ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνταγές για ασθενείς με Covid-19 που έχασαν γεύση και όσφρηση

Ασθενείς, που διαγνώστηκαν με Covid-19 μπορεί να χάνουν την αίσθηση γεύσης και όσφρησης, ενίοτε με αόριστη διάρκεια και κατά συνέπεια να μην απολαμβάνουν για λίγο το φαγητό, αν όχι για πάντα.

Ασθενείς, που διαγνώστηκαν με Covid-19 μπορεί να χάνουν την αίσθηση γεύσης και όσφρησης, ενίοτε με αόριστη διάρκεια και κατά συνέπεια να μην απολαμβάνουν για λίγο το φαγητό, αν όχι για πάντα.
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ασθενείς, που διαγνώστηκαν με Covid-19 μπορεί να χάνουν την αίσθηση γεύσης και όσφρησης, ενίοτε με αόριστη διάρκεια και κατά συνέπεια να μην απολαμβάνουν για λίγο το φαγητό, αν όχι για πάντα.

Δύο σεφ από τη Βρετανία, οι Ryan Riley και Kimberley Duke αποφάσισαν να γράψουν ένα βιβλίο μαγειρικής για να βοηθήσουν τους ασθενείς Covid-19 να απολαύσουν ξανά το φαγητό.

Το Taste & Flavour περιλαμβάνει 18 συνταγές για ανθρώπους που έχασαν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης λόγω κορονοϊού.

Το 2019, οι δυο τους ίδρυσαν την Life Kitchen, μια δωρεάν σχολή μαγειρικής για καρκινοπαθείς, των οποίων εξαφανίστηκε η γεύση. Καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της Covid-19, αποφάσισαν να επεκτείνουν τον τομέα τους σε ένα δωρεάν βιβλίο συνταγών με αφορμή την πανδημία.

Οι Riley και Duke έχασαν αμφότεροι τους γονείς τους από καρκίνο. «Έβλεπα τη μητέρα μου να περνάει όλη τη θλίψη και τον πόνο του να μην μπορεί να φάει», είπε ο Riley στο Insider.

Ωστόσο η δημιουργία του βιβλίου δεν ήταν απλή υπόθεση, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν κάτι που ονομάζεται «παροσμία», ήτοι διαστρεβλώνεται η αίσθηση της γεύσης αντί να χάνεται. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως το 80% της γεύσης πηγάζει από την όσφρηση, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή στη μυρωδιά επηρεάζει επίσης την αντίληψη της γεύσης.

Σε κάποιους ασθενείς με παροσμία, ο καφές μπορεί να μυρίζει σαν σκουπίδια και τα αυγά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψητό κρέας και τα καρύδια ενδέχεται να φαντάζουν «απωθητικά, σχεδόν σαν σάπιο κρέας» στους γευστικούς κάλυκες, εξηγεί ο Riley.

Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι όμως δυο βασικά συστατικά σε πολλά πιάτα, οπότε οι Riley και Duke τα «αντικατέστησαν» με άλλες δυνατές γεύσεις όπως miso, μανιτάρια, παρμεζάνα και σάλτσα σόγιας.

Αφού πειραματίστηκαν με σχεδόν 300 συνταγές, κατέληξαν σε 18, που διατίθενται είτε με δωρεάν αποστολή του βιβλίο εντός Βρετανίας είτε κάνοντας download από εδώ ένα δωρεάν ψηφιακό αντίτυπο.

Exit mobile version