ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν Σήμερα 30/12: Χαράσσεται η Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία

Έξι τουρκοκυπριακοί θύλακοι στη μεγαλόννησο, μετά τις δικοινοτικές ταραχές
Σαν Σήμερα 30/12: Χαράσσεται η Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία

Σαν Σήμερα 30/12: Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου. Λέγεται και «Γραμμή Αττίλα» μετά το 1974 και εκτείνεται σε μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων.

Η «Πράσινη Γραμμή» χωρίζει τη Λευκωσία σε δύο τομείς, καθιστώντας τη σήμερα τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

Η ιστορία της ξεκινά το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου 1963, όταν από ένα φαινομενικά ασήμαντο επεισόδιο ξέσπασαν δικοινοτικές ταραχές μεγάλης έντασης και έκτασης, με την Τουρκία να απειλεί με επέμβαση στη Μεγαλόνησο.

Η σύρραξη αυτή έδωσε την αφορμή στη Μεγάλη Βρετανία να επιβάλει ένα από τα παλιά της σχέδια, τον διαχωρισμό μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών περιοχών.

Η σχετική συμφωνία (σε συνεννόηση με την Αθήνα και την Άγκυρα), που σήμανε και την παύση των εχθροπραξιών, υπεγράφη στις 30 Δεκεμβρίου 1963 στη Λευκωσία από τον βρετανό υπουργό Αποικιών Ντάνκαν Σάντις, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δρα Φαζίλ Κιουτσούκ, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Τουρκοκυπριακής Κοινοτικής Συνέλευσης Ραούφ Ντεκτάς.

Η οριοθέτηση της διαχωριστικής γραμμής ανατέθηκε στον βρετανό υποστράτηγο Πίτερ Γιανγκ, ο οποίος τη χάραξε πάνω στο χάρτη με ένα πράσινο μολύβι. Έτσι, τη γνωρίζουμε σήμερα ως «Πράσινη Γραμμή». Σκοπός της ήταν να αποτρέψει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και η φύλαξή της ανατέθηκε στους κυανόκρανους του ΟΗΕ.

Η «Πράσινη Γραμμή» εκτεινόταν αρχικά στη Λευκωσία και χώριζε την πρωτεύουσα της Κύπρου σε δύο τομείς. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και οριοθέτησε τους έξι τουρκοκυπριακούς θύλακες, που δημιουργήθηκαν μετά τα αιματηρά επεισόδια του Δεκεμβρίου. Η ένταση χαλάρωσε σε μεγάλο βαθμό το 1968, όταν άρχισαν οι δικοινοτικές συνομιλίες μεταξύ του Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Με την ευκαιρία αυτή, άνοιξαν οι οδοί Λήδρας και Ερμού, ώστε να εξυπηρετούνται οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονταν στον ελληνοκυπριακό τομέα.

Η δολοφονία του Τάσσου ΙσαάκΗ σταδιακή πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο κοινοτήτων διακόπηκε απότομα στις 15 Ιουλίου 1974, με το ελλαδικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε. Μετά τον «Αττίλα 2» (14 Αυγούστου 1974), η «Πράσινη Γραμμή» επεκτάθηκε σε μήκος 300 χιλιομέτρων, χωρίζοντας τις κατεχόμενες και τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Κατά πλάτος της «Πράσινης Γραμμής» δημιουργήθηκε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που ποικίλλει από λίγα μέτρα στη Λευκωσία έως κάποια χιλιόμετρα κοντά στο χωριό Αθιένου και επιτηρείται από τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά μήκος της «Πράσινης Γραμμής» έχουν σημειωθεί κατά καιρούς επεισόδια ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Τα σοβαρότερα έγιναν το καλοκαίρι του 1996. Στις 11 Αυγούστου ελληνοκύπριοι διαδηλωτές εισήλθαν στη Νεκρή Ζώνη στην περιοχή της Δερύνειας, παρά την απαγόρευση εισόδου. Δέχθηκαν επίθεση από τουρκοκύπριους πολίτες και αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου ο 24χρονος Τάσσος Ισαάκ. Τρεις μέρες αργότερα, ένας άλλος ελληνοκύπριος ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού σκοτώθηκε από πυρά τουρκοκυπρίων, καθώς προσπαθούσε να ανέβει στον ιστό και να κατεβάσει μια τουρκική σημαία, σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του εξαδέλφου του Τάσσου Ισαάκ.

Τον Απρίλιο του 2003 η τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση» αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευση προς τα Κατεχόμενα και έως σήμερα έχει ανοίξει πέντε πύλες εισόδου κατά μήκος της «Πράσινης Γραμμής». Στις 9 Μαρτίου 2007 κατεδαφίστηκε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα για την αποστρατιωτικοποίηση όλης της Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ημέρα του αγέννητου παιδιού: Η πραγματικότητα που δεν ζούμε

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Eurostat: Το 46% των Ελλήνων δεν πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Eurostat: Το 46% των Ελλήνων δεν πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Απλησίαστο όνειρο οι διακοπές για 1 στους 2 Έλληνες - Εικόνα βαθιάς φτωχοποίησης - Χειρότερα νούμερα και από τη Βουλγαρία καταγράφει η χώρα μας

Κοινωνία
Κοινωνία: Η συγκινητική ανάρτηση του Νίκου Γαβαλά για τον Θάνο Αξαρλιάν

Η συγκινητική ανάρτηση του Νίκου Γαβαλά για τον Θάνο Αξαρλιάν

Με ανάρτηση του στα σόσιαλ, ο Νίκος Γαβαλάς θυμήθηκε τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν από τη 17 Νοέμβρη σαν σήμερα

Κοινωνία
Κοινωνία: Ντροπή: Διώχνουν οικογένειες πλημμυροπαθών στη δομή του Κουτσόχερου Λάρισας για να «βολέψουν» λαθρομετανάστες από Λιβύη!

Ντροπή: Διώχνουν οικογένειες πλημμυροπαθών στη δομή του Κουτσόχερου Λάρισας για να «βολέψουν» λαθρομετανάστες από Λιβύη!

Ανεπιθύμητοι οι Έλληνες στη χώρα τους - Με απόφαση του Θάνου Πλεύρη, δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης σε 28 πληγέντες του «Ντάνιελ»!

Κοινωνία
Κοινωνία: Φοιτητικά σπίτια: Οι περιοχές με ενοίκια χρυσάφι – Ποιες να αποφύγετε

Φοιτητικά σπίτια: Οι περιοχές με ενοίκια χρυσάφι – Ποιες να αποφύγετε

Η φοιτητική στέγη μετατρέπεται σε πονοκέφαλο για χιλιάδες οικογένειες. Οι τιμές των ενοικίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις έχουν φτάσει σε επίπεδα απαγορευτικά, μετατρέποντας τη φοιτητική ζωή σε οικονομική πρόκληση.

Κοινωνία
Κοινωνία: Πασχάλης Τερζής: Ζωντανός και καλά στην υγεία του – Η πρώτη αντίδραση στις ψευδείς φήμες για τον θάνατό του

Πασχάλης Τερζής: Ζωντανός και καλά στην υγεία του – Η πρώτη αντίδραση στις ψευδείς φήμες για τον θάνατό του

Ο γνωστός τραγουδιστής συνεχίζει να ζει ήρεμα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Κοινωνία
Κοινωνία: Θερινές Εκπτώσεις 2025: Ξεκινούν τη Δευτέρα – Τι να προσέξετε, τι αλλάζει

Θερινές Εκπτώσεις 2025: Ξεκινούν τη Δευτέρα – Τι να προσέξετε, τι αλλάζει

Οι μειώσεις τιμών μπορούν να παρουσιάζονται με τρεις τρόπους.

Κοινωνία
Κοινωνία: Ο «Ρονάλντο», οι ζημιές στο λιμάνι και η παρεξήγηση με τον… Κριστιάνο

Ο «Ρονάλντο», οι ζημιές στο λιμάνι και η παρεξήγηση με τον… Κριστιάνο

Επικράτησε σύγχυση σχετικά με την ταυτότητα του σκάφους, καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι ανήκει στον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σοκ στο Κολωνάκι! Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε εστιατόριο, αρκετοί τραυματίες

Σοκ στο Κολωνάκι! Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε εστιατόριο, αρκετοί τραυματίες

Σοβαρό περιστατικό στο Κολωνάκι με αυτοκίνητο να πέφτει πάνω σε εστιατόριο που ήταν γεμάτο με κόσμο

Κοινωνία
Κοινωνία: Porto Carras: Πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο εμβληματικό συγκρότημα της Χαλκιδικής – Νέος σταθμός για την κρουαζιέρα στη Βόρεια Ελλάδα

Porto Carras: Πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο εμβληματικό συγκρότημα της Χαλκιδικής – Νέος σταθμός για την κρουαζιέρα στη Βόρεια Ελλάδα

Η επιτυχής αυτή πρωτοβουλία, που στηρίζεται σε υποδομές και σχεδιασμό πολλών ετών, αναμένεται να έχει θετικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία.

Κοινωνία