ΚΟΣΜΟΣ

Αγγλία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών ο πληθωρισμός

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) αποκάλυψε την άνοδο, από 10,1% τον Σεπτέμβριο σε 11,1% τον περασμένο μήνα στην Αγγλία
Αγγλία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών ο πληθωρισμός

Αγγλία: Ο πληθωρισμός αυξάνεται πολύ περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι οικονομολόγοι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με άρθρο του SkyNews.

Κατά συνέπεια, συσσωρεύεται πίεση στην Τράπεζα της χώρας να διατηρήσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, προκειμένου να περιορίσει τη ζήτηση στην οικονομία.

Υπήρξε μεγάλο άλμα στον ρυθμό του πληθωρισμού, καταγράφοντας υψηλό 41 ετών, λόγω της τελευταίας αύξησης των λογαριασμών ενέργειας.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) αποκάλυψε την άνοδο, από 10,1% τον Σεπτέμβριο σε 11,1% τον περασμένο μήνα, καθώς το κόστος του φωτός και της θέρμανσης μεγάλωσε κι άλλο, παρά τη βοήθεια από την κυβερνητική εγγύηση τιμής ενέργειας που περιορίζει τις χρεώσεις χονδρικής για φυσικό αέριο και ρεύμα.

Τα τρόφιμα αναφέρθηκαν ως το άλλο σημαντικό στοιχείο που ενέτεινε την πληθωριστική πίεση τον Οκτώβριο, αυξάνοντας με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 1977.

Το ONS εκτίμησε ότι η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του πληθωρισμού 11,1% ήταν η υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 1981.

Πρόσθεσε ότι οι τιμές αυξήθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2022 (όσο αυξήθηκαν ολόκληρο το έτος έως τον Ιούλιο του 2021).

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού θα ανέλθει στο 10,7%, όμως, ο ίδιος εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσιος από τον ρυθμό αύξησης των μισθών.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ήταν ο κύριος μοχλός της κρίσης κόστους ζωής – ως επί το πλείστον συνεπεία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ζοφερό κι αβέβαιο, λοιπόν, το μέλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως εξάλλου συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτός ο χειμώνας προβλέπεται να είναι από τους πιο δύσκολους της τελευταίας 50ετίας στην ήπειρο.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg για την Αγγλία και κατ’ επέκταση το Ηνωμένο Βασίλειο

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