έπεσαν» τα έσοδα!

Λογαριασμοί ρεύματος: Δεν έχει προηγούμενο η εκμετάλλευση των καταναλωτών ρεύματος επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκης, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάνει πραγματικά ό,τι θέλει, πέρα από κάθε λογική πολιτική κοστολόγησης. Μετά από μήνες απομύζησης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, τώρα νέα χαράτσια εμφανίζονται από το πουθενά, ενώ ο κόσμος έχει γονατίσει με τη γενικότερη ακρίβεια.

Σάλος έχει ξεσπάσει με το νέο, καταχρηστικό χαράτσι που μπαίνει στους λογαριασμούς ρεύματος το οποίο ουσιαστικά… τιμωρεί τους καταναλωτές επειδή έκαναν οικονομία στο ρεύμα!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αγαστή συνεργασία με τα golden boys της ενέργειας, επί μήνες πίεζαν επικοινωνιακά τους καταναλωτές να μην «καίνε» ρεύμα, να κλείνουν συσκευές, μέχρι και να κάνουν μπάνιο με ανοιχτή την πόρτα για να ζεσταίνονται. Και τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, οι καταναλωτές τιμωρούνται γιατί… μείωσαν την κατανάλωση, με συνέπεια να μειωθούν αντίστοιχα τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ!

Απόλυτη κοροϊδία και στυγνή εκμετάλλευση δηλαδή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέπαιζε τον λαό λέγοντας πως «η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που… δεν καταναλώνεται ποτέ» και τώρα οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τη «χασούρα» του ΔΕΔΔΗΕ επειδή δεν κατανάλωσαν αρκετά! Αντί δηλαδή να διαμορφωθεί – έστω – μια κουλτούρα επιβράβευσης της μείωσης κατανάλωσης, η ΡΑΕ ουσιαστικά αποσυνδέει τις χρεώσεις από το πόσο καταναλώνει κανείς, για να συντηρήσει ανέπαφα τα χαράτσια!

Δηλαδή, είτε ο πολίτης καταναλώνει πολύ ρεύμα, είτε δεν καταναλώνει, πληρώνει τις ληστρικές χρεώσεις. Είτε συμμορφώνεται στην επιβαλλόμενη ενεργειακή φτώχεια – είτε όχι, η φορομπηχτική πολιτική παραμένει ίδια και χειρότερη!

Έτσι λοιπόν αυξάνονται οι χρεώσεις, τόσο για τη χρήση του δικτύου διανομής, όσο και για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που ανήκουν στη διαχείριση του ΔΕΔΔΗΕ, από 1η Μαΐου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ!

Η επιβάρυνση αυτή προκύπτει γιατί η ΡΑΕ θα υπολογίζει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης, ώστε να μη μειώνονται τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ από την εξοικονόμηση ενέργειας ή τη μείωση της ζήτησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιμερισμό των χρεώσεων σε ποσοστό 60%/40% ανάμεσα σε ισχύ και ύψος κατανάλωσης, αναλογία που θα αλλάξει το 2024 σε 90/10.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των νέων χρεώσεων που έκανε το allazorevma.gr, ένας μέσος καταναλωτής (25 KVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα, δηλαδή με 76 ευρώ τον χρόνο ή 6 ευρώ τον μήνα παραπάνω. Για το 2023 η παραπάνω χρέωση θα είναι 7,6 ευρώ τον μήνα, για να καλυφθεί το πρώτο τετράμηνο του έτους που δεν ήταν σε ισχύ οι νέες τιμές.

Βλέπουμε να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο αυτή η τραγική κατάσταση κατά την οποία ο πολίτης βάλλεται από παντού και το κράτος αντί να τον προστατεύει, τον αφήνει εντελώς έκθετο στο έλεος των αντιλαϊκών συμφερόντων. Τα νοικοκυριά «ματώνουν» καθημερινά από την υπέρογκη φορολόγηση, από την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ των σούπερ μάρκετ, από την αισχροκέρδεια των διυλιστηρίων και της πανάκριβης βενζίνης, από τις καταχρηστικές χρεώσεις στο ρεύμα και το «κουμάντο» των παρόχων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Λογαριασμοί ρεύματος: Οργή για το νέο προκλητικό χαράτσι – Η ΡΑΕ τιμωρεί τους καταναλωτές επειδή μείωσαν την κατανάλωση και «έπεσαν» τα έσοδα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.