ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΙΚΗ: Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το θέμα της επιστολικής ψήφου – Πήγαιναν για εκλογικά μαγειρέματα;

«Δεν υπάρχει καμία δικλείδα που να εξασφαλίζει το αδιάβλητο όλης της διαδικασίας».
ΝΙΚΗ: Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το θέμα της επιστολικής ψήφου – Πήγαιναν για εκλογικά μαγειρέματα;

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το θέμα της επιστολικής ψήφου κατέθεσε η ΝΙΚΗ στην ολομέλεια της Βουλής, καθώς θεωρεί ότι παραβιάζει τους ορισμούς του άρθρου 51 του Συντάγματος, το οποίο την επιτρέπει κατ’ εξαίρεση μόνο στους απόδημους.

«Η δικαιολογία της κυβέρνησης είναι ότι οι εγγυήσεις του άρθρου 51 ισχύουν μόνο για τις εθνικές εκλογές και όχι για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Με το σκεπτικό αυτό, η κυβέρνηση σήμερα εισάγει την επιστολική ψήφο στο εσωτερικό και αύριο με έναν άλλο νόμο θα έλθει να καταργήσει ή να περιορίσει τις συνταγματικές εγγυήσεις που αφορούν την “άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία… ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΙΚΗ.

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, η διαδικασία της επιστολικής ψήφου «με τον τρόπο που προτείνει η κυβέρνηση, δεν αποκλείει την ελεγχόμενη ψήφο, η οποία σημαίνει κίνδυνο νόθευσης».

Παράλληλα, όπως σημειώνεται «δεν υπάρχει καμία δικλείδα που να εξασφαλίζει το αδιάβλητο όλης της διαδικασίας, ότι δηλαδή, δεν θα ψηφίζουν άλλα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στο άμεσο περιβάλλον του εκλογέα και κυρίως από οργανωμένους μηχανισμούς εργοδοσίας και πολιτικής δωροδοκίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων λ.χ. ρομά».

«Η ΝΙΚΗ πρώτη απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις εντόπισε το ζήτημα εγείροντας θέμα αντισυνταγματικότητας και διευκρινίζει ότι συμφωνεί στην διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, δεν συμφωνεί όμως σε μέτρα που ελλοχεύουν κινδύνους νόθευσης της λαϊκής θέλησης», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΙΚΗ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΝΙΚΗ: Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το θέμα της επιστολικής ψήφου – Πήγαιναν για εκλογικά μαγειρέματα;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.