ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ράπισμα στη Pfizer η θέση της Βρετανικής Επιτροπής Φαρμάκων: Ο Μπουρλά καταγγέλθηκε για «παραπλάνηση» για τον εμβολιασμό παιδιών

H Pfizer άσκησε έφεση και ανέτρεψε το αρχικό πόρισμα, άλλα η καταγγελία της Βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκου έχει την σημασία της
Ράπισμα στη Pfizer η θέση της Βρετανικής Επιτροπής Φαρμάκων: Ο Μπουρλά καταγγέλθηκε για «παραπλάνηση» για τον εμβολιασμό παιδιών

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της Βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph» πως η ρυθμιστική αρχή φαρμάκου στο Ηνωμένο Βασίλειο (Prescription Medicines Code of Practice Authority) καταδίκασε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά για παραπλανητικές δηλώσεις σχετικές με τα εμβόλια mRNA στις παιδικές ηλικίες.

Ειδικότερα, ο Μπουρλά είχε παραχωρήσει συνέντευξη τον Δεκέμβριο στο BBC όπου «προμόταρε» τον εμβολιασμό των παιδιών λέγοντας πως «δεν έχω καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι τα οφέλη είναι εντελώς υπέρ του εμβολιασμού νεαρών ηλικίας 5 έως 11 ετών κατά της Covid -19». Είχε υποστηρίξει ακόμα πως «ο κορονοϊός κατακλύζει τα σχολεία» προσθέτοντας πως «αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, το ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα θα υπάρχουν παιδιά που θα έχουν δριμύτατα συμπτώματα».

Έχει σημασία να αναφερθεί πως οι ισχυρισμοί του Δρ. Μπουρλά παρουσιάστηκαν στο BBC, προτού λάβει έγκριση το εμβόλιο της Pfizer για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Η κινδυνολογία που επιστράτευσε ο Άλμπερτ Μπουρλά προκειμένου να πείσει για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, προκάλεσαν την αντίδραση της αρμόδιας αρχής εποπτείας με συνέπεια να γίνει σχετική καταγγελία εναντίον του CEO της Pfizer που επισήμαινε πως οι παρατηρήσεις του ήταν «ντροπιαστικά παραπλανητικές» και «εξαιρετικά προωθητικές», υποστηρίζοντας ότι παραβίαζε αρκετές ρήτρες του κώδικα πρακτικής της Ένωσης Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ABPI).

«Απλώς δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υγιείς μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο από τον ιό SARS COV-2 και το να υπονοείται ότι βρίσκονται, είναι επαίσχυντα παραπλανητικό», ανέφερε η καταγγελία.

Στην συνέχεια η Pfizer άσκησε έφεση κατά των ευρημάτων και υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις της βασίστηκαν σε «επικαιροποιημένα επιστημονικά στοιχεία» και θα μπορούσαν να τεκμηριωθούν από τις «δημόσιες διαθέσιμες ανεξάρτητες εκτιμήσεις οφέλους-κινδύνου».

Η έφεση μπορεί να έγινε δεκτή στην συνέχεια, άλλα δεν αναιρεί αυτό την σημασία του γεγονότος πως ένα μεγαλοστέλεχος φαρμακευτικής καταγγέλθηκε σε πρώτη φάση από έναν σοβαρότατο ελεγκτικό μηχανισμό, ότι παραποίησε την αλήθεια προκειμένου να προωθήσει τα σκευάσματα της φαρμακοβιομηχανίας που εκπροσωπούσε. Και μάλιστα αυτή η προσπάθεια παραπλάνησης έγινε για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός παιδιών. Έστω και πρωτοβάθμια, η Pfizer καταδικάστηκε για εμβολιαστικά «fake news», και αυτό δείχνει πως η άτυπη «ασυλία» που λάμβαναν οι «ειδικοί» στις – «παραφουσκωμένες» μερικές φορές – τοποθετήσεις τους, γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτή.

Στον αντίποδα, αξίζει να θυμηθεί κανείς πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεργάστηκε στενά με τον Άλμπερτ Μπουρλά και οι εκτιμήσεις του CEO της Pfizer ακολουθούνταν σαν υγειονομικό «ευαγγέλιο» από το υπουργείο Υγείας, την επιτροπή επιστημόνων και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Δεν υπήρξε ούτε κατά διάνοια η πρόθεση ή η σκέψη να γίνει κριτική πάνω στις θέσεις που εξέφραζε ο Άλμπερτ Μπουρλά για τους εμβολιασμούς παιδιών και ενηλίκων, άλλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρούσε πιο σημαντικό το να ασχοληθεί με τις… επενδύσεις της Pfizer στην Θεσσαλονίκη και για την «επιτυχία» του Άδωνι Γεωργιάδη να βρίσκει η Pfizer στην Ελλάδα φθηνούς εργαζόμενους, με «γερά» πτυχία.

Παρά την κινδυνολογία που ενέπνεαν οι αρχικές τοποθετήσεις  του Μπουρλά, η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2022 πως τα παιδιά μπορούσαν μεν να κάνουν το εμβόλιο, άλλα οι υπουργοί της Βρετανίας έκριναν πως η απόφαση ανήκε στους γονείς.

Ενώ στα σοβαρά κράτη, η φαρμακοεπαγρύπνηση παραμένει ένα σημαντικότατο θέμα που εξετάζεται εξονυχιστικά από τους αρμόδιους φορείς, αξίζει να θυμηθούμε πως στην Ελλάδα είχαμε για ενημέρωση – ανάμεσα σε άλλους – μια Ματίνα Παγώνη που έβγαινε στα κανάλια και έλεγε να μπουν συνεργεία εμβολιασμού έξω από κάθε σχολείο και πως «αν εμβολιαστούν τα παιδιά κρυφά από τους γονείς, δεν τρέχει και τίποτα»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ράπισμα στη Pfizer η θέση της Βρετανικής Επιτροπής Φαρμάκων: Ο Μπουρλά καταγγέλθηκε για «παραπλάνηση» για τον εμβολιασμό παιδιών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.