ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οπαδική βία: Η ομιλία στη βουλή

Αναφορά στη Βουλή για την οπαδική βία και άλλα ζητήματα
Οπαδική βία: Η ομιλία στη βουλή

Οπαδική βία: Ακολουθεί η σχετική ομιλία (και όχι μόνο) στην κατ’ άρθρων συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου στη Βουλή και η θέση του ΚΚΕ.

Στο μικροσκόπιο, πέραν του μείζονος ζητήματος της βίας, του ψηφιακού μητρώου λεσχών φιλάθλων κ.λπ., οι Γενικές Συνελεύσεις αθλητικών ομοσπονδιών, το καταστατικό του ΣΕΓΑΣ και οι εκλογές του.

Ιδού:

«Το νομοσχέδιο περιορίζει την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στο κατασταλτικό μέρος, δηλαδή στην ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ.

Προβάλλεται, η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα σχετικά αδικήματα [αύξηση των κατώτατων ορίων των ποινών], για τη λειτουργία των αθλητικών λεσχών κ.α. ως πανάκεια για την αντιμετώπιση του, ως δήθεν καίρια και αποτελεσματική κυβερνητική παρέμβαση.

Επισημαίνουμε ότι με όχημα την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας προωθούνται συγκεκριμένες στοχευμένες παρεμβάσεις ιδιαίτερα ανησυχητικές, που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους όπως για παράδειγμα (άρθρο 68 μέρος 9). Αυτές αρχικώς αφορούν τη διεύρυνση του άρθρου 187 ΠΚ για την εγκληματική οργάνωση με την προσθήκη – σε ό,τι αφορά την τέλεση πλημμελημάτων – των εννόμων αγαθών της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της περιουσίας.

Άρθρο 4 Αδικήματα βίας

Η απαγόρευση αναστολής εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας και η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων σε περιπτώσεις αναβολής της εκδίκασης τέτοιων εγκλημάτων, είναι πλευρές που μας ανησυχούν. Παραβιάζουν ακόμη και θεμελιώδεις έννοιες και αρχές έστω αυτού του αντιδραστικού ποινικού δικαίου, όπως έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια, όπως το τεκμήριο αθωότητας κ.α.

Άρθρο 6 Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων

Εδώ πρόκειται για σύσταση Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες παρακολούθησης και καταστολής με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, με νόμιμη καταγραφή και επεξεργασία των δεδομένων κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής των “ψηφιακών πολιτών”.

Πνευματικός Αθλητισμός

Προφανώς κανείς δεν διαφωνεί ότι το σκάκι θεωρείται και είναι πνευματικό άθλημα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δεν θα συμφωνήσουμε με τον εξαιρετικά διασταλτικό ορισμό «πνευματικός αθλητισμός ορίζεται η κάθε μορφή αναμέτρησης μεταξύ αθλητών ή ομάδων, που απαιτεί πνευματική προσπάθεια και μειωμένη φυσική δραστηριότητα με σκοπό την επίτευξη νίκης, τον πνευματικό ανταγωνισμό και τη βελτίωση της ψυχικής και πνευματικής υγείας.», περιλαμβάνοντας στη συνέχεια και τα «παιχνίδια».

Το πρόβλημα συνεπώς δεν είναι αν το σκάκι είναι πνευματικό άθλημα, αυτό έχει λυθεί από καιρό, αλλά ποια άλλα παιχνίδια και «αναμετρήσεις» θα ζητήσουν δικαίως και πιθανότατα θα επιτύχουν να θεωρηθούν πνευματικά αθλήματα, σύμφωνα με τον ορισμό του νόμου.

Και το να βρεθεί το σκάκι παρέα π.χ. με το τάβλι, το stratego, το πόκερ κ.λ.π. (με κάθε σεβασμό που έχω και στα τρία) φαντάζομαι πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι εκτός από τις όποιες οικονομικές διαστάσεις τυχόν θα έχει, προφανώς το κύρος που θα έχει στη συνέχεια η έννοια «πνευματικά αθλήματα» μάλλον δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που ξέρουμε σήμερα.

