ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ Γκέιτς: Έτσι θα αποτρέψουμε την επόμενη πανδημία

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, ο τερματισμός της απειλής των πανδημιών για πάντα είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος για την ανθρωπότητα. Διαβάστε πως μπορεί να γίνει αυτό.
Μπιλ Γκέιτς: Έτσι θα αποτρέψουμε την επόμενη πανδημία

Ο Μπιλ Γκέιτς παρουσίασε το βιβλίο του «Πως να αποτρέψουμε την επόμενη Πανδημία» και αναλύει τα βήματα που πρέπει να κάνει η ανθρωπότητα προκειμένου να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες.

Ο Γκέιτς συνθέτει ένα σχέδιο έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η εξάλειψη της απειλής μιας πανδημίας για την ανθρωπότητα μελλοντικά και μας το παρουσιάζει.

Αρχικά αναφέρεται στην πανδημία του Covid-19, τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 2 χρόνια, τι μάθαμε και τι κάναμε λάθος.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, για δεκαετίες όλοι έλεγαν στον κόσμο να προετοιμαστεί για μία πανδημία αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα για αυτό, κάτι το οποίο το πληρώσαμε με τον Κορονοϊό. Τονίζει την σημασία οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα από τώρα για την αντιμετώπιση μιας νέας πανδημίας.

Εξάλλου ο ίδιος ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται πως θα υπάρξει νέα πανδημία μετά τον Κορονοϊό, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του προ ολίγον ημερών ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα από τον Κορονοϊό».

Μπιλ Γκέιτς: Γνωρίστε την ομάδα GERM

Όπως αναφέρει ο Γκέιτς, η απουσία μία μόνιμης οργάνωσης εμπειρογνωμόνων που να εργάζονται κανονικά και όχι εθελοντικά σε έναν οργανισμό για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, είναι μεγάλο πλήγμα και κρίνεται αναγκαία η σύσταση μιας τέτοια οργάνωσης.

Μία συντονισμένη ομάδα έτοιμη να δώσει απαντήσεις και να ανταποκριθεί σε κάποια έξαρση άμεσα μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια.

Στο βιβλίο του ο Bill Gates προτείνει αυτή η ομάδα να ονομαστεί «GERM» από το «Global Epidemic Response and Mobilization—team» (Παγκόσμια Αντιμετώπιση και Κινητοποίηση Επιδημιών).

Η ομάδα GERM θα αποτελείται από άτομα από όλο τον κόσμο που διαθέτουν ευρύ φάσμα εξειδίκευσης κάτι το οποίο είναι σημαντικό για τον ίδιο. Επιδημιολογία, γενετική, συστήματα δεδομένων, διπλωματία, επιμελητεία, μοντελοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, επικοινωνίες και πολλά άλλα είναι μερικοί από τους τομείς που χρειάζονται.

Η ανάγκη να εμβολιαστεί ο κόσμος γρήγορα και όχι άνισα

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να λυθούν για την αποτροπή μιας πανδημίας. Όπως έχει παρατηρηθεί και με τον Κορονοϊό, το ένα πρόβλημα έγκειται στην τεράστια ανισότητα ως το ποιος λαμβάνει τα εμβόλια και ποιος όχι.

Η άλλη ανησυχία είναι στο πόσο γρήγορα δημιουργούνται τα εμβόλια και γίνονται διαθέσιμα στον κόσμο.

«Ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει ένα σοβαρό σχέδιο για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη διανομή νέων εμβολίων για την πρόληψη μιας άλλης πανδημίας. Πρέπει να είναι έτοιμος να παράγει αρκετά εμβόλια για όλους στον πλανήτη εντός έξι μηνών από την ανακάλυψη ενός νέου παθογόνου.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το πρώτο μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, σύμφωνα με τον Γκέιτς, ήταν η δημιουργία των πρώτων εμβολίων mRNA.

Το δεύτερο βήμα είναι να δοκιμαστούν και να εγκριθούν για χρήση σε ανθρώπους μετά την εφεύρεσή τους.

Το τρίτο βήμα, αφότου εγκριθεί το εμβόλιο, είναι να παρασκευαστεί αρκετά γρήγορα ώστε να προλάβει να σταματήσει το μεγάλο ξέσπασμα.

Το τέταρτο και τελευταίο βήμα στο παγκόσμιο σχέδιο  πρέπει να είναι η διασφάλιση ότι τα νέα εμβόλια θα μοιραστούν ίσα, και θα φτάσουν σε όλους όσους τα χρειάζονται, όχι μόνο στις πλούσιες χώρες.

Τα 3 βήματα που μπορούν να γίνουν τώρα σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς

1. Κατασκευή και παράδοση καλύτερων εργαλείων

Τα εμβόλια mRNA και η διάδοσή τους αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Ένα ακόμη καίριο βήμα είναι η δημιουργία  μιας ενός «αρχείου» αντιικών ενώσεων που έχουν σχεδιαστεί ώστε να επιτίθενται σε κοινούς αναπνευστικούς ιούς. Έτσι μαθαίνουμε έγκαιρα εαν υπάρχει κάποιο φάρμακο ήδη που μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο παθογόνο.

Επίσης, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά και άλλες υπολογιστικές μεθόδους.

«Ένας υπολογιστής θα μπορούσε γρήγορα να σαρώσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο ενός παθογόνου για να καταλάβει ποια φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά εναντίον του. Θα ήταν σε θέση να σας πει ποια φάρμακα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, να υπολογίσει πώς να τα βελτιώσει και, εάν είναι απαραίτητο, ακόμη και να σχεδιάσει νέα από την αρχή.», αναφέρει ο Γκέιτς

2. Βελτίωση στην παρακολούθηση της νόσου

Η δημιουργία της ομάδας GERM αποτελεί μεγάλο όπλο για να επιτευχθεί αυτό. Ωστόσο, η GERM είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ.

Ένα άλλο κρίσιμο βήμα είναι η βελτίωση των μητρώων και των ζωτικών στατιστικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Τα ανόμοια συστήματα παρακολούθησης ασθενειών στον κόσμο πρέπει επίσης να ενσωματωθούν, ώστε οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας να μπορούν να ανιχνεύουν γρήγορα παθογόνα.

3. Ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

Όπως φάνηκε και στον κορονοιό, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα συστήματα υγείας τα οποία πρέπει πλέον αν είναι πιο καλά προετοιμασμένα.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι δεν έχουν τη χρηματοδότηση, την ικανότητα ειδικών ή τα ιδρύματα που χρειάζονται για να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ανθρώπους.

Από την πλευρά τους, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα πρέπει να επικεντρωθούν στις δαπάνες για την υγεία που επιτυγχάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Διαβάστε περισσότερα για τις προτάσεις του Γκέιτς και αποκτήστε δωρεάν ένα κεφάλαιο από το νέο βιβλίο του στο gatesnotes.com/How-to-Prevent-the-Next-Pandemic.

Το βιβλίο του Μπιλ Γκέιτς «How to prevent the next pandemic» είναι πλέον διαθέσιμο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μπιλ Γκέιτς: Έτσι θα αποτρέψουμε την επόμενη πανδημία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις