ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Δωρεάν διανομή χαπιών ιωδίου – Ξέρουν κάτι;

Τι είπε ο υπουργός Υγείας στη Ρουμανία
Ρουμανία: Δωρεάν διανομή χαπιών ιωδίου – Ξέρουν κάτι;

Ρουμανία: Η τοπική κυβέρνηση θα διανείμει δωρεάν χάπια ιωδίου στους πολίτες της χώρας, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ας δούμε αρχικά τι είναι:

Σε περίπτωση που γίνει πυρηνικό ατύχημα ή έκρηξη, το ραδιενεργό ιώδιο που εκλύεται, προσλαμβάνεται από τον αδένα και προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς.

Εάν όμως αμέσως μετά το ατύχημα αυτός που έχει εκτεθεί στη ραδιενέργεια λάβει τα χάπια ιωδίου, το ιωδιούχο κάλιο δεσμεύεται αυτομάτως από τον θυρεοειδή παρεμποδίζοντας τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου.

Μία μόνο δόση ιωδιούχου καλίου προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα για 24 ώρες.

Σε περίπτωση που οι άνθρωποι εκτεθούν σε ραδιενεργό ιώδιο για περισσότερο από ένα 24ωρο, λήψη του χαπιού μπορεί να γίνει μία φορά την ημέρα για όσο διάστημα εκτίθενται σε αυτό.

Ωστόσο η λήψη θα πρέπει να γίνει με την καθοδήγηση γιατρού ή φαρμακοποιού.

Τι είπε ο υπουργός Υγείας στη Ρουμανία

Η Ρουμανία θα διανείμει δωρεάν χάπια ιωδίου, προκειμένου να τον «προετοιμάσει» για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό συμβάν που θα συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα είπε σχετικά: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς αυτόν τον κίνδυνο και γνωρίζουμε πως σε περίπτωση ενός ατυχήματος, δεν θα έχουμε τον χρόνο να διανείμουμε χάπια. Δεν πρέπει να τα πάρει κανείς για προληπτικό λόγο».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την επικείμενη έναρξη μιας ενημερωτικής εκστρατείας.

Οι γιατροί παθολόγοι θα επιφορτιστούν να κατανείμουν τις δόσεις στη Ρουμανία, η «συλλογική μνήμη» της οποίας έχει σημαδευτεί από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δείτε τι γινόταν και στην Ελλάδα πριν από μερικές ημέρες:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ρουμανία: Δωρεάν διανομή χαπιών ιωδίου – Ξέρουν κάτι;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.