Θα πει κάποιος ότι βλέπουμε φαντάσματα, αλλά είμαστε υποχρεωμένη να λάβουμε υπόψη και αυτή την διάσταση. Εκφράσουμε την ριζική αντίθεσή μας με το συγκεκριμένο ορισμό που κατά την γνώμη μας υποβαθμίζει σε σημαντικό βαθμό την έννοια του πνευματικού αθλητισμού.

6ο ΜΕΡΟΣ

Το 6ο Μέρος του προτεινόμενου νομοσχεδίου (ΠΝ) διαπραγματεύεται ποικίλα ζητήματα λειτουργίας των Αθλητικών Ομοσπονδιών. Πραγματικά όποιος διαβάζει τις διατάξεις αυτές το μυαλό γίνεται κουρκούτι. Δεν είναι καθόλου κατανοητά, το «τι θέλει να πει ο ποιητής»!

Άρθρο 47 Γενικές Συνελεύσεις αθλητικών ομοσπονδιών

Συνεχίζεται τη γραφειοκρατική διαδικασία και την προσπάθεια εξοβελισμού σωματείων από Ομοσπονδίες, σε τελική ανάλυση την διάλυσή τους.

Θέτετε ως προϋπόθεση, για το δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου σε Γενική Συνέλευση αθλητικής ομοσπονδίας, να έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση, να έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων και αν συμμετείχαν σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις.

Σοβαρά πράγματα είναι αυτά ; θα κάθεσαι και θα ψάχνεις πότε πήρε ένα σωματείο αθλητική αναγνώριση και ούτω καθεξής ;

Στη παρ. 2α του άρθρου 47 λέει : «τα σωματεία που φέρουν μόνο ειδική αθλητική αναγνώριση, αν η Γενική Συνέλευση διεξάγεται εντός του ίδιου ή του αμέσως επόμενου έτους….». Μάλιστα! Από τότε που χορηγήθηκε ; ΔΕΝ λέει από πότε… τι να πούμε εμείς; Κυρίως, τι να πουν οι άνθρωποι των σωματείων που έχουν ταλαιπωρηθεί με τη χαρτούρα!

Μετά, για την παρ. β., ότι «πρέπει να διαθέτουν αθλητική αναγνώριση, να έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό αθλητικό Μητρώο και να έχουν συμμετάσχει σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις….» και ρωτάμε π.χ. τα υπόλοιπα σωματεία που δεν εκπληρούν την παρ. β ή την α και έχουν πάρει πριν 4 χρόνια αναγνώριση τι κάνουν; Εδώ χάνεται η μπάλα…!

Τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα κύτταρα του αθλητισμού στις τοπικές κοινωνίες μαραζώνουν χωρίς την απαιτούμενη στήριξη και την ίδια στιγμή ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΕΊΤΑΙ τις διαδικασίες ύπαρξής τους. Η χώρα μας διαθέτει χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία και εκατομμύρια ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό (αθλητές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, παιδιά Ακαδημιών κλπ.). Το κράτος και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η δική σας απέναντί τους, είναι απούσα.

Σήμερα, με τις δυσκολίες που υπάρχουν, η συστηματική και καθημερινή αθλητική δραστηριότητα που αγκαλιάζει χιλιάδες νέους και αποτελεί ασπίδα προστασίας τόσο σε θέματα υγείας (όπως η παχυσαρκία) όσο και από τα επικίνδυνα μονοπάτια των ναρκωτικών, οφείλεται αποκλειστικά στην προσπάθεια των ανθρώπων των σωματείων. Παράγεται έργο που καλλιεργεί την ομαδικότητα, την συλλογικότητα, την άμιλλα, τον σεβασμό στον αντίπαλο κόντρα στις λογικές του ατομικισμού και του ανταγωνισμού. Όταν όμως αυτή η προσπάθεια δεν έχει την υποστήριξη σε υποδομές, επιστημονικό δυναμικό, γυμναστές, γιατρούς και χρηματοδότηση, στερεύει, χάνει την δυναμική της.

