ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για το τριετές μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα

«Έλαμψε» δια της απουσίας του ο πολιτικός κόσμος από το τριετές μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα που έγινε τη Κυριακή σε Αθήνα και Λευκωσία. Μόνο ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος παρευρέθηκε.
Προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για το τριετές μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Προκλητικά απόντας ήταν ο πολιτικός κόσμος από το τριετές μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που τελέστηκε χθες την Κυριακή σε Αθήνα και Λευκωσία, μετά από πρωτοβουλία βορειοηπειρωτικών οργανώσεων.

Μόνη εξαίρεση, ήταν ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος ο οποίος παρέστη στη τελετή. Όπως φαίνεται, το πρώην κόμμα του κ. Μπογδάνου, αντιμετωπίζει τον Κωνσταντίνο Κατσίφα σα να μην υπήρξε ποτέ και μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει αυτή η αδιαφορία της κυβέρνησης.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο μνημόσυνο

Το τριετές μνημόσυνο έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Καρύτση και παρευρέθηκε πλήθος κόσμου άλλα και συγγενείς του κεκοιμημένου, ο οποίος δολοφονήθηκε άνανδρα από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου του 2018. Ήταν μια κίνηση που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και του κινήματος «Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου».

Στον επιμνημόσυνο λόγο μίλησε και ο γνωστός γεωστρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεθόδευση που γίνεται από πλευράς Αλβανίας ώστε να παρουσιαστεί ως αυτοκτονία ο θάνατος του 35χρονου ομογενή, άλλα και στην αμαύρωση της μνήμης του από τα τότε κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ούτε λίγο – ούτε πολύ χαρακτήριζαν τον δολοφονηθέντα ως… «ακροδεξιό».

Είτε με λασπολογία κατά του νεκρού, είτε επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση σήμερα προσβάλλουν τη μνήμη ενός αγωνιστή που αφιέρωσε τη ζωή του στο να κρατήσει ζωντανό το ελληνικό στοιχείο στη Βόρεια Ήπειρο. Ένας νέος άνθρωπος που έπεσε νεκρός επειδή δεν δέχθηκε να προδώσει τα ιδανικά του, αντιμετωπίζεται από το ενδοτικό κράτος σαν «εμπόδιο» για τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας.

Είναι θλιβερό πως η κυβέρνηση μοιάζει σα να κινείται στην ίδια «γραμμή» με τις αλβανικές αρχές, αφού αμφότερες προσπαθούν να κουκουλώσουν ή να υποβαθμίσουν τη τραγική δολοφονία του 35χρονου.

«Να μη ξεχαστεί η μνήμη και ο αγώνας του»

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η ομιλία της αδερφής του Κωνσταντίνου, Ανθούλας Κατσίφα, που εξέφρασε τον πόθο της να παραμείνει ζωντανή η μνήμη και ο αγώνας του για την ιδιαίτερη πατρίδα του και τα δικαιώματα των ομογενών της Βορείου Ηπείρου, που παραβιάζονται συστηματικά από την αλβανική κυβέρνηση.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου, πραγματοποιήθηκε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος κατά την οποία κυμάτισε ξανά η μεγάλη σημαία που είχε ράψει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος για τα μεγάλα εθνικά συλλαλητήρια και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ένα εξίσου συγκινητικό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα έγινε και στην Κύπρο την ίδια μέρα, στο μετόχι του Αγίου Προκοπίου της Ιεράς Μονής Παναγίας του Κύκκου στη Λευκωσία. Με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου και βοήθεια της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Κύπρου «Ο Πύρρος», και του Ιδρύματος Μελετών και Αρωγής Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για το τριετές μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.