ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Έρχεται αύξηση ορίων ηλικίας πιο νωρίς απ’ οτι φανταζόμασταν

Σήμα για αύξηση των ορίων ηλικίας στην Ελλάδα κατά τα επόμενα έτη αποστέλλει ο ΟΟΣΑ.
Συντάξεις: Έρχεται αύξηση ορίων ηλικίας πιο νωρίς απ’ οτι φανταζόμασταν

Πριν από λίγες ημέρες διαβάσατε στο Sportime πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο κομμάτι πάντως, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επισημαίνει την ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας κατά περίπου μια τριετία τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεσή του τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8 χρόνια έως το 2050. Λόγος της παραπάνω αύξησης είναι η σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.

«Η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης – δηλαδή η ηλικία στην οποία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος που εισήλθε στην αγορά εργασίας στα 22 μετά από πλήρη καριέρα χωρίς οποιαδήποτε μείωση στη σύνταξή του – αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια στη Δανία και την Εσθονία από το 2021 έως το 2050 και κατά 2,8 και 2,5 χρόνια στην Ελλάδα και την Ιταλία, αντίστοιχα», αναφέρει η έκθεση.

Την τρέχουσα στιγμή το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης είναι τα 62 χρόνια για κάποιον που εργάζεται από 22 ετών, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί πάνω από τα 63 χρόνια το 2035 και να πλησιάσει τα 65 χρόνια το 2050.

Τι προβλέπει το πλαίσιο στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα (ν. 3863/2010) προβλέπει από το 2010 πως από 1/1/2021 ξεκινά η πρώτη διαδικασία αναπροσαρμογής των ορίων ηλικίας με σημείο αναφοράς τα 65 έτη και βάσει της μεταβολής στο προσδόκιμο ζωής τη δεκαετία 2010 – 2020. Η ίδια ρύθμιση αναφέρει πως από 1/1/2024 τα όρια ηλικίας ανακαθορίζονται ανά τριετία με βάσει πάντα το προσδόκιμο ζωής.

Φέτος, ωστόσο, δεν εκκίνησε η διαδικασία, πιθανότατα επειδή το ανώτατο όριο ηλικίας των 65 ετών έχει ήδη – στο μεταξύ – αυξηθεί στα 67 έτη. Την ίδια στιγμή, είναι αμφίβολο αν η οικονομική κρίση και ο κορονοιός επέτρεψαν την δεκαετία 2010 – 2020 την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης, από το 2024 θα πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία αύξησης των ορίων ηλικίας ανά 3ετία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συντάξεις: Έρχεται αύξηση ορίων ηλικίας πιο νωρίς απ’ οτι φανταζόμασταν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.