Επιτρέψτε μου να κάνω άλλη μία φορά νύξη στο περιβόητο Αθλητικό Μητρώο, αναγκαίο μεν, αλλά που έχει εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Στο Μητρώο το 2021 έκαναν αίτηση 6.040 σωματεία έναντι 5.965 το 2020.

Δε στέκει και αυτό που λέει ο κ. Αυγενάκης ότι “παρά τις ακατανόητες αντιδράσεις, το σύνολο της αθλητικής οικογένειας αντιλήφθηκε τη χρησιμότητα”.

Στην ουσία αίτηση έκαναν οι ίδιοι – όσοι τα κατάφεραν και όσοι είχαν τα χρήματα για λογιστές και δικηγόρους να το κάνουν.

Από τα 6.040 στη Λίστα Εγγεγραμμένων Σωματείων στο Μητρώο υπάρχουν 4882. (δηλαδή μείον 1.158).

Από τα 4.882, τη χρηματοδότηση από το στοίχημα (που τη διαφημίζετε παντού) την πήραν 4.808.

Με βάση τον πίνακα της 31/01/2022 έγιναν περίπου 350 διαγραφές.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αιτήσεις για το 2022 λογίζονται ξανά σαν “νέα αίτηση” και άρα όποιος δεν την κάνει σωστά πάλι κινδυνεύει (για τεχνικά λάθη, τυπικές παραλείψεις ή απλώς γιατί δεν θα μπορεί να καλύψει το κόστος να το κάνει) να μείνει εκτός “αναγνώρισης”, αν υλοποιηθεί αυτό που λένε ότι από 1/8/2022 όσοι δεν είναι στο μητρώο δεν θα έχουν πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις και θα διαγραφούν και από τα μητρώα των Ομοσπονδιών τους, λαμβάνοντας υπόψη και το “70%” που λέει ο Αυγενάκης ότι έχει γραφτεί μέχρι τώρα στο Μητρώο, θα μιλάμε για το 30-40% να πηγαίνουν για διάλυση.

Για το άρθρο 46 Σύμβουλος αθλητικής ψυχολογίας ομοσπονδίας

Προβλέπεται ότι κάθε αθλητική ομοσπονδία υποχρεούται να προσλαμβάνει σύμβουλο αθλητικής ψυχολογίας για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών στους αθλητές. Η πρόβλεψη αυτή κρίνεται θετική. Χρήζει όμως βελτίωσης όσον αφορά στον ορισμό του αθλητικού ψυχολόγου.

Διεθνώς, το αντικείμενο της Αθλητικής Ψυχολογίας αφορά στο συνδυασμό των αντικειμένων της Ψυχολογίας και της Αθλητικής Επιστήμης. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο αντικείμενο της Αθλητικής Ψυχολογίας. Συνεπώς ο συνδυασμός των δύο επιμέρους αντικειμένων ή η μετεκπαίδευση πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για τον ορισμό των προσόντων αυτού το επαγγέλματος.

Συμφωνούμε με την θέση που διατυπώνει ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ, ότι «Ο σύμβουλος αθλητικής ψυχολογίας είναι ψυχολόγος με ειδίκευση ή μεταπτυχιακό δίπλωμα στην αθλητική ψυχολογία, ή πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην αθλητική ψυχολογία και πιστοποίηση από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ψυχολογίας της Άσκησης και του Αθλητισμού (Ε.Α.Ψ.Α.Α.), ο οποίος κατέχει αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο πανεπιστημίου της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.».

