ΚΟΣΜΟΣ

Σαν Σήμερα η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού

Ο ΟΗΕ μετά από γενική του συνέλευση, αποφάσισε να καθιερώσει την 11η Σεπτεμβρίου, ως την Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού. Σ' αυτήν προωθείται η ισότητα των δικαιωμάτων των κοριτσιών.

Η 11η του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να είναι κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού.
Ημέρα κατά των διακρίσεων
Συντάκτης: Γιώργος Διπλοΐδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η 11η του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να είναι κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού.

Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού μάλιστα αποφασίστηκε να είναι η 11η Οκτωβρίου, μετά από γενική συνέλευση του ΟΗΕ, που έλαβε χώρα, στις 19 Δεκεμβρίου του 2011.

Έτσι για πρώτη φορά εορτάστηκε τον επόμενο Οκτώβριο, αυτόν του 2012. H μέρα αυτή καθιερώθηκε με σκοπό τα κορίτσια σε παιδική ηλικία (International Day of the Girl Child), να έχουν ίσα δικαιώματα με τα αγόρια.

Να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο σε θέματα όπως η εκπαίδευση, η διατροφή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ιατρική φροντίδα.

Επίσης άλλος σκοπός για τον οποίο έχει καθιερωθεί η ημέρα, είναι για να δίνεται βαρύτητα σε προβλήματα τα οποία συχνά αντιμετωπίζουν.

Όπως η διάκριση με την οποία τους συμπεριφέρονται λόγω του φύλλου τους. Ακόμη η βία που τους ασκείται και το φαινόμενο σε κάποιες χώρες να εξαναγκάζουν τα κορίτσια να παντρεύονται από πολύ μικρή ηλικία.

To θέμα συζήτησης για την Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού το 2020, ήταν «Η φωνή μου, το ισότιμο μέλλον μας». Με αφορμή το οποίο ζήτησαν από τα κορίτσια, να μιλήσουν για τις αλλαγές, μικρές η μεγάλες που θέλουν να συμβούν στον κόσμο.

Το σημερινό θέμα για την ένατη Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού είναι το: «Η γενιά της ψηφιακής τεχνολογίας. Η δική μας γενιά».

Σ’ αυτό θα συζητηθεί το γεγονός (σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών), ότι τα κορίτσια χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ανά τον κόσμο, όλο και λιγότερο.

Πάνω σ’ αυτόν, ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο πως η διαφορά στην χρήση του διαδικτύου ανάμεσα στα δύο φύλλα (αρσενικό και θηλυκό) αυτής της ηλικίας, ανέβηκε από το 11% το 2013, στο 17% το 2019.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στο μάθημα «Επιστήμη της Τεχνολογίας Μηχανική και Μαθηματικά», κάτω από το 15% των κοριτσιών στα 2/3 των χωρών παγκόσμια, καταφέρνει να αποφοιτήσει. Γι’ αυτό θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή των κοριτσιών στην επιστήμη.

Exit mobile version