ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιά είναι τα συμπτώματα – Πως το καταλαβαίνω – Πως μεταδίδεται

H μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη και τα μεγαλύτερα κράτη του κόσμου είναι έτοιμα να πάρουν νέα μέτρα.
Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιά είναι τα συμπτώματα – Πως το καταλαβαίνω – Πως μεταδίδεται

H μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη και τα μεγαλύτερα κράτη του κόσμου είναι έτοιμα να πάρουν νέα μέτρα.

Ήδη η μετάλλαξη Δέλτα κάνει άκρως αισθητή την παρουσία της στη Βρετανία και τη Ρωσία, ενώ τείνει να διαχυθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η Γερμανία, λόγω της Δέλτα, είναι έτοιμη να προτείνει πλήρη απαγόρευση της εισόδου Βρετανών τουριστών σε ευρωπαϊκά εδάφη, αλλά προσκρούει στις χώρες του Νότου που περιμένουν πώς και πώς τους τουρίστες για να διασώσουν την τουριστική βιομηχανία τους.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η παρέμβαση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνάς Λινού, η οποία αναφέρθηκε σε «κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία». Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων υγιεινής «με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε».

Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μόλις σε διάστημα 5-10 δευτερολέπτων μέσα σε ένα mall, χωρίς, μάλιστα, να υπάρξει καμία επαφή ή συνωστισμός μεταξύ των ατόμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπερτονίζει τη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τείχος ανοσίας που χρειάζεται ξεπερνά το 80%. Αυτό φάνηκε και από την περίπτωση του Ισραήλ. Αν και η χώρα είχε φτάσει το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανοσίας του 60%, αυτό αποδείχθηκε μη επαρκές για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Pfizer και AstraZeneca, όμως, ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις αντιμετωπίζει τη σοβαρή μετάλλαξη σε ποσοστό 96% και 92% αντίστοιχα.

Δέκα πράγματα, που είναι γνωστά για τη Δέλτα

  1. Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί το στέλεχος Δέλτα και πώς διαφοροποιούνται από τα συμπτώματα που προκαλούν άλλα στελέχη;

Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς έπειτα από μόλυνση με το στέλεχος Δέλτα μοιάζουν περισσότερο με βαρύ κρύωμα – καταρροή. Πονόλαιμος, πονοκέφαλος και πυρετός είναι τα συνηθέστερα. Αντιθέτως, η ανοσμία και η απουσία γεύσης καθώς επίσης και ο βήχας φαίνεται να… απουσιάζουν, παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες εξακολουθούν να συλλέγουν σχετικά στοιχεία.

2. Πόσο μεταδοτικό είναι;

Όπως προκύπτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ινδικό στέλεχος είναι 40%-60% πιο μεταδοτικό από το Αλφα (γνωστό και ως βρετανικό στέλεχος), που σημειωτέον είναι ήδη περίπου 60% πιο μεταδοτικό από το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

3. Προκαλεί πιο βαριά νόσηση;

Σύμφωνα με τα δεδομένα, που υπάρχουν για την ώρα δεν μπορεί να γίνει επακριβώς γνωστή η απάντηση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφτηκαν συνολικά 42 θάνατοι από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 7 Ιουνίου. Από τους θανόντες οι 23 δεν είχαν εμβολιαστεί, οι 7 είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση (είχαν μεσολαβήσει κατά μέσο όρο 21 ημέρες από τον εμβολιασμό τους) και οι υπόλοιποι 12 έχασαν τη ζωή τους δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

4. Τα εμβόλια προστατεύουν;

Τα επιστημονικά δεδομένα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο εμβολιασμός προστατεύει και έναντι του στελέχους Δέλτα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί. Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους Δέλτα και της AstraZeneca 60%. Το ποσοστό, όμως, φαίνεται να σκαρφαλώνει στο 90% στην περίπτωση βαριάς νόσησης και νοσηλείας.

5. Αρα, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα θα χτυπήσει κατά κανόνα τον ανεμβολίαστο πληθυσμό. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η δυναμική του επερχόμενου κύματος. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης θα προσβάλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη Covid-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

6. Γιατί θεωρείται κρίσιμος ο εμβολιασμός των νέων;

Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αντρεα Αμόν σε πρόσφατο βιντεοσκοπημένο βίντεο προειδοποιεί ότι η εξάπλωση του Δέλτα σε ανεμβολίαστες ηλικιακές ομάδες θα απειλήσει τελικά και τις πιο ευάλωτες ομάδες πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό. Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι «είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού».

7. Πότε εκτιμάται ότι θα επικρατήσει στη Γηραιά Ηπειρο;

Οι υπολογισμοί των επιστημόνων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί: η παραλλαγή Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, θα αντιπροσωπεύει το 70% των νέων λοιμώξεων στην ΕΕ έως τις αρχές Αυγούστου και το 90% έως τα τέλη Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά η παρουσία της έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

8. Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους;

Η σύσταση της χρήσης μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.

9. Πόσο ισχυρό πρέπει να είναι το τείχος ανοσίας;

Η είσοδος του ινδικού στελέχους αλλάζει τα δεδομένα καθώς πλέον οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν αρκεί το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό (είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης) να αγγίξει το 70%-75%, ώστε να στηθεί ένα ισχυρό φράγμα που θα εμποδίσει το τέταρτο κύμα. Πλέον, κάνουν λόγο για τείχος ανοσίας που θα πρέπει να ξεπερνά ακόμη και το 80%.

