ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανδημία: Τα κράτη φτωχαίνουν και οι φαρμακευτικές πλουτίζουν – 26 δις. δολάρια έβγαλε η Pfizer το πρώτο τρίμηνο του 2022

Παρά το ότι τα εμβόλια απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτά που υποσχόντουσαν, ο κολοσσός της Pfizer καταγράφει μυθικά κέρδη και για το 2022.
Πανδημία: Τα κράτη φτωχαίνουν και οι φαρμακευτικές πλουτίζουν – 26 δις. δολάρια έβγαλε η Pfizer το πρώτο τρίμηνο του 2022

Μπορεί οι λαοί όλης της Ευρώπης να υπέφεραν από τις οικονομικές συνέπειες και την παρατεταμένη αστάθεια που έφερε η περίοδος της (εργαλειοποιημένης) πανδημίας, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τις μεγάλες φαρμακευτικές, και ιδιαίτερα με τον φαρμακευτικό κολοσσό της Pfizer που σημειώνει μυθικά ποσά εσόδων.

Συγκεκριμένα η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer (που αποτέλεσε και την… εκλεκτή εταιρεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη) εμφάνισε συνολικά έσοδα 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις προϊόντων της, και αυτό μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Κάτι που σημαίνει αύξηση 77%, έναντι των εσόδων που είχε στο πρώτο τρίμηνο του 2021!

Τα καθαρά κέρδη του πρώτου φετινού τριμήνου διαμορφώνονται στα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, που συνεπάγεται αύξηση 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των φετινών εσόδων της Pfizer προήλθε από το εμβόλιο κατά της Covid – 19 που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, και συγκεκριμένα στη διενέργεια των ενισχυτικών δόσεων, άλλα και στον εμβολιασμό παιδιών άνω των πέντε ετών. Ενώ έσοδα υπάρχουν και από το νέο χάπι της Paxlovid κατά του κορονοϊού.

Ήδη από το 2021 τα έσοδα της Pfizer διπλασιάστηκαν, και φέτος η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει νέο ετήσιο ρεκόρ, ενώ ήδη έχει διαθέσει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε 179 χώρες.

Βλέπουμε λοιπόν πως οι μεγάλοι κερδισμένοι της πανδημίας δεν είναι άλλοι από τις περιβόητες «big pharma», για τις οποίες ανοίχθηκε «πεδίον δόξης λαμπρόν» στη τελευταία διετία. Το μέγα σκάνδαλο είναι πως οι εταιρείες καταγράφουν γιγαντιαία έσοδα, παρά την παταγώδη αποτυχία των εμβολίων να αντιμετωπίσουν τα κύματα της πανδημίας.

Όλοι θυμόμαστε πως τα εμβόλια πλασαρίστηκαν στην αρχή με ποσοστά αποτελεσματικότητας έως και… 97%. Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι. Το 95% έγινε 70% και το 70% έπεσε ακόμα πιο κάτω. Μετά παρουσιάστηκε το επιχείρημα πως «δεν κολλάς». Μετά επιστρατεύτηκε το «κολλάς, άλλα δεν νοσείς». Ύστερα ήρθε το «νοσείς, άλλα δε νοσείς βαριά». Και τελικά φτάσαμε στο σήμερα, όπου σχεδόν το 40% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ της Ελλάδας είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και μάλιστα πολλοί χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Παρόμοιο «γαϊτανάκι» προς όφελος των φαρμακευτικών είχαμε και με τις περιβόητες «δόσεις», όπου στην αρχή το πρώτο εμβόλιο ήταν αρκετό, μετά χρειαζόταν απαραιτήτως και δεύτερη δόση, ύστερα ήρθε και η «αναγκαία» τρίτη δόση, και στο τέλος φτάσαμε να προετοιμάζουμε και την τέταρτη.

Οι μεταλλάξεις του κορονοιού και ιδιαίτερα ο ερχομός της μετάλλαξης όμικρον – στην πραγματικότητα – διέσυρε τα σκευάσματα γενετικής μηχανικής, αφού αποδείχθηκαν ανεπαρκή στο να ελέγξουν την πανδημία.

Παρόλη την αποτυχία όμως, με την αρωγή των πρόθυμων κυβερνήσεων όλα λειτούργησαν ευεργετικά για τον φαρμακευτικό κολοσσό της Pfizer και του διευθύνοντα σύμβουλου της, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος είχε εξελιχθεί σε κάτι σαν κυβερνητικός «εταίρος» και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι φαρμακευτικές θησαύρισαν και θησαυρίζουν ακόμη από την πανδημία και στον αντίποδα, τα ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) κράτη έμειναν ζημιωμένα με «συρρικνωμένες» δημοκρατίες, με τσακισμένες οικονομίες και με διχασμένες κοινωνίες…

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Τσικνοπέμπτη ακριβαίνει αλλά οι μισθοί μένουν ίδιοι και κάπως έτσι χάνεται η παράδοση

Η Τσικνοπέμπτη ακριβαίνει αλλά οι μισθοί μένουν ίδιοι και κάπως έτσι χάνεται η παράδοση

Η Τσικνοπέμπτη γίνεται ακριβότερη την ώρα που οι μισθοί δεν ακολουθούν

Κοινωνία
Κοινωνία: Του έκλεψαν αυτοκίνητο χρεωστική κάρτα και παπούτσια και ο δράστης πήγε για ψώνια σε περίπτερο στη γειτονιά του

Του έκλεψαν αυτοκίνητο χρεωστική κάρτα και παπούτσια και ο δράστης πήγε για ψώνια σε περίπτερο στη γειτονιά του

Κλοπή στην Πάτρα με αυτοκίνητο χρεωστική κάρτα και παπούτσια, ενώ ο δράστης φέρεται να έκανε αγορές σε περίπτερο στη γειτονιά του θύματος

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η βιβλιοθήκη του σκότους: Τα βιβλία μαγείας και αποκρυφισμού που αγόραζε ο Επστάιν αποκαλύπτουν το κτηνώδες προφίλ του

Η βιβλιοθήκη του σκότους: Τα βιβλία μαγείας και αποκρυφισμού που αγόραζε ο Επστάιν αποκαλύπτουν το κτηνώδες προφίλ του

Βιβλία για παιδεραστία, σεξουαλική γιόγκα, σκοτεινά τάγματα μαγείας και Καμπαλισμό διάβαζε αποδεδειγμένα ο σατανικός Τζέφρι Επστάιν

Ελευθέριος Ανδρώνης