ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προκαλεί ξανά ο Γιάννης Οικονόμου: Δήλωσε «ανήξερος» για το φιάσκο στη Ν. Φιλαδέλφεια, κατηγόρησε την ΕΛΑΣ και ούτε σκέψη για παραίτηση

Δικαιολογίες, γενικότητες και μετάθεση ευθυνών για το επιτελικό φιάσκο - Ο Γιάννης Οικονόμου έχει μετατραπεί σε υπουργό Προστασίας του... εαυτού του!
Προκαλεί ξανά ο Γιάννης Οικονόμου: Δήλωσε «ανήξερος» για το φιάσκο στη Ν. Φιλαδέλφεια, κατηγόρησε την ΕΛΑΣ και ούτε σκέψη για παραίτηση

Έχοντας την πλήρη κάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη που στις χθεσινές δηλώσεις του δεν ζήτησε ούτε μισή συγγνώμη για το επιτελικό φιάσκο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Γιάννης Οικονόμου παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά αλαζόνας, προκλητικός και «λίγος», μπροστά σε όσα απαιτούν οι περιστάσεις.

Χωρίς ίχνος πολιτικής ευθιξίας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε στην ΕΡΤ ανερυθρίαστα ότι δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να παραιτηθεί, μετά από τον ελληνοκροατικό «πόλεμο» που ξέσπασε στη Νέα Φιλαδέλφεια, κάτω από τη «μύτη» του υπουργείου.

Ένα κροατικό τάγμα μαχαιροβγαλτών πέρασε ανενόχλητο τα σύνορα, διέσχισε τη μισή Ελλάδα σαν να έκανε τουρισμό, μπήκαν στην Αθήνα, πήραν το τρένο, συνάντησαν τους Έλληνες συνεργούς τους, έβγαλαν τα όπλα μπροστά σε πλήθος κόσμου, ξεκίνησαν το μακελειό ενώ η ΕΛ.ΑΣ «παρακολουθούσε διακριτικά», και δολοφόνησαν τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.

Και για όλη αυτή την τραγική αποτυχία, ο Γιάννης Οικονόμου αντί να βρίσκει πολλούς λόγους να παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή, έχει μετατραπεί σε υπουργό Προστασίας του… εαυτού του. Η «συνταγή» των δηλώσεών του, παραμένει ίδια με τις πρώτες μέρες. Κάνουμε την ΕΛ.ΑΣ βολικό σάκο του μποξ, υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός είναι… «φρέσκος» στα καθήκοντά του άρα ζητάμε επιείκεια, διεθνοποιούμε το θέμα της οπαδικής βίας για να μην τονίζεται το ελληνικό φιάσκο και τέλος λέμε πως «θα σηκώσουμε τα μανίκια για δουλειά».

Αυτό ακριβώς ήταν το «ζουμί» από το επικοινωνιακό αφήγημα που «πούλησε» ξανά στον ελληνικό λαό, ο ανάλγητος Γιάννης Οικονόμου. Και φυσικά αυτόν τον «αέρα» τον έδωσε στον υπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος – ένα ζήτημα διάτρητης εσωτερικής ασφάλειας που εκθέτει ανεπανόρθωτα το υπουργείο Προ.Πο – το περιόρισε στα θέματα οπαδικής βίας για να «ξεπλυθούν» οι κυβερνητικές ευθύνες.

Βέβαια, ακόμα και αν ήταν καθαρά ζήτημα οπαδικής βίας η συγκεκριμένη υπόθεση, ο Γιάννης Οικονόμου θα έπρεπε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, γιατί η ΝΔ που κυβερνάει τη χώρα τα τελευταία 4 χρόνια, δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να την αντιμετωπίσει. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες «ξαναζεσταμένα» μέτρα καταπολέμησης της οπαδικής βίας, που έχουν ψηφιστεί ήδη από πέρυσι, άλλα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Για τίποτε από αυτά δεν είχε απαντήσεις ο Γιάννης Οικονόμου, παρά αρκέστηκε σε γενικότητες, μιλώντας για «ανάγκη αντιμετώπισης βίαιων συμπεριφορών», για «βία που δεν συνδέεται μόνο με τα αθλητικά γεγονότα» και υποστηρίζοντας πως απαιτείται «ολιστική αντιμετώπιση», σαν να κυβερνούσε άλλη χώρα η παράταξή του, τόσο καιρό.

Όσον αφορά τα «μπαγιάτικα» μέτρα του πρωθυπουργού, ο κ. Οικονόμου μην έχοντας τίποτε το πειστικό να πει, ψέλλισε αμήχανα ότι: «τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από ένα χρόνο είχαν θετικό αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ή κάποιο μέτρο από μόνο του μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα. Τα μέτρα που πήραμε με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές».

«Δέκα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια αλληλουχία επιχειρησιακών λαθών και αστοχιών», σχολίασε ο κ. Οικονόμου σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον εαυτό του ως άμοιρο ευθυνών, κάνοντας μάλιστα τον «ανήξερο» για την περιοδεία των Κροατών, πράγμα που δείχνει πως αν όντως δεν είχε πληροφορηθεί τίποτα, είναι ακόμα πιο επικίνδυνος ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Ήταν μια αποτυχία που δεν μας έχει συνηθίσει η ΕΛΑΣ. Ήδη έχουμε αποδώσει ευθύνες. Θα αποδώσουμε κι άλλες μετά την έρευνα που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή» υποστήριξε, υποσχόμενος σύντομα αποτελέσματα στην ΕΔΕ.

Και ποιες είναι τελικά οι ευθύνες του υπουργού Προ.Πο. σε αυτή την ανοχύρωτη χώρα, πέρα από το να διακοσμεί την υπουργική καρέκλα του; Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου «δική μου ευθύνη όπως την αντιλαμβάνονται είναι να δουλέψουμε ώστε να αναδείξουμε τι έγινε και να κάνουμε παρεμβάσεις, τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις ενίσχυσης δομών, αναδιοργάνωσης δομών, αντιμετώπισης της εγκληματικότητας»!

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει «δουλειά» πάντα κατόπιν του φιάσκου, και ουσιαστική δουλεία δεν γίνεται ποτέ πριν από αυτό, ώστε να αποτραπεί. Έτσι όλοι οι αποτυχημένοι υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους, έχοντας γίνει αριστοτέχνες στο πέταγμα της «μπάλας» των ευθυνών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Προκαλεί ξανά ο Γιάννης Οικονόμου: Δήλωσε «ανήξερος» για το φιάσκο στη Ν. Φιλαδέλφεια, κατηγόρησε την ΕΛΑΣ και ούτε σκέψη για παραίτηση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.