Παρά τον κακό καιρό, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν δυναμική πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας την αξιοπρέπεια τους πίσω.

Παρά τον κακό καιρό, τα περήφανα γηρατειά πραγματοποίησαν δυναμική πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας την αξιοπρέπεια τους πίσω.

Συνταξιούχοι: Η ηλικιακή ομάδα που χτυπήθηκε από την πανδημία περισσότερο από κάθε άλλη, οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, δεν φτάνει που χτυπήθηκαν αλύπητα από τον κορονοϊό, έχουν και να αντιμετωπίσουν την κοροϊδία της κυβέρνησης που επιμένει να τους αφήνει με συντάξεις – ψίχουλα.

Οι… αστραφτερές κυβερνητικές υποσχέσεις αποδείχθηκαν άνθρακες, αφού τα πολυδιαφημισμένα αναδρομικά που περίμεναν οι συνταξιούχοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν ούτε τα… 8 ευρώ μηνιαίως. Η ακρίβεια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με την πανδημία και με την ανέχεια.

Δυναμική πορεία παρά τη βροχή

Έτσι οι περήφανοι «βετεράνοι» της κοινωνίας αποφάσισαν να διεκδικήσουν το δίκιο τους στους δρόμους της Αθήνας, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η πανελλαδική συγκέντρωση ξεκίνησε από τις 11:30 το πρωί από την πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια οι συνταξιούχοι κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου.

H πορεία διαμαρτυρίας διοργανώθηκε με απόφαση της Ομοσπονδίας του ΠΑΣΣΕΑΤ, με τη συμμετοχή πολλών ενώσεων (Δημοσίου – OAEE – ΙΚΑ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ Δικηγόρων – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ).

Τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης των συνταξιούχων είναι η αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 600 ευρώ, η επιστροφή των αναδρομικών χωρίς «παρενθέσεις» και προαπαιτούμενα,  οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και η δημιουργία δημόσιων δομών οίκων ευγηρίας.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μεριμνά να κάνει σοβαρές προσλήψεις προσωπικού για το ΕΣΥ, άλλα και με πρόσχημα την καταπολέμηση της πανδημίας έβαλε «στον πάγο» χιλιάδες υγειονομικούς που μπήκαν σε αναστολή, δημιουργώντας τεράστια κοινά στη δημόσια υγεία και ανοίγοντας την κερκόπορτα για περεταίρω ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Λέγεται πως η ποιότητα ενός κράτους φαίνεται από το πώς μεταχειρίζεται τους ηλικιωμένους του, και αν το λάβουμε σοβαρά υπόψιν αυτό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει ένα παντελώς ανάλγητο κράτος που στα πλαίσια του ανελέητου νεοφιλελευθερισμού, θεωρεί τους συνταξιούχους ως «βαρίδια» της κοινωνίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Ασφαλώς, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν παρέλειψε να παρατάξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να επιβλέπουν τη πορεία διαμαρτυρίας, λες και οι συνταξιούχοι αποτελούν… απειλή για την έννομη τάξη του πρωθυπουργού. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα έχουμε θλιβερή παράδοση (και επί άλλων κυβερνήσεων) με τη συμπεριφορά υπουργείων Δημόσιας Τάξης, ενάντια σε ανυπεράσπιστους ηλικιωμένους.

Ολόκληρη η ουσία του δίκαιου αγώνα που δίνουν οι συνταξιούχοι, περιέχεται στις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμου Κουμπούρη:

 «Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας. Μπορεί ο καιρός να μη μας κάνει το χατίρι, αλλά δεν υποχωρούμε από τις αγωνιστικές να δίνουμε τη μάχη. Χιλιάδες συνταξιούχοι βροντοφωνάζουν: Θα διεκδικήσουμε σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι με τα ψίχουλα που μας πετάνε. Οι αυξήσεις των τιμών αφαιρούν ένα σημαντικό μέρος από τις ήδη πενιχρές συντάξεις. Με συνέπεια, θα παλέψουμε μαζί με το εργατικό κίνημα, για εμάς, για τα παιδιά μας, τη μία γενιά που έρχεται να ζήσει σε χειρότερες συνθήκες από εμάς».