ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Άγγελος Συρίγος διατύπωσε μια αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια, πως η Χούντα έπεσε από την εισβολή στην Κύπρο

Η Χούντα έπεσε από την εισβολή στην Κύπρο, είναι αλήθεια ιστορική και αδιαμφισβήτητη. Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος την ανέφερε από το βήμα της Βουλής.
Ο Άγγελος Συρίγος διατύπωσε μια αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια, πως η Χούντα έπεσε από την εισβολή στην Κύπρο

Άγγελος Συρίγος: Γνωστή η ρήση «όποιος ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος» σε μια εκ των παραλλαγών, γνωστό επίσης πως την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές και ουδέποτε οι νικημένοι. Επίσης, γνωστό πως ως επιστήμη προσφέρει την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς (ακόμα και σε πολλούς που την υπηρετούν) να συμπεριφέρονται σα να λένε τα παραμυθάκια μπροστά από το τζάκι.

Στην Ελλάδα η περίοδος της Χούντας αποτελεί σκοτεινή όχι μόνο λόγω των όσων συνέβησαν αλλά και λόγω της ιστορικής ανάλυσης που ακολούθησε.

Πολλοί οι μύθοι, λιγότερες οι πραγματικότητες, ακόμα πιο μακριά από την ουσία οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση της.

Ο Άγγελος Συρίγος διατύπωσε μια αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια, πως η Χούντα έπεσε από την εισβολή στην Κύπρο. Ο υφυπουργός Παιδείας την ανέφερε από το βήμα της Βουλής. Αυτό που έκανε άκομψα ήταν να φέρει στην ίδια πρόταση και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Σε τέτοιες σκοτεινές περιόδους για κάθε χώρα (όπως π.χ. ο Εμφύλιος ΄46-΄49) όσα λιγότερα λέγονται δημόσια τόσο λιγότερες αντιδράσεις φέρνουν.

Αυτό είναι και το στρατηγικό πλάνο που ακολουθείται εδώ και χρόνια από τους πολιτικούς.

Αυτό για το οποίο, λοιπόν, θα πρέπει να εγκαλείται ο Άγγελος Συρίγος είναι όχι γιατί είπε μια αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια, πως η Χούντα έπεσε από την εισβολή στην Κύπρο αλλά γιατί ουσιαστικά έθεσε θέμα σύγκρισης με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν θύματα δεν πρέπει να τίθεται κανένα τέτοιο θέμα σύγκρισης.

Πάντως, τα ιστορικά γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα.

Το καθεστώς του ΄67 βρισκόταν σε πτώση. Είχε χάσει κάθε κοινωνικό έρεισμα (μην πει κανείς πως οι Έλληνες αντιτάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στη Χούντα), κυρίως λόγω των πολλών απαγορεύσεων στην καθημερινότητα.

Από την άλλη πλευρά, η αντίδραση του καθεστώτος στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 έδειξε τη μεγάλη σύγχυση που υπήρχε στα ηγετικά της στελέχη. Είχαν προηγηθεί και άλλες καταλήψεις τους προηγούμενους μήνες και σε άλλα Πανεπιστήμια χωρίς όμως να εξελιχθούν οι καταστάσεις όπως έγινε στο Πολυτεχνείο.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου ήταν αποτέλεσμα της απαράδεκτης και αντικοινωνικής καταστολής ενός Καθεστώτος που βρισκόταν σε πανικό.

Η Αστυνομία είχε ακόμα μια σχετική οργάνωση και ένιωθε δύναμη μέσα στον κοινωνικό ιστό κυρίως.

Αντίθετα ο Στρατός ήταν σε κατάσταση τραγική, σχεδόν διάλυσης αναφέρουν σοβαροί μελετητές της εποχής.

Άγγελος Συρίγος – Η Κύπρος έφερε την πτώση της Χούντας

Αυτό, άλλωστε, ήταν και το τραγικό αποτέλεσμα του Ιουλίου του 1974 με την εισβολή στην Κύπρο και την καθυστερημένη αντίδραση από την Ελλάδα.

Το καθεστώς της Χούντας είχε επικεντρωθεί πως θα ρίξει τον Μακάριο παρά στους Τούρκους.

Η Χούντα ήταν σε πτώση και η έλευση του Καραμανλή 3 ημέρες μετά την εισβολή το κατέδειξε. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα.

Δεν ήταν μόνο ελληνικό, άλλωστε, το φαινόμενο. Τα κράτη της Ευρώπης που βρίσκονταν υπό στρατιωτική χούντα φανέρωναν την ανάγκη της μετάβασης σε μια διαφορετική τύπου διακυβέρνηση.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, χωρών που βρίσκονταν υπό στρατιωτική Χούντα κοντά στις 4 δεκαετίες.

Ο θάνατος του Σαλαζάρ το 1970, έφερε Δημοκρατία στην Πορτογαλία 4 χρόνια αργότερα, η Ισπανία άφηνε πίσω της τον Φράνκο το 1975.

Η Ευρώπη ήθελε νέα πνοή εκείνη την περίοδο. Η Ε.Ε. ήταν στα σπάργανα, το ΝΑΤΟ με το ανατολικό μπλοκ απέναντι ήθελε ακόμα μεγαλύτερη ενεργή συμμετοχή από περισσότερες χώρες μέλη.

Η Ελληνική Χούντα θα έπεφτε δεδομένα και ένα μεγάλο και τραγικό γεγονός θα έφερνε την πτώση της. Ήταν η αφορμή και όχι η αιτία.

Είχε χάσει την επαφή με την κοινωνία, έως το καλοκαίρι του 1974 αυτό που διέτεινε ήταν πως μπορούσε να υπερασπιστεί τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της επικράτειας.

