ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης στο CNN: «Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες για τη συνεργασία» (vid)

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Αμερικάνικο δίκτυο...
Μητσοτάκης στο CNN: «Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες για τη συνεργασία» (vid)

Μητσοτάκης στο CNN: Συνέντευξη στο γνωστό πρακτορείο της Αμερικής, CNN, έδωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας για τον κορονοϊό.

Παράλληλα, ρωτήθηκε και για το το προσφυγικό θέμα και τη μεταναστευτική κρίση.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε αρχικά για τη χώρα μας: «Το σύστημα Υγείας μας εξέρχεται από μια δεκαετή κρίση».

Και συνέχισε μιλώντας για τον κορονοϊό: «Είχαμε την απόλυτη συνεργασία των Ελλήνων και θέλω να τους ευχαριστήσω.

Όπως γνωρίζετε υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για φάρμακα, εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ. Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει στη θέσπιση μιας κοινής σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ελλάδα: 50 νεκροί – 81 νέα κρούσματα (vids)

Βλέπουμε κάποιες ενδείξεις, σαφώς, να χειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο την κρίση του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κινητοποιήσαμε πολύ γρήγορα την ιδιωτική πρωτοβουλία για να συνδράμει την προσπάθεια που κάνουμε. Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση, έπειτα από 10 χρόνια κρίσης.

Κινητοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα και τα ιδρύματα, είχαμε πολλές δωρεές και θέλω να τους ευχαριστήσω. Η ελληνική κοινωνία επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη.

Είμαι στο γραφείο και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων οι συνεργάτες μου κι εγώ. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα στο ψηφιακό μέλλον. Αυτή η κρίση αποτέλεσε και μια ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να εναγκαλιστεί την ψηφιακή τεχνολογία.

Δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, με μια ημερήσια ενημέρωση για τον κορονοϊό και έπειτα από μια δεκαετία λαϊκισμού, βλέπουμε ότι οι ειδικοί οδηγούν σε σωστές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε».

Όσον αφορά το προσφυγικό και τη μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: «Είναι ευτύχημα που δεν είχαμε στα νησιά, ούτε στη Μυτιλήνη κάποιο κρούσμα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Είχαμε μόνον ένα κρούσμα σε δομή φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Νομίζω ότι τα καταφέραμε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κάτι που δεν ήταν εύκολο από την αρχή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι βρέθηκαμε αντιμέτωποι με το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Κοιτάζουμε με προσοχή τα τεκταινόμενα στα νησιά και σκοπός μας είναι να επιμοχλεύσουμε την πίεση που δημιουργεί το προσφυγικό / μεταναστευτικό.

Ξέρετε ότι το προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα σύνθετο πρόβλημα και είδατε τι συνέβη στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα περίπου, όταν υπήρξε μια ξεκάθαρη προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει ανθρώπους σε απόγνωση, πρόσφυγες και μετανάστες και να τους σπρώξει στην Ελλάδα και να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό προφανώς δεν έπιασε, η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Ωστόσο, εκτιμώ ότι χειριστήκαμε και αυτή την κατάσταση με έναν πολύ ανθρώπινο τρόπο και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλα όσα συμβαίνουν στις προσφυγικές δομές. Δόξα τω Θεώ, τα νησιά δεν έχουν επηρεαστεί από το ξέσπασμα του κορονοϊού».

Απαντώντας ως προς τις καταγγελίες ΜΚΟ για τις συνθήκες διαβίωσης στις προσφυγικές δομές, είπε: «Ήμασταν πολύ σαφείς και γι’ αυτό το λόγο “παγώσαμε” τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα.

Το μέτρο αυτό ήταν προσωρινό εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιούργησε η Τουρκία με τη στάση της στα σύνορά μας».

Παράλληλα, ρωτήθηκε και για τη στάση της Βραζιλίας στο θέμα του κορονοϊού και τι θα έλεγε στον πρόεδρο της χώρας αν τον συναντούσε στη Σύνοδο του G-20:

«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα η Ελλάδα να βρεθεί πολύ σύντομα στους G-20.

Θα του έλεγα πως αυτό που κάνει είναι λάθος, γιατί το άπαν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να κατακλυστεί από ασθενείς.

Είναι λάθος αυτή η τακτική».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μητσοτάκης στο CNN: «Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες για τη συνεργασία» (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.