Αρουραίοι εκπαιδεύονται για να βρουν επιζώντες από σεισμό παγιδευμένους κάτω από συντρίμμια σε ένα διαφορετικό πρότζεκτ.

Μπορεί ένας αρουραίος να σώσει μια ανθρώπινη ζωή μετά από ένα σεισμό; Απ' ότι φαίνεται ναι!

Τα σκυλιά στην Αστυνομία υπάρχουν εδώ και χρόνια βοηθώντας με την όσφρησή τους βοηθούν στον εντοπισμό ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή, οι αρουραίοι μπαίνουν και αυτοί σε μια… παρόμοια υπόθεση, εκπαιδεύονται για να βρουν επιζώντες από σεισμό παγιδευμένους κάτω από συντρίμμια!

Πάνω σε αυτό το αν μη τι άλλο διαφορετικό πρότζεκτ εργάζεται η ερευνήτρια Dr Donna Kean, 33, από τη Γλασκώβη. Η ίδια εργάζεται στην Τανζανία για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό APOPO για το έργο με τίτλο «Hero Rats».

Η ομάδα κατασκευάζει εξειδικευμένα σακίδια πλάτης με ενσωματωμένα μικρόφωνα, εξοπλισμό για βίντεο και ανιχνευτές τοποθεσίας που μπορούν να τοποθετηθούν σε αρουραίους για να επιτρέπουν στις ομάδες διάσωσης να επικοινωνούν με τους επιζώντες κατά τη διάρκεια των σεισμών.

«Οι αρουραίοι θα μπορούσαν να μπουν σε μικρούς χώρους για να φτάσουν σε θύματα θαμμένα στα ερείπια. Δεν έχουμε βρεθεί ακόμα σε πραγματική κατάσταση, έχουμε μια εικονική τοποθεσία συντριμμιών. Όταν πάρουμε τα νέα σακίδια θα μπορούμε να ακούμε και να βλέπουμε πού είναι ο αρουραίος μέσα στα συντρίμμια. Έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε στα θύματα μέσω του αρουραίου», αναφέρει.

Μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί επτά αρουραίοι σε ψεύτικα συντρίμμια, ενώ θα σταλούν σύντομα στην Τουρκία, χώρα επιρρεπής σε σεισμούς.