Η εισβολή στην Κύπρο έδειξε πόσο αίολες ήταν οι υποσχέσεις του καθεστώτος και έφερε την πτώση του. Όπως ακριβώς ανέφερε και ο Άγγελος Συρίγος.

Οι ειδήσεις τώρα

Πρωταθλητισμό ακρίβειας ρεύματος κάνει η Ελλάδα σε επιχειρήσεις – νοικοκυριά, ενώ οι πολίτες μένουν με τα «κοροϊδία – pass»!

Τρομολαγνικό «μανιφέστο» και πάλι ο Νίκος Καπραβέλος: Ζητά υποχρεωτική μάσκα και χαρακτηρίζει «ασυμμόρφωτους» τους πολίτες

Αποφυλάκιση Λιγνάδη: Ισοπεδώθηκε το αίσθημα δικαίου – Γιατί δεν έχει καμία λογική η απόφαση για αναστολή

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: ΝΤΡΟΠΗ: Η Μονή Σινά δημεύεται από τους Αιγύπτιους και γίνεται μουσείο – Η εθελόδουλη πολιτική Μητσοτάκη φέρνει αφανισμό της Ελληνορθοδοξίας!

ΝΤΡΟΠΗ: Η Μονή Σινά δημεύεται από τους Αιγύπτιους και γίνεται μουσείο – Η εθελόδουλη πολιτική Μητσοτάκη φέρνει αφανισμό της Ελληνορθοδοξίας!

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» εκμεταλλεύτηκαν τη δειλία της ελληνικής κυβέρνησης - Ανυπεράσπιστα τα ελληνορθόδοξα προσκυνήματα!

Κοινωνία
Κοινωνία: Λάκης Λαζόπουλος: «Η κυβέρνηση ζήτησε από το Mega να με κόψουν – Όποιος τους ενοχλεί, τελειώνει – Δεν θέλουν καμία φωνή»

Λάκης Λαζόπουλος: «Η κυβέρνηση ζήτησε από το Mega να με κόψουν – Όποιος τους ενοχλεί, τελειώνει – Δεν θέλουν καμία φωνή»

«Είναι μεγάλος ο φόβος και δεν υπάρχει ενημέρωση - Όποιος ελέγχει τα ΜΜΕ ελέγχει τον κόσμο. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον κόσμο»

Κοινωνία
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: O N.Σαλάτας καρφώνει Αυγενάκη και Γεωργαντά – «Οι μεγάλες κομπίνες έγιναν το 2022 και 2023»

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: O N.Σαλάτας καρφώνει Αυγενάκη και Γεωργαντά – «Οι μεγάλες κομπίνες έγιναν το 2022 και 2023»

«Φωτιά» οι αποκαλύψεις του καρατομηθέντος προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Νίκου Σαλάτα - «Με απέπεμψαν με εντολή Μαξίμου»

Κοινωνία
Κοινωνία: ΟΠΕΚΕΠΕ: 23 χρόνια όλοι οι κυβερνώντες είναι υπεύθυνοι που πήγαιναν 3 δισ το χρόνο  – Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να ακούσουν τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: 23 χρόνια όλοι οι κυβερνώντες είναι υπεύθυνοι που πήγαιναν 3 δισ το χρόνο – Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να ακούσουν τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν ξύπνησε μία μέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποφάσισε να δώσει λύση στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν άκουγε καμία κυβέρνηση τα πραγματικά προβλήματα εδώ και 23 χρόνια.

Κοινωνία
Κοινωνία: Ακρίβεια: «Λυγίζουν» τα νοικοκυριά από τις συνέχεις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα

Ακρίβεια: «Λυγίζουν» τα νοικοκυριά από τις συνέχεις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα

Πόσο ανατιμήθηκαν τα τρόφιμα στην Ελλάδα μέσα στην τελευταία πενταετία.

Κοινωνία
Κοινωνία: Εφαρμογή με την οποία οι καταναλωτές θα καταγγέλλουν την αισχροκέρδεια (vid)

Εφαρμογή με την οποία οι καταναλωτές θα καταγγέλλουν την αισχροκέρδεια (vid)

Οι καταναλωτές θα μπορούν να καταγγέλλουν απευθείας στους ελεγκτές.

Κοινωνία
Κοινωνία: Υποχρεωτική από 1η Ιουνίου η ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές και για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 500.000€

Υποχρεωτική από 1η Ιουνίου η ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές και για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 500.000€

Ασφάλιση: Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου για οχήματα και επιχειρήσεις

Κοινωνία
VIRAL: Η εφορία… γδύνει το OnlyFans !- Τι προβλέπει η νέα φορολόγηση της πλατφόρμας στην Ελλάδα

Η εφορία… γδύνει το OnlyFans !- Τι προβλέπει η νέα φορολόγηση της πλατφόρμας στην Ελλάδα

Οι φορολογικές κλίμακες στην Ελλάδα για όσους δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα OnlyFans.

VIRAL
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης – ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντί να απολογηθεί για το σκάνδαλο, παρουσιάστηκε σαν «Μέγας Αλέξανδρος» που θα κόψει τον «γόρδιο δεσμό» της διαφθοράς

Κυριάκος Μητσοτάκης – ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντί να απολογηθεί για το σκάνδαλο, παρουσιάστηκε σαν «Μέγας Αλέξανδρος» που θα κόψει τον «γόρδιο δεσμό» της διαφθοράς

Συνταγή «μπαζώματος» Τεμπών ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για «διαχρονικές ευθύνες» αντί να παραδεχτεί το γαλάζιο σκάνδαλο

Κοινωνία