10. Τι είναι η Δέλτα plus;

Οι ινδικές Αρχές προειδοποιούν για την ανίχνευση μιας νεότερης μετάλλαξης του νέου στελέχους, με την κωδική ονομασία Delta plus, η οποία είναι μεταδοτικότερη και προσβάλλει σφοδρότερα τους πνεύμονες. Εχει εντοπιστεί ήδη σε εννέα χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ελβετία και μόλις χθες προστέθηκε στη λίστα και η Δανία.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τι συμβαίνει με το Facebook προφίλ της Καρολάιν;

Copa America 2021: Διέλυσε τη Βολιβία η Αργεντινή, νίκη για την Ουρουγουάη!

Παναθηναϊκός: Μια πρώτη εντύπωση από Γιοβάνοβιτς

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: DNA νεογνών: Γονιδιακό «σκλαβοπάζαρο» χωρίς την έγκρισή μας, σε ένα σκάνδαλο κολοσσιαίων διαστάσεων!

DNA νεογνών: Γονιδιακό «σκλαβοπάζαρο» χωρίς την έγκρισή μας, σε ένα σκάνδαλο κολοσσιαίων διαστάσεων!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, κάνοντας εμπόρευμα το DNA και υποθηκεύοντας το μέλλον των Ελλήνων

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τις θηριωδίες των Τούρκων!

Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τις θηριωδίες των Τούρκων!

Ένα προσωπικό ταξίδι επιστροφής στις ρίζες, στα άγια χώματα του Πόντου, εκεί όπου η μνήμη μετατρέπεται σε βίωμα και η Ρωμιοσύνη φωνάζει ακόμη. Μια συγκλονιστική εξομολόγηση για την επίσκεψη στην Παναγία Σουμελά,

Κοινωνία
Κοινωνία: Γιώργος Λιάγκας: Η τοξική φωνή που ηχεί από τον πάτο του βαρελιού

Γιώργος Λιάγκας: Η τοξική φωνή που ηχεί από τον πάτο του βαρελιού

Η Κλαυδία αντιπροσωπεύει ένα φρέσκο και υγιές όραμα ομοψυχίας - Ο Γιώργος Λιάγκας αντιπροσωπεύει τον μίζερο κόσμο της φτηνής τηλεόρασης

Κοινωνία
Κοινωνία: Ο Τσεντί Οσμάν δεν άντεξε και έκανε ποστ υπέρ του Ατατούρκ την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Τσεντί Οσμάν δεν άντεξε και έκανε ποστ υπέρ του Ατατούρκ την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η ενέργεια του παίκτη, που έχει αγωνιστεί στο ΝΒΑ και στην Εθνική Τουρκίας, προκάλεσε αντιδράσεις στα ελληνικά social media.

Κοινωνία
Κοινωνία: ΕΣΥ: Κλασσικά στον κόσμο του ο Γεωργιάδης – «Με το βραχιολάκι αν είσαι μπλε περιστατικό, πας και για καφέ»

ΕΣΥ: Κλασσικά στον κόσμο του ο Γεωργιάδης – «Με το βραχιολάκι αν είσαι μπλε περιστατικό, πας και για καφέ»

Την ώρα που τα νοσοκομεία γονατίζουν από την έλλειψη προσωπικού, ο υπουργός Υγείας νομίζει ότι οι πολίτες πάνε στα επείγοντα για να πιουν καφέ

Κοινωνία
Κοινωνία: Άκης Τσελέντης: Ισχυρές προειδοποιήσεις – Πιθανός ένας σεισμός 5,5 Ρίχτερ!

Άκης Τσελέντης: Ισχυρές προειδοποιήσεις – Πιθανός ένας σεισμός 5,5 Ρίχτερ!

Ο Άκης Τσελέντης μίλησε για τον σεισμό στην Εύβοια και προειδοποιεί.

Κοινωνία
Οικονομία: Νέο επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ: Αυξημένα ποσά και νέοι δικαιούχοι

Νέο επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ: Αυξημένα ποσά και νέοι δικαιούχοι

Σε ισχύ τέθηκε το νέο, αναμορφωμένο επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ, με σημαντικές αυξήσεις στα ποσά και με εισοδηματικά κριτήρια που διαφοροποιούν την παλαιά μορφή του επιδόματος.

Οικονομία
Κοινωνία: Τον μαχαίρωσε για μια θέση πάρκινγκ στο Παγκράτι – Η καθημερινή «τρέλα» της στάθμευσης καταλήγει σε αίμα

Τον μαχαίρωσε για μια θέση πάρκινγκ στο Παγκράτι – Η καθημερινή «τρέλα» της στάθμευσης καταλήγει σε αίμα

Το Παγκράτι, λόγω υπερπληθυσμού και ανεπαρκών υποδομών, έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης για μια θέση στάθμευσης.

Κοινωνία
Κοινωνία: Γαλάζια Σημαία 2025: Η λίστα με τις ασφαλείς παραλίες σε όλη την Ελλάδα

Γαλάζια Σημαία 2025: Η λίστα με τις ασφαλείς παραλίες σε όλη την Ελλάδα

Ανακοινώθηκε η λίστα με τις παραλίες που κέρδισαν Γαλάζια Σημαία για το 2025, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα των ελληνικών ακτών και την υψηλή ασφάλεια για χιλιάδες επισκέπτες.

Κοινωνία