ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά τον «Ξενοφώντα», ο «Ζορμπάς»: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες και ημέρες
Μετά τον «Ξενοφώντα», ο «Ζορμπάς»: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Κι ενώ ήδη η κακοκαιρία «Ξενοφών» σαρώνει με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, από την Παρασκευή ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας με το όνομα «Ζορμπάς», είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και η ιστοσελίδα «Severe Weather Europe».

Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες και ημέρες

Κατά την ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ανέφερε ότι σε πρώτη φάση η κακοκαιρία αύριο θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνια, την Κρήτη και τη Νότια Πελοπόννησο, ενώ από το μεσημέρι θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως το νότιο κομμάτι, χωρίς όμως πολύ μεγάλες εντάσεις, με μία μικρή ύφεση από το βράδυ.

Ωστόσο, από το Σάββατο ο κυκλώνας θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα κυρίως στην Πελοπόννησο, νότια και ανατολική, στις Δυτικές Κυκλάδες την Κρήτη και από το απόγευμα θα κινηθεί ανατολικότερα. Την Κυριακή θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα ρηχαίνει προς το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι, ενώ θα εξασθενήσουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αύριο, θα είναι ενισχυμένοι 9-10 Μποφόρ στη θάλασσα των Κυθήρων και το νότιο Ιόνιο. Στη συνέχεια θα στραφούν σε νοτιάδες ίδιας έντασης μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

Νωρίτερα, η ΕΜΥ είχε εκδώσει νέο έκτακτο δελτίο, σύμφωνα με το οποίο, από το απόγευμα της Πέμπτης οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη όπου τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουνε με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο με 5-6 μποφόρ.

Το Σάββατο σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα Τη σταδιακή επικράτηση νότιων ανέμων οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα. Νότιοι άνεμοι πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μετά τον «Ξενοφώντα», ο «Ζορμπάς»: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.