Για το άρθρο 63 – Προϋποθέσεις λειτουργίας κέντρων yoga

Είναι σκανδαλώδες και επικίνδυνο αθλητικά, να θεωρεί η κυβέρνηση, ότι τα κέντρα Yoga δεν απαιτούνται να πληρούν για την λειτουργία τους τα άρθρα 3 και 4 του Π.Δ. 219/2006 (Α 221), εφόσον αυτά λειτουργούν αυτόνομα και παρέχουν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες εκμάθησης και πρακτικής yoga.

Τι αναφέρουν τα άρθρα 3 και 4 του Π.Δ. 219/2006 (Α 221)

Άρθρο 3 : λειτουργίας

1. Ο διευθυντής των Ιδιωτικών γυμναστηρίων δεν είναι απαραίτητο να είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ή ισότιμου πτυχίου αλλοδαπού ΑΕΙ, με τριετή εμπειρία μαζικής ή ατομικής Άθλησης.
2. Οι διδάσκοντες δεν θα είναι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ
3. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται (όργανα, μηχανήματα) μπορεί να μην είναι κατάλληλα και ασφαλή.
4. Δεν χρειάζεται η τήρηση ειδικής κάρτας υγείας
Άρθρο 4: Δεν θα ισχύουν τα Κτιριολογικά στοιχεία γυμναστηρίου
1. Συνολικός χώρος 100 τ.μ., ωφέλιμος 70τμ,ελάχιστο ύψος 2,60μ
2. Ελάχιστη επιφάνεια ωφέλιμου χώρου ανά γυμναζόμενο 5τμ
3. Επαρκής φωτισμός και αερισμός (φυσικός και τεχνητός)
4. Να διαθέτει 2 χώρους αποδυτηρίων
5. Απαγορεύεται η άθληση σε υπόγεια
6. Ηχητική μόνωση όπου κρίνεται απαραίτητη
7. Τουλάχιστον 2 ντουζ και Τουλάχιστον 2 wc
8. Μέτρα ασφαλείας και μέσα πρώτων βοηθειών
9. Επαρκής ΠΥΡΑΣΦΆΛΕΙΑ, πιστοποιούμενη από την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία
10. Ηλεκτρονόμος διαφυγής ρεύματος
11. Φαρμακείο πρώτων βοηθειών

Με την απουσία ελεγκτικού μηχανισμού και διοικητικών ποινών, τα κέντρα εκμάθησης yoga δεν θα περιορίζονται μόνο στην εκμάθηση της, αλλά θα λειτουργούν ως γυμναστήρια παρέχοντας και άλλες υπηρεσίες γυμναστικής δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και στρέβλωση σε ένα τομέα της οικονομίας που λειτουργεί ικανοποιητικά.

Συντασσόμαστε με τη θέση του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ και του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων που ζητούν την απόσυρση του άρθρου 63.

Πρέπει, να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα. Να τηρούνται παρόμοιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά γυμναστήρια. Να αποδοθεί δικαίωμα διδασκαλίας γιόγκα σε πτυχιούχους φυσικής αγωγής και αθλητισμού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διδαχθεί το αντίστοιχο μάθημα.

Για το ΚΚΕ, ο αθλητισμός όμως δεν είναι εμπόρευμα σε πάγκο ούτε οι άνθρωποι αναλώσιμα αντικείμενα.

Ο αθλητισμός είναι υγεία πνευματική και σωματική, διαπαιδαγώγηση και μοχλός ομαλής κοινωνικοποίησης των νέων.

Η εξυγίανση του αθλητισμού, η αντιμετώπιση της βίας, μέσα και έξω από τα γήπεδα, γίνεται μόνο με σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα που θησαυρίζουν απ’ αυτόν, μόνο με σύγκρουση με την άκρατη εμπορευματοποίησή του.

