ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολεμική Αεροπορία: O… θρύλος των αιθέρων έφτασε στο Τατόι (vid)

Το μαχητικό τύπου Spitfire, που έγραψε ιστορία, προσγειώθηκε στο Τατόι στο σχετικό μουσείο
Πολεμική Αεροπορία: O…  θρύλος των αιθέρων έφτασε στο Τατόι (vid)

Πολεμική Αεροπορία: Το μαχητικό τύπου Spitfire, που έγραψε ιστορία, προσγειώθηκε στο Τατόι στο σχετικό μουσείο.

Πολεμική Αεροπορία: Το μαχητικό τύπου Spitfire έμεινε στην ιστορία για τις αερομαχίες του, κατά την διάρκεια της αντίστασης εναντίον των ναζιστικών μαχητικών Messerschmitt Me 262 Schwalbe.

Το Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας, βρισκόταν στην Μεγάλη Βρετανία και ανακατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Πλέον όμως επέστρεψε και προσγειώθηκε στη αεροπορική βάση που υπάρχει στο Τατόι. Στο σχετικό μουσείο της περιοχής δίπλα σε άλλα στολίδια.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος όπως αποκαλύπτει ο Χρήστος Μαζανίτης, στο enikos.gr, το έφερε στην Ελλάδα ένας πιλότος από την Βρετανία. Από ένα προάστιο του Λονδίνου, ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και αφού έκανε στάσεις σε Γαλλία και Ιταλία, πήγε αρχικά στο αεροδρόμιο στην Κέρκυρα.

Μάλιστα επί ελληνικού εδάφους το συνόδευαν, δύο μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μέχρι που έφτασε στο Τατόι. Η προϊστορία του είναι αξιομνημόνευτη, καθώς πρωταγωνίστησε στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατασκευάστηκε το 1943 και αμέσως χρησιμοποιήθηκε στην μάχη, απέναντι στον ναζιστικό άξονα.

Το 1947 δόθηκε στην Ελλάδα μαζί με άλλα 77 μαχητικά, ως βοήθεια, ως αναγνώριση της συμβολής της στον πόλεμο. Το 1953 αποσύρθηκε αλλά νωρίτερα ήταν υπερασπιστής των ελληνικών αιθέρων, για συνολικά έξι χρόνια.

Το 2018 πάρθηκε η απόφαση της ανακατασκευής του και γι’ αυτόν τον λόγο βρισκόταν σε ένα εξειδικευμένο εργοστάσιο στην Μεγάλη Βρετανία.

Τα χρήματα για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα δόθηκαν από το ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ», μετά από πρωτοβουλία του κ. Πήτερ Λιβανός. Το κόστος της ανακατασκευής ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την άφιξή του το υποδέχθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να παρουσιαστεί από την πολεμική αεροπορία, σε σχετική εκδήλωση που θα διεξαχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Self test: Πότε θα σταματήσουν για τους εμβολιασμένους – Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Τσέλσι: Ο θρίαμβος του Τόμας Τούχελ και της απλότητας

Παναθηναϊκός: Από τον Γκλίσοβιτς στον Γιοβάνοβιτς

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πολεμική Αεροπορία: O… θρύλος των αιθέρων έφτασε στο Τατόι (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.