ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Πώς θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά αγρότες και επαγγελματίες

Δείτε αναλυτικά πώς θα λάβουν υψηλότερη σύνταξη αγρότες και επαγγελματίες
Συντάξεις: Πώς θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά αγρότες και επαγγελματίες

Συντάξεις: Έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου έχουν τη δυνατότητα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να επιλέξουν υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία για το 2024, εξασφαλίζοντας αυξημένη σύνταξη έως και 1.000 ευρώ.

Φέτος, οι εισφορές για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες (κλάδων σύνταξης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ περιοχών) θα είναι αυξημένες κατά 3,46%.
Όσοι δεν υποβάλουν αίτηση δήλωσης επιλογής μεταβολής, θα παραμείνουν, για το τρέχον έτος, στην κατηγορία που ήταν και πέρυσι.

Στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ υπάρχει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία για το 2024. Η πρώτη αποπληρωμή των νέων εισφορών θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει η RealNews, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας ότι όσο χαμηλότερες είναι οι εισφορές τόσο χαμηλότερη θα είναι και η σύνταξη. Υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές προκύπτουν από την επιλογή της τρίτης ασφαλιστικής κατηγορίας και πάνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, το 90% των 1,3 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών επιλέγει χαμηλές ει σφορές που οδηγούν σε χαμηλές μελλοντικές συντάξεις, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των μη μισθωτών, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία αυξάνονται σχεδόν κατά 8 ευρώ τον μήνα ή 95,52 ευρώ τον χρόνο.

Στην περίπτωση που κάποιος μη μισθωτός ασφαλισμένος καταβάλλει εκτός από εισφορές για κύρια σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, τότε για την πρώτη κατηγορία θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον κάτι παραπάνω από 10 ευρώ τον μήνα και συγκεκριμένα 311,95 ευρώ, όταν το 2023 πλήρωνε 301,54 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τους αγρότες, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία διαμορφώνεται για το νέο έτος στα 141,8 ευρώ, αυξημένη κατά 4,74 ευρώ τον μήνα ή 56,88 ευρώ ετησίως.

Συντάξεις: Πώς θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά αγρότες και επαγγελματίες

Η σύνταξη υπολογίζεται με τον μέσο όρο των εισφορών που έχει καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας από το 2002 μέχρι τον χρόνο που συνταξιοδοτείται, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που ξεκινά να ασφαλίζεται σήμερα θα λάβει σύνταξη με βάση τον μέσο όρο εισφορών του συνόλου του ασφαλιστικού βίου.

Οι ασφαλισμένοι που επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία θα πρέπει να αναλογιστούν ότι από τα 238,22 ευρώ για τη σύνταξή τους υπολογίζονται μόνο τα 175,83 ευρώ τον μήνα, ενώ για την έκτη κατηγορία από τα 642,09 ευρώ υπολογίζονται τα 567,19 ευρώ.

Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, η σύνταξη που θα λάβει κάποιος μετά από 40 έτη ασφάλισης, έχοντας επιλέξει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης του την πρώτη, χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα ξεπερνά τα 880 ευρώ.

Κάποιος που επιλέγει την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει σύνταξη περίπου 1.100 ευρώ, εφόσον διατηρήσει την ίδια κατηγορία για το σύνολο του ασφαλιστικού του βίου.

Τέλος, αν κάποιος επιλέξει την ανώτερη, δηλαδή την έκτη ασφαλιστική κατηγορία, μετά από 40 έτη ασφάλισης, διατηρώντας την ίδια κατηγορία, θα λάβει σύνταξη περίπου 1.800 ευρώ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συντάξεις: Πώς θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά αγρότες και επαγγελματίες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.