ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεφτίλα! Έκλεψαν την χάλκινη προτομή του Στέλιου Καζαντζίδη στη Νέα Ιωνία!

Ντροπή για τον πολιτισμό μας. Άγνωστοι έκλεψαν την προτομή του αείμνηστου τραγουδιστή, εκτιμώντας το βάρος της σε... χαλκό.
Ξεφτίλα! Έκλεψαν την χάλκινη προτομή του Στέλιου Καζαντζίδη στη Νέα Ιωνία!

Εξαφανίστηκε η προτομή του Καζαντζίδη: Μια χώρα – ξέφραγο αμπέλι που δεν έχει μείνει ούτε ιερό, ούτε όσιο ακόμα και στις τιμές προς τους νεκρούς, φανερώνει η ντροπιαστική κλοπή της χάλκινης προτομής του Στέλιου Καζαντζίδη που βρισκόταν στη Νέα Ιωνία, μερικά μέτρα μακριά από το πατρικό σπίτι του αείμνηστου τραγουδιστή.

Με μια τραγική εικόνα βρέθηκαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι της περιοχής, βλέποντας το πρωί της Κυριακής το μαρμάρινο βάθρο του μνημείου να στέκει άδειο, και την προτομή του Στέλιου Καζαντζίδη να έχει κλαπεί. Μια προτομή που είχε στηθεί το 2001, λίγο καιρό μετά το θάνατο του μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή. To μνημείο έστεκε εκεί απείραχτο για 21 χρόνια, και είχε γίνει ορόσημο όχι μόνο για την οδό Αλαείας 31 όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Στέλιος Καζαντζίδης, άλλα για ολόκληρη τη Νέα Ιωνία, και για τους απανταχού θαυμαστές του «αηδονιού της προσφυγιάς».

Κι όμως κάποιοι επιτήδειοι δεν σεβάστηκαν ούτε τη μνήμη του νεκρού, ούτε την αγάπη του λαού προς αυτόν, ούτε τους νόμους του κράτους. Εκτίμησαν την προτομή όχι σύμφωνα με αυτά που συμβολίζει, άλλα σύμφωνα με το βάρος της, αφού ήταν φτιαγμένη από ατόφιο χαλκό. Εκτός από αφύλακτες εγκαταστάσεις, και ανυπεράσπιστα ηλεκτρολογικά δίκτυα, τώρα λεηλατούνται και μνημεία πολιτισμού από τις γνωστές συμμορίες.

Οι σύλλογοι «Στέλιος Καζαντζίδης» δήλωσαν την αγανάκτηση τους γι’ αυτό το ντροπιαστικό γεγονός, και δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από κατοίκους της Νέας Ιωνίας με τη θλιβερή εικόνα του μνημείου.

Η αδιαφορία του επιτελικού κράτους να περιορίσει την μικροεγκληματικότητα έχει δώσει θάρρος και θράσος στους επίδοξους ληστές, να ξαφρίζουν ακόμα και δημόσιους χώρους, αρπάζοντας αντικείμενα που βρίσκονται σε κοινή θέα. Φτάσαμε στο σημείο να μην έχει μείνει μνημείο που να μην έχει βανδαλιστεί ή να μην έχει γίνει βορά στα παράνομα παζάρια της μαύρης αγοράς.

«Την προτομή αυτή την είχε δημιουργήσει ένας κάτοικος της περιοχής προς τιμήν του Στέλιου μας. Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω αυτή την άθλια πράξη της κλοπής. Λυπάμαι πάρα πολύ» είπε η υπερήλικη νονά του Στέλιου Καζαντζίδη, Μαρία Κιουρτζόγλου, η οποία μένει στην ίδια περιοχή που έμενε και ο αείμνηστος τραγουδιστής.

Η ποιότητα ενός κράτους – εκτός από τον πολιτισμό που παράγει – φαίνεται και στον πολιτισμό που προστατεύει. Και σε αυτόν τον τομέα, η χώρα μας παρουσιάζει ένα τριτοκοσμικό πρόσωπο. Η παιδεία της διαφύλαξης των μνημείων δεν υφίσταται, ο σεβασμός προς τους εκλιπόντες δεν υπάρχει, και κυριαρχεί μια κουλτούρα ασυδοσίας όπου ο κάθε παράνομος μεταχειρίζεται τους δημόσιους χώρους σαν αποθήκη υλικών ή σαν «καμβά» για συνθήματα.

Μόνο η λέξη «ντροπή» μπορεί να περιγράψει τέτοια φαινόμενα.

 

Ντροπή για τον πολιτισμό μας. Άγνωστοι έκλεψαν την προτομή του αείμνηστου τραγουδιστή, εκτιμώντας το βάρος της σε... χαλκό.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ξεφτίλα! Έκλεψαν την χάλκινη προτομή του Στέλιου Καζαντζίδη στη Νέα Ιωνία!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.