ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Τι γίνεται στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών

Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί και σκορπίζει ανησυχία στους ειδικούς, αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ελάχιστα.
Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Τι γίνεται στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί και σκορπίζει ανησυχία στους ειδικούς, αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ελάχιστα.

Κορονοϊός: Βρετανική έρευνα έχει αναδείξει την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η μετάλλαξη Δέλτα.

Σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα, τη γνωστή «βρετανική» μετάλλαξη που διαδόθηκε ταχύτατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η «ινδική» παρουσιάζει 50% έως 100% αυξημένη μεταδοτικότητα.

«Αν η Άλφα είχε περίπου 50% αυξημένη μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του κορoνοϊού και η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από την Άλφα, τότε μιλάμε για έναν ιό που είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός από από το αρχικό στέλεχος» δήλωσε ο Άρης Κατζουράκης, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με το περιοδικό Science.

Το συγκεκριμένο στέλεχος επικρατεί ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάζει μεγάλη διασπορά σε Πορτογαλία και Ισραήλ.

Καθώς το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, γεγονός που οφείλεται στη διασπορά της Μετάλλαξης Δέλτα, οι ειδικοί στα θέματα υγείας παρατηρούν ότι περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.

Αν και ο τόσο αυξημένος αριθμός μολύνσεων σε εμβολιασμένους ανθρώπους μπορεί να έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ, φαίνεται ότι εκείνοι δεν αρρωσταίνουν βαριά, αλλά αντιθέτως την περνάνε πιο ελαφρά.

Αν και είναι αρκετά νωρίς για να βγάζουμε συμπεράσματα, τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα σημαίνει ότι ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται ακόμη και σε μέρη όπως το Ισραήλ όπου έχουν εμβολιαστεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (μέχρι την Πέμπτη 24/6, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, περίπου το 57% του πληθυσμού του Ισραήλ είχε εμβολιαστεί πλήρως).

Ωστόσο, όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του ο Δρ Έρικ Τόπολ, καθηγητής του ιατρικού ερευνητικού κέντρου Scripps Research, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν δύο μοτίβα που αναδύονται:

Οι χώρες με χαμηλό αριθμό εμβολιασμένων που βλέπουν αύξηση και στα κρούσματα και στη θνησιμότητα

Οι χώρες με αυξημένο αριθμό εμβολιασμένων: ορισμένες από αυτές βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων αλλά εκεί παρατηρείται μικρή έως και καθόλου αύξηση στη θνησιμότητα.

Οι έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι εκ των εμβολιασμένων είναι πιο πιθανό η μετάλλαξη να προτιμήσει άτομα που έχουν κάνει τη μία από τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca.

 

Διαβάστε επίσης:

MasterChef Μαργαρίτα: Με τζιν σορτσάκι στη Μύκονο

Καιρός: «Κόκκινο» Σάββατο από τον καύσωνα – Καμίνι όλη η Ελλάδα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Τι γίνεται στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.