ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θρήνος στην Πάτρα για τον 29χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε σε καταδίωξη 20χρονου Ρομά – Έκθετος ο Γ.Οικονόμου μιλά πάλι για «πανδημία βίας»

Άλλος ένας αστυνομικός σκοτώθηκε για το τίποτα, σε μια χώρα που έχει γίνει «Κολομβία» - Ανίκανος να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα των Ρομά, ο Γ. Οικονόμου
Θρήνος στην Πάτρα για τον 29χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε σε καταδίωξη 20χρονου Ρομά – Έκθετος ο Γ.Οικονόμου μιλά πάλι για «πανδημία βίας»

Θρήνο στην κοινωνία της Πάτρας, αλλά και θλίψη στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει ο τραγικός θάνατος του 29χρονου αστυνομικού, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια καταδίωξης στον Ασπρόπυργο, τα ξημερώματα της Δευτέρας (18/12). Όπως μετέδωσε το τοπικό μέσο thebest.gr, πρόκειται για τον 29χρονο Χρήστο Κουρουνιώτη.

Ο 29χρονος καταγόταν από την Πάτρα ενώ η οικογένειά του, η οποία έχει ακόμη έναν γιο, επίσης αστυνομικό που υπηρετεί στην Πάτρα, μεταβαίνει στην Αθήνα. Άλλος ένας αστυνομικός ήρθε να προστεθεί στη μακάβρια λίστα των θυμάτων που εν ώρα υπηρεσίας σκοτώνονται σε μία χώρα που πλέον χαρακτηρίζεται ως «Κολομβία» των Βαλκανίων.

Με το να έχει παγιωθεί ένα καθεστώς ανομίας και ατιμωρησίας στις τάξεις των παραβατικών Ρομά, καθημερινά οι αστυνομικοί φλερτάρουν με τον θάνατο σε επικίνδυνες καταδιώξεις. Ειδικά στις περιοχές της δυτικής Αττικής οι πολίτες αισθάνονται πως δεν ζουν σε μια χώρα που προστατεύεται από νόμους, άλλα σε ένα «φαρ ουέστ» όπου επιβάλλεται ο «νόμος» της παρανομίας από συμμορίες Ρομά. Και σε αυτό το όργιο εγκληματικότητας, αστυνομικοί με «τρεις και εξήντα» παίζουν τη ζωή τους «κορώνα – γράμματα», για να προστατέψουν τις περιουσίες των πολιτών.

Χωρίς να υπάρχει επαρκής εκπαίδευση και αυστηρό πρωτόκολλο που να ακολουθείται στις καταδιώξεις, συχνά αυτές καταλήγουν σε τραγωδίες. Αυτό ακριβώς έγινε και με τον 29χρονο αστυνομικό που ξεκίνησε την υπηρεσία του για μία ακόμη μέρα, και τελικά ήταν η τελευταία του.

Πως έγινε η τραγωδία

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 4 τα ξημερώματα, όταν το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχτηκε κλήση για απόπειρα κλοπής σταθμευμένου οχήματος από την περιοχή της Νίκαιας. Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί, και μόλις οι Ρομά τους αντιλήφθηκαν, ο ένας διέφυγε με το δικό του όχημα και ο άλλος με το κλεμμένο αυτοκίνητο.

Ακολούθησε καταδίωξη μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στον Ασπρόπυργο. Στο ύψος της Λίμνης Κουμουνδούρου ο προπορευόμενος δράστης κατάφερε να στρίψει και να διαφύγει, ο 20χρονος συνεργός του όμως – που οδηγούσε το κλεμμένο αυτοκίνητο – συνέχισε την πορεία του, με τους αστυνομικούς να συνεχίζουν να τον καταδιώκουν.

Σε κάποια στιγμή της καταδίωξης, ο δράστης έκανε μια απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με έναν επικίνδυνο ελιγμό και προσέκρουσε σε τοιχίο. Ο αστυνομικός που οδηγούσε το περιπολικό πάτησε απότομα φρένο για να αποφύγει το όχημα του δράστη, και ο 29χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που βρισκόταν πίσω από το περιπολικό, δεν πρόλαβε να φρενάρει και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στο πίσω μέρος του περιπολικού. Η τραγική κατάληξη ήταν ότι ο 29χρονος αστυνομικός κατέληξε λίγη ώρα αργότερα στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ο 32χρονος συνάδελφός του τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου έχει διασωληνωθεί.

Άλλη μια οικογένεια βυθίστηκε στο πένθος για το «τίποτα», επειδή το κράτος αντιμετωπίζει τους αστυνομικούς ως αναλώσιμους. Τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών καταγγέλλουν ότι βρίσκουν μπροστά τους, τους ίδιους εγκληματίες Ρομά, αφού τη μία μέρα τους συλλαμβάνουν και μετά από ένα διάστημα κυκλοφορούν πάλι ελεύθεροι. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών, ο ένας εκ των δραστών της ληστείας που έχει συλληφθεί είναι «Ρομά από την περιοχή της Νίκαιας».

Για άλλη μια φορά αποποιήθηκε τις ευθύνες ο Γ. Οικονόμου

Τραγική ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, που για καλύψει την ανικανότητά του στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, έκανε λόγο για… «πανδημία βίας και παραβατικότητας που μαστίζει το δυτικό κόσμο»! Είναι η γνωστή τακτική που ακολουθεί ο Γιάννης Οικονόμου, της υπεργενίκευσης δηλαδή, και διεθνοποίησης ενός εγχώριου φαινομένου, για να αποποιηθεί της ευθύνες.

Τα ίδια ακριβώς είχε πει ο υπουργός και για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή με τον «στρατό» των χούλιγκανς που ήρθε ανενόχλητος από την Κροατία, αλλά και για τον αστυνομικό που χαροπαλεύει από τη φωτοβολίδα που δέχτηκε στον μηρό, στα επεισόδια στου Ρέντη. Για τον Γιάννη Οικονόμου πάντα φταίει μια… πανδημία βίας που μας έχει πλήξει, γενικά και αόριστα.

Σαν να είναι δηλαδή… φυσικό φαινόμενο η εγκληματικότητα, και να μην έχει συγκεκριμένα αίτια και αφετηρίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μια εξόχως υποκριτική στάση, αφού η εγκληματική δράση των Ρομά, που είναι γνωστότατη στο υπουργείο Προ.Πο., δεν αποτελεί διεθνές φαινόμενο, αλλά εγχώρια μάστιγα δεκαετιών, που καμία κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να αντιμετωπίσει.

Είτε από έλλειψη εκπαίδευσης, είτε από απειρία, είτε από έλλειψη σχεδίου, ο δρόμος βάφεται με αίμα σε τέτοιου είδους καταδιώξεις. Και το υπουργείο Προ.Πο., δεν μπορεί να προσποιείται ότι δεν φέρει καμία ευθύνη από τη στιγμή που υπάρχει ανοχή και ατιμωρησία στην εγκληματικότητα των Ρομά.

Πολύ θλιβερό έως και εξοργιστικό, να ακούει η χαροκαμένη οικογένεια του 29χρονου Χρήστου από τον αρμόδιο Υπουργό, ότι έχασε τη ζωή του για μία… πανδημία…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θρήνος στην Πάτρα για τον 29χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε σε καταδίωξη 20χρονου Ρομά – Έκθετος ο Γ.Οικονόμου μιλά πάλι για «πανδημία βίας»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.