ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσιόδρας: Εμφανίστηκε σε ενημέρωση μετά από 70 ημέρες!

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην επιστροφή του κατά τη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε μετά από 70 ημέρες στην απογευματινή ενημέρωση και μίλησε αναλυτικά για την πορεία του κορονοϊού, μετά τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. «Η κατάσταση μπορεί...
Τσιόδρας: Εμφανίστηκε σε ενημέρωση μετά από 70 ημέρες!

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην επιστροφή του κατά τη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε μετά από 70 ημέρες στην απογευματινή ενημέρωση και μίλησε αναλυτικά για την πορεία του κορονοϊού, μετά τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.

«Η κατάσταση μπορεί εύκολα να μας ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η ενημέρωση κρίθηκε απαραίτητη για να δοθούν απαντήσεις σε επιστημονικά θέματα και να μπει πλαίσιο ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Χαρακτήρισε την πανδημία «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαρδαλιάς: Δεν τίθεται θέμα επαναφοράς των SMS

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει συνεχώς και η οποία, όπως τόνισε, προσπαθεί να εισηγείται στο υπουργείο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η Επιτροπή έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για τη χρήση των μασκών και την ωφέλεια τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό τόνισε ότι αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών εστιών στην πατρίδα μας, ενώ απέδωσε την άνοδο των κρουσμάτων στους πιο στοχευμένους ελέγχους, στην αύξηση της μετακίνησης του πληθυσμού και στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού όταν δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κρούσματα που προέκυψαν μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Όπως είπε επίσης ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες και ένα σημαντικό μέρος είναι ασυμπτωματικοί, γεγονός που πρόσθεσε ότι ενδεχομένως σχετίζεται με την αύξηση των ελέγχων και της ιχνηλάτησης επαφών, αλλά και την αύξηση του τουρισμού. «Έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων, γεγονός που είναι λογικό με βάση το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά ανεβαίνει και ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων», τόνισε, σημειώνοντας ότι τον Ιούλιο μόνο το 10% των κρουσμάτων ήταν εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα ήταν εγχώρια.

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι «θετικό πως δεν έχει εμφανιστεί πίεση στα συστήματα υγεία», τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν επιθετική αύξηση των κρουσμάτων.

«Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν διαφαίνεται αύξηση του δείκτη μετάδοσης Ρ πάνω από τη μονάδα (1), γεγονός θετικό. Η υπέρβαση της μονάδας θα σήμερα εκθετική αύξηση, και θα ήταν καταστροφική», είπε.

Προειδοποίησε, πάντως, ότι ο δείκτης μετάδοσης μπορεί να ξεπεράσει τη μονάδα, προσθέτοντας: «Πρέπει να ρίξουμε το Ρ κάτω από το 1».

«Η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας. Δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, όμως ο κίνδυνος είναι ορατός. Από τη συμπεριφορά μας εξαρτάται να μην έχουμε επιθετική αύξηση του ιού. Χρειάζεται προσοχή. Είναι θετικό πως οι περισσότερες δραστηριότητές μας είναι σε εξωτερικούς χώρους και έχουμε εκπαιδευτεί», τόνισε.

«Υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Αν συνεχίζουμε έτσι, το Ρ θα είναι πάνω από 1. Κρούω το καμπανάκι του κινδύνου». Σημείωσε πως παρατηρείται μετατόπιση θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες, ενώ από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, το 24% των κρουσμάτων ήταν ασυμπτωματικά.

«Το σίγουρο είναι πως η μάσκα προστατεύει, προστατεύει και τους δύο που τη φορούν. Πλέον το μήνυμα είναι πως φοράω τη μάσκα για να προστατέψω και τον άλλον, και τον εαυτό μου. Πρέπει όμως να γίνεται σωστή χρήση της μάσκας».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ακόμη πως δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται, υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα» είπε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τσιόδρας: Εμφανίστηκε σε ενημέρωση μετά από 70 ημέρες!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.