Ρωσία: Ο Πούτιν αποκάλυψε την «ανησυχία» της Κίνας για την Ουκρανία

Το Πεκίνο δεν έχει υποστηρίξει την εισβολή, αλλά έχει αναπτύξει εμπορικούς και άλλους δεσμούς με τη Ρωσία από τότε που αυτή ξεκίνησε.

Ρωσία: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτει και αναγνωρίζει την «ανησυχία» που αισθάνεται η Κίνα για την Ουκρανία, στις πρώτες συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ, έπειτα από την εισβολή.

Παράλληλα, μιλώντας στο Ουζμπεκιστάν, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης το Πεκίνο για «την ισορροπημένη θέση του» και είπε ότι «οι προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν έναν μονοπολικό κόσμο» θα αποτύχουν.

Ο Σι, από την πλευρά του, είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία ως «μεγάλες δυνάμεις».

Το Πεκίνο δεν έχει υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή, αλλά έχει αναπτύξει εμπορικούς και άλλους δεσμούς με τη Μόσχα από τότε που αυτή ξεκίνησε.

Η εισβολή έχει βυθίσει τη Ρωσία στη χειρότερη κρίση της με τη Δύση από τον Ψυχρό Πόλεμο

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη, έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα χάνουν έδαφος σε περιοχές της χώρας.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Πούτιν στον Σι, κατά το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό, έπειτα από την εισβολή του Φεβρουαρίου.

Αποκαλύπτοντας ότι η Κίνα είχε «απορίες και ανησυχίες» για την κατάσταση στην Ουκρανία, είπε ότι καταλαβαίνει.

Η εισβολή έχει βυθίσει τη Μόσχα στη χειρότερη κρίση της με τη Δύση από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ παράλληλα έχει εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας στα ύψη.

Αποτελεί επίσης μια τεράστια πρόκληση για την Κίνα, της οποίας οι σχέσεις με τη Δύση έχουν εκτονωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω ζητημάτων όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον της Ταϊβάν.

Οι Πούτιν και Σι έχουν συναντηθεί δεκάδες φορές όλα αυτά τα χρόνια, όμως, η τωρινή έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Θυμηθείτε την επίθεση στο αυτοκίνητο του Πούτιν που έκανε τον γύρο του κόσμου