ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιήσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400

«Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο», ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Προειδοποιήσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400

Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του  Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο ίδιος και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να επιταχύνουν την παράδοση των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Άγκυρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη συγκεκριμένη αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση σε ερώτηση της Hellas Journal, ήρθε από υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος επανέλαβε ότι το πυραυλικό σύστημα που αγοράζεται από τη Ρωσία δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου και του μαχητικού αεροσκάφους F-35.

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο», ανέφερε αξιωματούχος.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο αξιωματούχος, η κίνηση αυτή αντιτίθεται επίσης και στη δέσμευση των συμμάχων, ιδιαίτερα των κρατών της πρώην σοβιετικής ένωσης, να μειώσουν την εξάρτηση τους από τη ρωσική στρατιωτική τεχνολογία.

«Μια τέτοια προμήθεια θα ήταν, επίσης, ασυμβίβαστη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ), μέσω της καταβολής εθνικών προσπαθειών για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως:

«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf» και πρόσθεσε πως η Ρωσία θα «επιταχύνει» την παράδοση των συστημάτων S-400, αναφέροντας:

«Συζητήσαμε την υλοποίηση της συμφωνίας για την παράδοση των S-400 και αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την παράδοση αυτών των αμυντικών συστημάτων».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Προειδοποιήσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.