Μόνο με στόχο τις ριζικές αλλαγές, την ολική κατάργηση του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, τη διάλυση των ΠΑΕ-ΚΑΕ και την απόδοση των αθλητικών εγκαταστάσεων στον λαό μπορούν τα αθλήματα και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο να απαλλαγούν από τα φαινόμενα αυτά, να γίνει μια πραγματική εξυγίανση του αθλητισμού.

Μόνο έτσι θα απαλλαγεί οριστικά ο Αθλητισμός από την αρρώστια και τη σαπίλα. Έτσι θα σταματήσει το ποδόσφαιρο να είναι μπίζνες και θα ξαναγίνει ένα παιχνίδι, μέσο ψυχαγωγίας αλλά κυρίως μέσο για τη θωράκιση της υγείας και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων. Μόνο έτσι ο Αθλητισμός θα σταματήσει να αφορά τους λίγους στο γήπεδο και τους πολλούς στην εξέδρα ή στο σπίτι τους. Θα αποκτήσει διαφορετική οργάνωση και στόχους, θα αρχίσει η πλειοψηφία της νεολαίας να ασκείται συστηματικά, να συμμετέχει σε δραστηριότητες με οργανωμένο τρόπο.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΕΓΑΣ

Τέλος, επιτρέψτε μου να σχολιάσω την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση που επιδεικνύει ο υφυπουργός στην αλλαγή του καταστατικού που ζήτησε ομόφωνα η ολομέλεια της ΕΟΕ για τον εκπρόσωπο του ΣΕΓΑΣ.

Ενώ όλοι περιμέναν να συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο ή με τη μορφή τροπολογίας, κάποια διάταξη που να τροποποιεί την παρ. 4 του άρθρου 7 του καταστατικού της ΕΟΕ, για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία εκλογής αντιπροσώπου του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ, εντούτοις το κωλλυσιεργείτε

9 μήνες αυτή ιστορία, έχοντας αφήσει τον στίβο χωρίς εκπροσώπηση στην ΕΟΕ. Είναι αδικαιολόγητη η στάση σας.

Πιο ειδικά :

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΓΑΣ (Μάρτης 2021)

Υποψήφιοι για ΕΟΕ
Σεβαστής Β. 131 ψήφοι
Γκατσιούδης 91 ψήφοι

Ο κ. Σεβαστής απεβίωσε και έπρεπε να αντικατασταθεί ως αντιπρόσωπος στην ΕΟΕ.

Ο κ. Γκατσιούδης είναι 6ος ολυμπιονίκης και η Αναγέννηση (του Αυγενάκη) έλεγε ότι τον κατεβάζει γιατί τον ΣΕΓΑΣ πρέπει να τον διοικούν οι αθλητές, καθώς επίσης, ότι το ψηφοδέλτιο της Αναγέννησης είναι ένα αθλητικό ψηφοδέλτιο.

Τώρα, όμως καταργείται τον Γκατσιούδη δεν τον βάζετε υποψήφιο και ως δια μαγείας δηλώνει ο Β. Οικονόμου ότι θα είναι υποψήφιος.

Εσείς κ. υφυπουργέ κάνετε όλη αυτή τη μανούβρα για να βγει στην ΕΟΕ ο βουλευτής της ΝΔ ο κ. Β. Οικονόμου.

Ο δε νόμος δεν έχει άλλη ισχύ, παρά μόνο για τον ΣΕΓΑΣ και τον Οικονόμου.

Δεν σας είναι εύκολο να δεχτείτε την ήττα σας και πάτε να τον βάλλετε από τον παράθυρο. Να γιατί το κωλυσιεργείτε!

Ο αθλητικός κόσμος βλέπει αυτές τις παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες με μια κυβέρνηση κι έναν υπουργό να κόβει και να ράβει το νόμο όπως θέλει. Σας καλούμε να σταματήσετε αυτές τις πραξικοπηματικές παρεμβάσεις στα όργανα του αθλητισμού».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οπαδική βία: Η ομιλία στη βουλή», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.