ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Μητσοτάκης τάζει προεκλογικό επίδομα – «χαρτζιλίκι», ενώ οι συνταξιούχοι ζητούν αξιοπρεπείς αυξήσεις και λειτουργικό σύστημα Υγείας

Εφάπαξ επίδομα έως 300 ευρώ για όσους έχουν προσωπική διαφορά ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, για να καταλαγιάσει την οργή των συνταξιούχων
Ο Μητσοτάκης τάζει προεκλογικό επίδομα – «χαρτζιλίκι», ενώ οι συνταξιούχοι ζητούν αξιοπρεπείς αυξήσεις και λειτουργικό σύστημα Υγείας

Μητσοτάκης – Συνταξιούχοι: Έναν προεκλογικό μποναμά μερικών «ψίχουλων» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι οργισμένες αντιδράσεις των συνταξιούχων από τις αυξήσεις – κοροϊδίας που δόθηκαν πριν από μόλις δύο εβδομάδες, την ώρα μάλιστα που καλπάζει η σαρωτική ακρίβεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα έκτακτο επίδομα 200 – 300 ευρώ που θα πάρουν εφάπαξ όσοι συνταξιούχοι δεν είδαν αυξήσεις (που και αυτές ήταν ελάχιστες για όσους συνταξιούχους τις πήραν), λόγω της προσωπικής διαφοράς που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Τα ακριβή ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα εξαρτηθούν από το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, όπως είπε ο πρωθυπουργός και πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα για να καθησυχάσει το κυρίαρχο ιδιωτικό συμφέρον στο οποίο και απολογείται, λέγοντας πως  το εφάπαξ επίδομα που θα δώσει είναι εντός των… «δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

Και όλα αυτά ενώ ο μέσος συνταξιούχος βλέπει την σύνταξη του να εξανεμίζεται λόγω της μεγάλης ακρίβειας στα τρόφιμα και των ανελαστικών δαπανών (ρεύμα, ενοίκιο κ.λπ.), ενώ αν είναι και «κόκκινος» δανειολήπτης, έχει πλέον να αντιμετωπίσει το ότι δόθηκε από τον Άρειο Πάγο «πράσινο φως» στα funds για να τον ξεσπιτώσουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι που δεν θεωρούν τις ζωές τους δημοσιονομικό… βάρος έτσι όπως τις θεωρεί ο πρωθυπουργός, βγήκαν στους δρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο ψέμα τις υποσχέσεις και τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για αυξήσεις των συντάξεων.

Στα κύρια αιτήματα τους, ζητούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές με την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Να αποδίδεται στις αναπηρικές συντάξεις ολόκληρη η Εθνική σύνταξη. Να ισχύσει η παράλληλη ασφάλιση στους ασφαλισμένους πριν το 2016. Να καταργηθεί η παρακράτηση για την Υγεία. Να υπάρξει άμεση καταβολή στα πληρωμένα δώρα τους. Να καταβληθούν τα  αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

Ζητούν επίσης να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όχι να βρίσκεται υπό καθεστώς τεχνητής κατάρρευσης, έτσι όπως έχει καταντήσει με την πολιτική που εφαρμόζει το δίδυμο Πλεύρη – Γκάγκα, προς όφελος των ιδιωτών και των εργολάβων.

Οι συνταξιούχοι θέλουν πρόσβαση στις δομές Υγείας όποτε το έχουν ανάγκη και όχι να αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να εξυπηρετηθούν, ενισχύοντας τα ιδιωτικά κέντρα Υγείας.

Επίσης οι συνταξιούχοι ζητούν φθηνά φάρμακα και να μπει επιτέλους ένα τέλος στις ανατιμήσεις στο ρεύμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες των απόμαχων της εργασίας, που δεν μπορούν να καλυφθούν από κανένα προεκλογικό… τυράκι των 300 ευρώ που δεν λύνει απολύτως τίποτα, άλλα και υποτιμά την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Μητσοτάκης τάζει προεκλογικό επίδομα – «χαρτζιλίκι», ενώ οι συνταξιούχοι ζητούν αξιοπρεπείς αυξήσεις και λειτουργικό σύστημα Υγείας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.