ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λογοκρισία στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, μέσω ΕΣΡ: Νέος Κώδικας που «φιμώνει» την δημοσίευση στοιχείων!

Την ώρα που οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών «τρέχουν», το ΕΣΡ επιχειρεί να φιμώσει τις ανεξάρτητες δημοσιογραφικές φωνές
Λογοκρισία στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, μέσω ΕΣΡ: Νέος Κώδικας που «φιμώνει» την δημοσίευση στοιχείων!

ΕΣΡ: Ενώ οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και ενώ η χώρα οδεύει προς τις εθνικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πάνω στην πιο κρίσιμη ώρα φέρνει έναν νέο κώδικα… λογοκρισίας που απειλεί να φιμώσει τις τελευταίες εναπομείνασες ελεύθερες δημοσιογραφικές φωνές.

Σαν να μην έφτανε που τα διεθνή παρατηρητήρια Τύπου έχουν κατατάξει την Ελευθεροτυπία της χώρας μας σε χειρότερη μοίρα και από υποσαχάριες χώρες στην 108η θέση διεθνώς, ετοιμάζεται και νέος Κώδικας Δεοντολογίας που με διάφορες προβληματικές προβλέψεις του, ουσιαστικά αφαιρεί το δικαίωμα της ελεύθερης δημοσιογραφικής έρευνας και θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην δημοσιοποίηση κρίσιμων στοιχείων που λειτουργούν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση από την αρχή ελέγχου περιεχομένου στα οπτικοακουστικά Μέσα και μεταξύ άλλων προβλέψεων, στο άρθρο 28 αναφέρεται η «απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν (σ.σ. γενικά και αόριστα) την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια».

Σε άλλο άρθρο του κώδικα προβλέπεται πως «η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές, ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές». Καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αντιμετώπιση της ανομίας, σε μια χώρα όπου πήρε 9 ολόκληρους μήνες για να δοθεί η πρώτη εισαγγελική εντολή για έρευνα της αστυνομίας σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που συνδέονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ας σκεφτεί ο καθένας πως αν δεν υπήρχαν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έγιναν από τον γνωστό δημοσιογράφο που «ξεσκέπασε» το σκάνδαλο των υποκλοπών, ολόκληρη η χώρα θα ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι της άγνοιας για ένα σοβαρότατο θέμα εθνικής ασφάλειας και προστασίας του κράτους από μια Δημοκρατική εκτροπή. Αν δεν υπήρχαν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις πιθανότατα κανείς δεν θα μάθαινε ποτέ πως παρακολουθείτο σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, αλλά και αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, σημαίνοντα πρόσωπα, έως και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν δεν υπήρχε ελεύθερο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, θα κυριαρχούσε απόλυτα το σκοτάδι του «απόρρητου», το οποίο είναι το μόνιμο αφήγημα που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός για να κρύβει από πίσω του την αδυναμία του να απαντήσει στα φλέγοντα ερωτήματα. Σε συνθήκες που ο λαός απαιτεί περισσότερο «φως» στις υποθέσεις που μιαίνουν την Δημοκρατία, το μόνο που επιτυγχάνει ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΕΣΡ, είναι να επικρατήσει «συσκότιση» και πλήρης έλεγχος της πληροφορίας, αφού η ανεξάρτητη ενημέρωση γίνεται όμηρος της λογοκρισίας.

Το άρθρο 28 προβλέπει τα εξής:

«ΑΡΘΡΟ 28: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  1. Απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια.
  2. Πληροφορίες και οδηγίες που αφορούν σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οφείλουν να μεταδίδονται αφού ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις των αρμοδίων κρατικών φορέων, ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση και ο πανικός και να επιτυγχάνεται η καλύτερη προστασία του πληθυσμού.
  3. Οι πληροφορίες και οι ειδήσεις, οι οποίες αφορούν στην δημόσια υγεία, οφείλουν να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες».

Το σχέδιο Κώδικα περιλαμβάνει συνολικά 38 άρθρα, ορίζει τις έννοιες των “ψευδών” και παραπλανητικών ειδήσεων αλλά και τους όρους για τα τυχερά παίγνια.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Λογοκρισία στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, μέσω ΕΣΡ: Νέος Κώδικας που «φιμώνει» την δημοσίευση στοιχείων!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.