Σαν Σήμερα πριν από 119 χρόνια… ανακαλύφθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων φτιαγμένος από χαλκό.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Λίγο πριν το Πάσχα του 2020, σφουγγαράδες σ’ ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα ανακάλυψαν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Eίναι μία πολύπλοκη κατασκευή, φτιαγμένη από χαλκό που βρίσκεται μέσα σε ξύλινο πλαίσιο. Βρέθηκε σε βάθος 60 μέτρων μαζί με αγάλματα όπως ο «Έφηβος».

Θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα. Είναι ένας ωρολογιακός μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια, που συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η θεωρία που έχει κυριαρχήσει σχετικά με την λειτουργία του, υποστηρίζει πως ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής με σκοπό να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων.

Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε γύρω στο 87 π.Χ. από τον ρόδιο αστρονόμο Γέμινο. Ο μηχανισμός μελετήθηκε αρχικά από τον αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη, ο οποίος στις 17 Μαΐου 1902 πρόσεξε ότι ένα από τα πέτρινα τεμάχιά του είχε ένα ενσωματωμένο οδοντωτό. Έτσι, θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια.

Καθοριστική στην αποκρυπτογράφηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι η συμβολή του βρετανού καθηγητή της ιστορίας της επιστήμης Ντέρεκ Τζον Ντε Σόλλα Πράις (1922-1983), που ξεκίνησε μ’ ένα άρθρο του το 1959 στο περιοδικό «Scientific American» και ολοκληρώθηκε 15 χρόνια αργότερα με το σύγγραμμα «Gears from the Greeks: The Antikythera Mechanism – A Calendar Computer from ca. 80 BC».

Στην έρευνά του είχε την υποστήριξη του πυρηνικού κέντρου «Δημόκριτος» και του πυρηνικού φυσικού Χαράλαμπου Καράκαλου, με τον οποίο συνεργάστηκαν στενά επί πολλά χρόνια, τόσο στη ραδιοφωτογράφηση του μηχανισμού με ακτίνες Γ και Χ, όσο και στην ανάλυση της δομής και των συνδέσεων του. Τα συμπεράσματα του Πράις δεν έγιναν αποδεκτά από τους ειδικούς της εποχής του, οι οποίοι πίστευαν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά όχι και την απαιτούμενη πρακτική τεχνολογία για μία τέτοια κατασκευή.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί σήμερα ένα από τα διακεκριμένα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πηγή: Sansimera.gr

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Η ατζέντα της ημέρας (17/05)