ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσίπρας: «Διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά»

Συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Τσίπρας: «Διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά»

Τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποφεύχθηκε μια σειρά κινδύνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα είπε “όχι” σε μία Ευρώπη- φρούριο, αλλά η Σύνοδος κατέληξε σε ένα συμβιβασμό για αλληλεγγύη…. α λα καρτ, λόγω Ιταλίας, η οποία έβαλε βέτο και στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Είχαμε μια πολύ δύσκολη σύνοδο Κορυφής, φαίνεται ότι δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές.

Αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28.

Η Ε.Ε. είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: Μια ακραία συντηρητική, σωβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική ουμανιστική.

Αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τους κινδύνους που αποφεύχθηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε τα εξής:

-Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

-Επίσης ο κίνδυνος που απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

-Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Schengen.

Το ΦΠΑ στα νησιά και το προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Είπε ότι αυτή η ρύθμιση θα διαρκεί για το διάστημα που διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία με Μέρκελ-Σάντσεθ που έκλεισε λίγο νωρίτερα για επιστροφές αιτούντων άσυλο από Γερμανία σε Ελλάδα και Ισπανία.

Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης δεσμεύθηκε άμεσα να ξεπαγώσει τα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών που μέλη της βρίσκονται σε Γερμανία και Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν θα επιβαρυνθεί με επιπλέον πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για τον IGB

Η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά επίσημη πρόσκληση στη “Διαδικασία του Βερολίνου” και θα παραβρεθεί, μετά από πρόσκληση της Βρετανίδας πρωθυπουργού στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Η χώρα στις 7 Ιουλίου θα υποβάλει αίτηση προκειμένου να συμμετάσχει στην κινεζική πρωτοβουλία 16+1 με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε πολιτική δήλωση υποστήριξης (political agreement of support) για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB που συνδέει Ελλάδα- Βουλγαρία, οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν ως το τέλος του 2018 και θα ολοκληρωθούν το 2020.

Το τέλος του ελληνικού προγράμματος και το Σκοπιανό

«Η σύνοδος κορυφής των χωρών της ευρωζώνης χαιρετίζει την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 για την τελική εκταμίευση της χρηματοδότησης του ESM προς την Ελλάδα και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ολοκληρώνουν επιτυχώς τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» την απόφαση του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, ευχαρίστησε το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πλέον τον πρώτο λόγο στα μέτρα.

Τέλος για την ΠΓΔΜ είπε ότι θα ενταχθεί σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ μόνο όταν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, ενώ επεσήμανε ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα των κατοίκων της γειτονικής χώρας θα τους αναφέρει «Μακεδόνες-Πολίτες της Β. Μακεδονίας» αντί για «Μακεδόνες» που τους χαρακτήριζε μέχρι πρότινος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε πρόσφατες δηλώσεις ο Ζόραν Ζάεφ και η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ αναγνώρισαν ότι είναι Σλάβοι και υπογράμμισαν ότι δεν έχουν εδαφικές ή άλλες διεκδικήσεις από την Ελλάδα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τσίπρας: «Διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.