ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάλος για τη φοροκαταιγίδα Μητσοτάκη που έβαλε στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τους απαγόρευσαν να είναι φτωχοί!

Σε φορολογική «θηλιά» με τεκμαρτό εισόδημα αιχμαλώτισε τους ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είτε βγάζουν αυτά τα χρήματα - είτε όχι!
Σάλος για τη φοροκαταιγίδα Μητσοτάκη που έβαλε στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τους απαγόρευσαν να είναι φτωχοί!

Σάλο έχει προκαλέσει η εξοργιστική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να βάλει στη φορολογική «πρέσα» 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες που η εφορία θα τους επιβάλλει ένα… φανταστικό εισόδημα 10. 920 ευρώ, είτε βγάζουν αυτά τα χρήματα σε έναν χρόνο – είτε όχι!

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ειπώθηκαν χθες τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη κατά τη διάρκεια της επακόλουθης συνέντευξης Τύπου, καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με 14 φορές τον κατώτατο μισθό ή στο ύψος των 10.920 ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Μάλιστα, το ποσό αυτό προσαυξάνεται τόσο στην πάροδο των ετών λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ήτοι ανά τριετία συν 10% με εξαίρεση τα τρία πρώτα χρόνια και έως τρεις τριετίες, αλλά και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούν, όπως επίσης και με τον μέσο όρο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς.

Ο Κωστής Χατζηδάκης απέδωσε τη φορολογική αφαίμαξη των ελευθεροεπαγγελματιών στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της… κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ αυτές οι αδιανόητες φορολογικές επιβαρύνσεις που θυμίζουν καιρούς μνημονίων, φορτώνονται αποκλειστικά στην πλάτη των μικροεπαγγελματιών με χαμηλά εισοδήματα, την ώρα που οι επιχειρηματικοί κολοσσοί απολαμβάνουν σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αυτό το απαράδεκτο μέτρο ουσιαστικά αντιμετωπίζει ως εξ’ αρχής «ενόχους» τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους απαγορεύει να έχουν ζημία ή ελάχιστα κέρδη σε κάποια χρονιά! Δηλαδή ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πρωτομπαίνουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία μην έχοντας καν πελατολόγιο, θα θεωρούνται ότι έβγαλαν τουλάχιστον 10.920 ευρώ γιατί έτσι αποφάσισε το κράτος! Πρόκειται για ένα οριζόντιο φορομπηχτικό τερατούργημα που a priori χαρακτηρίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως κλάδο φοροφυγάδων.

Αυτό το μέτρο είναι στην ουσία μια ομολογία ανικανότητας της κυβέρνησης να εντοπίσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες, με αποτέλεσμα να την «πληρώνουν» όλοι. Τεσσεράμισι χρόνια στην εξουσία δεν ήταν… αρκετά ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αξιοποιήσει το οπλοστάσιο των ψηφιακών μέσων που έχει στη διάθεσή της ώστε να ελέγξει τους συστηματικούς φοροφυγάδες, και έτσι στοχοποίησε ολόκληρο τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, επιβάλλοντας κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα.

Και αυτό το φορολογικό έκτρωμα που αδιακρίτως εφαρμόζεται επί δικαίων και αδίκων χαρακτηρίζεται από τον υπουργό Οικονομικών ως «κοινωνική δικαιοσύνη» μόνο και μόνο επειδή «τσεκουρώνονται» τα εισοδήματα όλων με… ισοτιμία!

Ως «τυράκι» προκειμένου να συμμορφωθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με τη φοροκαταιγίδα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, μπήκε η απαλλαγή από το 50% ενός άδικου και ληστρικού χαρατσιού που αποτελεί το τέλος επιτηδεύματος, από το 2024. Δηλαδή «ξηλώνουν» κατά το ήμισυ ένα παράλογο χαράτσι που ισχύει από την εποχή των μνημονίων και οι ελευθεροεπαγγελματίες θα πρέπει να πουν και… «ευχαριστώ» επειδή δεν η κυβέρνηση τους «χαρατσώνει» λίγο… λιγότερο, ενώ θα τους φορολογεί πολύ περισσότερο!

Με αυτήν την πλασματική εικόνα εισοδημάτων, το κράτος του χρόνου θα δημοσιεύσει στοιχεία όπου θα φαίνεται μια… θεαματική αύξηση τους, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά απαγόρευσε στον ελεύθερο επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο να έχουν επαγγελματικές αποτυχίες και χαμηλά εισοδήματα! Τους απαγόρευσε δηλαδή να είναι φτωχοί!

Και κάπως έτσι το Μαξίμου θα καγχάζει ότι έφερε την… ευημερία των εργαζομένων και τους ανέβασε τα εισοδήματα, αφού με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη όλοι πρέπει να δηλώνουν… πετυχημένοι επαγγελματίες, ασχέτως αν βγάζουν τον μήνα ή είναι κατεστραμμένοι οικονομικά. Δημιουργική… λογιστική από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει βαλθεί να ρουφήξει όσο «αίμα» έχει απομείνει στους φορολογούμενους πολίτες μικρών και μεσαίων εισοδημάτων…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σάλος για τη φοροκαταιγίδα Μητσοτάκη που έβαλε στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τους απαγόρευσαν να είναι φτωχοί!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.